Συναισθήματα έντονης συγκίνησης και περηφάνιας κυριάρχησαν στη σημερινή εκδήλωση για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε ο δήμος Συκεών, συμβάλλοντας στη διατήρηση της εθνικής μνήμης και την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας.

Μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων κρατώντας τη γαλανόλευκη σημαία, μέλη των ΚΑΠΗ, εκπρόσωποι του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, πολιτικών κομμάτων και νεολαιών, τοπικών φορέων, πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών συλλόγων, εκπαιδευτικοί και γονείς, η διοίκηση του δήμου και δημοτικοί σύμβουλοι, κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης προς τιμήν των εκτελεσθέντων πατριωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απότισαν φόρο τιμής στους γενναίους Έλληνες οι οποίοι στις 30 Οκτωβρίου 1944 ξεκίνησαν από την περιοχή των Κάστρων και κατάφεραν να εκδιώξουν τους Ναζί από την πόλη μας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ιωάννης Δαλάτσης ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στις στιγμές εκείνες που σημάδεψαν τον ρου της ιστορίας. Αναφέρθηκε στο «ιερό καθήκον όλων μας να τιμήσουμε τους χιλιάδες βασανισμένους, εξορισμένους, φυλακισμένους, που υπέφεραν τα πάνδεινα για το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη και σ’ όλη την Ελλάδα. Αυτούς που μαζί με το όνομα της πόλης πέρασαν στην Αθανασία.

Η περιοχή των Συκεών και της Άνω Πόλης με τα Κάστρα, αναδείχθηκαν σε προπύργιο αγώνα για ελευθερία, με πλούσια αντάρτικη δράση και ο φόρος αίματος ήταν πολύ βαρύς. Στον αιώνα τον άπαντα θα ακούγονται τα βογκητά των πατριωτών που βασανίζονταν στο Γεντί Κουλέ και ο Εθνικός Ύμνος που τραγουδούσαν προβάλλοντας τα στήθη τους στο εκτελεστικό απόσπασμα, για να θυμίζουν στις επερχόμενες γενιές τη ναζιστική κτηνωδία, αλλά και την αξία της ελευθερίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, «Ο τόπος μας σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τον παραλογισμό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αρνούμαστε να ξεχάσουμε. Όποιος λαός ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να χαθεί στη λήθη.

Εμείς πιστεύουμε τον όρκο μνήμης που έχουμε δώσει. Αναμοχλεύουμε τα βιώματα του χθες, θυμόμαστε, τιμούμε και ευγνωμονούμε όσους πρόσφεραν τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε το δικαίωμα στο λόγο και τη λευτεριά.

Δυστυχώς, ακόμα και στις μέρες μας αντίπαλοι παραμένουν ο φασισμός και ο ρατσισμός. Γι’ αυτό και η απάντηση σε κάθε τέτοιου είδους κίνδυνο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τη γνώση, τη δημοκρατική οργάνωση και την αντίσταση των λαών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης