Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η SportsInteractiveαναπτύσσει το δημοφιλές (και μόνο πλέον) managergame με σκοπό να μας καθηλώσει. Μετά την προσθήκη της ελληνικής γλώσσας στο FootballManager 2014, η νέα έκδοση της σειράς έρχεται στις 7 Νοεμβρίου και περιέχει πολλά και διάφορα καλούδια που είδαμε κατά την διάρκεια της betaέκδοσης εδώ και μία εβδομάδα.

User interface
Η βασικότερη αλλαγή έχει να κάνει με το περιβάλλον χρήσης το οποίο περιλαμβάνει gradientχρωματισμούς και πολύ μεγαλύτερα fonts. Στην betaδεν είχαμε την ευκαιρία να επιλέξουνε ανάμεσα σε διάφορα skins, κάτι που θα θέλαμε να δούμε μία φορά χωρίς να χρειάζεται να τα εγκαθιστούμε αργότερα ένα προς ένα. Παρατηρήσαμε επίσης ότι υπάρχει ξεχωριστό skinστο FootballManagerCareermode(το βασικό mode) και στο FootballManagerClassic, την πιο “compact” έκδοση της σειράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως με το μεγάλωμα των fontsκαι την κατανομή ενός μενού στα αριστερά, μπορούμε να βρούμε τις επιλογές μας πολύ πιο εύκολα. Χρειάζεται μόνο μια μικρή εξοικείωση, τόσο με την επιλογή ενδεκάδας, όσο και με την εύρεση παικτών. Βλέπετε, το Searchλειτουργεί πολύ πιο κατατοπιστικά, αλλά περιμένω στην τελική έκδοση να δω λιγότερο scrollingανάμεσα στα filters, τα οποία έχουν στριμωχτεί μέσα σε μια πολύ μικρή μπάρα.

Οι διαφορές των δύο modes
Αν θέλετε να έχετε σοβαρές πιθανότητες να κάνετε κάτι καλό στην Ευρώπη με την ομάδα που θα επιλέξετε, προτιμήστε το βασικό FootballManagerCareermodeκαι όχι το FootballManagerClassic. Είναι προτιμότερο να βάλετε έστω ένα ActiveLeagueκαι να φορτώσετε την databaseπρωταθλημάτων που επιθυμείτε ώστε να έχετε περισσότερες μεταγραφικές λύσεις. Για παράδειγμα στον Παναθηναϊκό που ανέλαβα χρειάστηκε να πάρω τερματοφύλακα από Τσεχία και Βραζιλιάνο επιθετικό, αμφότεροι FreeTransfer, που δεν υπήρχαν στο FMClassic.

Βέβαια το FMClassicδίνει την σιγουριά του “InstantResult“. Θα μπορούσε το στοιχείο αυτό να μπει και στο “μεγάλο” mode. Άλλωστε με την CPUπαίζουμε, όποιος θέλει να κλέψει κάνει Load/Saveβρε αδερφέ. Γιατί να μην ξεμπερδεύει μια ώρα αρχύτερα όποτε παίζει με μικρούς αντιπάλους;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα ακόμη στοιχείο που αφαιρέθηκε από το FMClassicείναι οι Coaches. Συνεπώς κάθε ομάδα στο modeαυτό έχει AssistantManager, φυσιοθεραπευτή, σκάουτερ, τεχνικό διευθυντή και μετά τον σπαγκοραμμένο πρόεδρα που του ζητάει να προσλάβει νέους παίκτες και να δουλέψει με αυτούς (οποιαδήποτε ομοιότητα είναι εντελώς συμπτωματική).

3pitch
Στο παρόν previewθα μπω στο ψητό ξεκινώντας λίγο ανάποδα. Από τα γραφικά. Δεν περίμενα μια νέα 3Dengineγιατί κάτι τέτοιο το περίμενα εδώ και χρόνια, αλλά η Segaδεν το είχε ανακοινώσει. Η μηχανή γραφικών παραμένει ίδια, με τα όποια προβλήματα στα animations. Η μόνη βελτίωση έγκειται στα physicsτης μπάλας και στους τερματοφύλακες οι οποίοι εκτινάσσονται πολύ πιο ρεαλιστικά. Τουλάχιστον η αρχή έγινε από κάπου. Χαίρεσαι να τους βλέπεις!

Η νέα προσθήκη είναι τα αρχικά πλάνα των γηπέδων, τα οποία ξεκινούν με την κάμερα να τα απεικονίζει πανοραμικά. Εκεί βλέπετε και τις γύρω εγκαταστάσεις, ενώ αν γίνουν αλλαγές στο γήπεδό σας θα απεικονιστούν αντίστοιχα. Οι οπαδοί είναι πολύ πιο ζωντανοί στις κινήσεις τους και έχουν προστεθεί συνθήματα από την defaultκιόλας έκδοση. Δεν έτυχε πάντως να πετύχω ακόμη κάποιο…καπνογόνο που έχουμε δει σε παλιότερα FM στην Superleague!

Μεταγραφές
Η γνωστή τραγική εικόνα των μεταγραφών λόγω της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κρίσης παραμένει. Θα δυσκολευτείτε πολύ να ξεφορτωθείτε τα “παλτά” της ομάδας σας, Στον Παναθηναϊκό αναγκάστηκα να δώσω τον Mendes και τον Bajramiμε 0 ευρώ. Σε παίκτες που ήθελα να πουλήσω ενδιαφερόντουσαν 0-3 ομάδες κάτι που κάνει την κατάσταση δύσκολη. Πάντως, όταν διέρρευσε προς τα mediaότι πουλάω έναν παίκτη όσο-όσο (τον Pranjic) τότε μαζεύτηκαν όλοι σαν τις μύγες να τον πάρουν με 96.000 ευρώ. Όταν τον πουλούσα στο FMClassic (το compactmode) βρέθηκε ομάδα να τον αγοράσει με 160.000 ευρώ που είναι και το MinimumReleasefee. Η δε τιμή του Nanoστα 900.000 ευρώ υπάρχει μόνο στα χαρτιά αφού για να πάρετε τόσα χρήματα θα λάβετε το 1/3 μπροστά και τα υπόλοιπα σε 48 μηνιαίες δόσεις. Μέχρι τότε ποιος ζει…ποιος παίζει.

Το Scoutingέχει υποστεί μεγάλες αλλαγές κι είναι πραγματικά “όλα τα λεφτά”! Μπορείτε να δώσετε εντολές στους scoutersσας λέγοντάς τους να βρουν παίκτες σε συγκεκριμένες χώρες, με συγκεκριμένη θέση, attributesκαι χρήματα! Συν τις άλλοις, τους θέτετε και το πόσο σημαντική είναι κάθε αναζήτηση, βάζοντας αν θέλετε ένα “Urgent“. Αυτοί θα σας προτείνουν παίκτες στη συνέχεια. Βέβαια σε πρώτη φάση θα πρέπει DayOneνα ανοίξετε το Searchκαι να αρχίσετε να ψάχνετε βάση Filtersγια το τι σας συμφέρει καθώς έτσι θα βρείτε αυτό που ψάχνετε πιο εύκολα.

Το Scoutingέχει απλοποιηθεί καθώς στο FMClassicmode(το μικρό) όλα τα statsείναι φανερά, ενώ στο κυρίως FootballManagerCareermodeαντί για κρυφά stats σας εμφανίζεται ένα εύρος στατιστικών (π.χ. Marking 12-16) οπότε αν θέλετε να δείτε τα ακριβή statsτότε λέτε στον scoutσας να κάνει Scoutτον παίκτη. Παράλληλα, θα σας δώσει και μια εκτίμηση της αξίας του με 1-5 αστεράκια, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο για αυτούς που μοιάζουν φαινομενικά καλύτεροι.

Α και μια συμβουλή. Όσοι ψάχνετε για ελεύθερους τερματοφύλακες μην αγοράσετε τον MartinFulop, όσο γαμάτα statsκι αν έχει. Τα ρουφάει όρθιος, καθιστός, από παντού. Ευτυχώς υπάρχει μια μικρή ελπίδα και μπορείτε να πουλήσετε παίκτες που μόλις αγοράσατε FreeTransfer. Μπορεί να έχει αλλεργία στο τριφύλλι, δεν ξέρω, πάντως λέω τι συνέβη σε εμένα.

Τακτικές-Προπόνηση
Το Training system παραμένει και φέτος σχεδόν το ίδιο με τις εξής μικρές διαφορές. Καταρχήν μπορείτε να ορίσετε το είδος προπόνησης, όπως Balanced, Attacking, Defending κτλ. απλά σας δίνεται η δυνατότητα να δώσετε εντολή στο βοηθό για διαφορετική προπόνηση για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, κάτι που σας γλιτώνει από πολύτιμο κόπο και χρόνο.

