Ίχνη προϊστορικού οικισμού από την εποχή των Παγετώνων ανακάλυψαν οι επιστήμονες σε υψόμετρο 4.500 μέτρων στις Περουβιανές Άνδεις.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο τοπικός πληθυσμός δεν ξεπερνούσε τις λίγες δεκάδες, καθώς οι ομάδες των κυνηγών-συλλεκτών παρέμεναν εξ ανάγκης πολύ μικρές. Σε τρία ξεχωριστά σημεία της εγκατάστασης οι ερευνητές βρήκαν ένα καταφύγιο κάτω από βράχους, λίθινα εργαλεία, οστά ζώων, απομεινάρια τροφής και πρωτόγονα τεχνουργήματα.
«Αναλογιζόμενοι τις δυσκολίες που θα αντιμετώπισαν, εύλογα αναρωτιέται κανείς: γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο αν μπορείς να ζήσεις κάπου αλλού; Οποιαδήποτε κι αν ήταν η αιτία που τους ανέβασε τόσο ψηλά, σίγουρα είχαν καλούς λόγους για να παραμείνουν εκεί» αναφέρει ο επικεφαλής αρχαιολόγος της έρευνας Κουρτ Ραντεμάκερ.
Η αποίκηση των Άνδεων σε αυτό το υψόμετρο έγινε μόλις 2.000 χρόνια μετά τον πρώτο άνθρωπο στη νότια Αμερική, απόγονο με τη σειρά του των εξερευνητών που διασχίζοντας τον Βερίγγειο Πορθμό αποίκησαν τις αχανείς εκτάσεις της Βόρειας Αμερικής. Ένας ακόμη παλαιότερος οικισμός, περίπου 15.000 ετών, έχει βρεθεί εδώ και χρόνια στο Θιβέτ σε χαμηλότερο υψόμετρο (3.500 μέτρα) για τον οποίο ωστόσο παραμένει ανοικτό το ερώτημα αν επρόκειτο για μόνιμη εγκατάσταση ή πέρασμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