Στα Tactics, οι ρόλοι κάθε παίκτη ανάλογα με τα στατιστικά θέσης τους έχουν αντικατασταθεί εξωτερικά από κύκλους με αστεράκια, που γεμίζουν ανάλογα με το πόσο καλός είναι ο παίκτης στη θέση του. Για να δείτε το πόσο καλός είναι στο Role που του αναθέσατε (π.χ. Ball winning midfielder ή Advanced Playmaker) θα πρέπει να κάνετε κλικ…παραμέσα. Γενικά οι αλλαγές του User interface στις τακτικές χρειάζονται αρκετό χρόνο εξοικείωσης και προσωπικά προτιμούσα το παλιό Role System. Στα θετικά το ότι ο παίκτης εμφανίζεται λίγο πιο μπροστά ή λίγο πιο πίσω απ’ τη θέση του ανάλογα με το Role που του αναθέσατε. Π.χ. οι Stopper εμφανίζονται πιο μπροστά απ’ την άμυνά σας διότι υποτίθεται ότι θα μαρκάρουν τον αντίπαλο επιθετικό μόλις προσπαθήσει να πάρει μπαλιά.

Προφίλ και δυσκολία
Μία ακόμη σημαντική προσθήκη είναι τα στατιστικά δύο κατηγοριών στα προφίλ προπονητών. Για τα τεχνικά attributes, μπορείτε να επιλέξετε στο προφίλ σας το τι δίπλωμα έχετε. Προσωπικά έχοντας συμμετάσχει στην σχολή διπλώματος UEFABτης ΕΠΟ έκανα κλικ με χαρά στο “ContinentalBLicence“. Στη διπλανή οθόνη όμως που αναφέρει την εμπειρία κάποιου ως παίκτης, επέλεξα μια χαμηλή βαθμίδα καθώς ως νέος είχα παίξει μόνο σε ακαδημίες και ποτέ σε πρώτη ομάδα.

Κάθε κατηγορία έχει κάποια statsκαι μπορείτε πατώντας + και – να αυξομειώσετε τα statsαυτά. Τα διπλώματα σας δίνουν Technicalstatsόπως Attack, Defenceκτλ. Η εμπειρία σας ως παίκτης σας δίνει Mentalστοιχεία, όπως Adaptability, Motivation κ.ο.κ. Καθότι ως γνωστόν ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής μπορεί να κουμαντάρει καλύτερα τους ποδοσφαιριστές του από έναν φλώρο θεωρητικό σαν εμένα. Ασφαλώς αν θέλετε μπορείτε να ορίσετε το maximumδιπλώματος ή εμπειρίας ποδοσφαιριστή και στις δύο κατηγορίες και να αποκομίσετε τα μέγιστα statsπου θα σας βοηθήσουν στην προπόνηση. Πρακτικά λοιπόν κάπως έτσι ορίζεται και το επίπεδο δυσκολίας, πάντοτε όσον αφορά την εξέλιξη των παικτών στην προπόνηση και την ψυχολογία τους απέναντί σας.

Κατά βάση όμως, το γενικό επίπεδο δυσκολίας του FootballManagerπαραμένει σε υψηλά επίπεδα. Πλέον μιας και δεν κυκλοφορεί FifaManager, όσοι συνάδελφοι προέρχεστε από το στρατόπεδο της EAνα ξέρετε πως δεν υπάρχει η λεγόμενη “δυσκολία αγώνα”. Μπαίνετε στο γήπεδο και πρέπει οι παίκτες σας να “μασάνε σίδερα” που θα ‘λεγε κι ο Αλέφαντος. Προσωπικά έφαγα 4άρες από Arsenalκαι Liverpoolστα φιλικά, αλλά οι παίκτες μου δεν επηρεάστηκαν αρκετά. Πέρασα στην επόμενη φάση προκριματικών του ChampionsLeagueκερδίζοντας τον ΑΠΟΕΛ με 5-1 στη Λεωφόρο και χάνοντας 3-2 στη ρεβάνς. Έπεσε το ξύλο της αρκούδας, μόνο μπουνιές δεν είδα. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο.

Καθίστε…Στον Πάγκο, στις 7 Νοεμβρίου
Ήρθε η ώρα όλοι οι καμένοι μανατζεράδες να κάτσουν στον πάγκο τους. Το FootballManager 2015 κυκλοφορεί στις 7 Νοεμβρίου για PC και Mac κι αργότερα για άλλα format. Οι μέχρι τώρα αλλαγές του δείχνουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Περισσότερα θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε μόλις πιάσουμε την τελική έκδοση στα χέρια μας. Μέχρι τότε οι 10 τυχεροί που κερδίσατε στο διαγωνισμό του GameWorldαπό ένα betakeyφροντίστε να το κάψετε έως τις 3 Νοεμβρίου.

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης