ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ LIVE Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΟΤΑΒΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να παραμείνουν στα σπίτια τους, μακρυά από πόρτες και στέγες καλούν τους πολίτες οι Αρχές του Καναδά, έπειτα από τις ένοπλες επιθέσεις που σημειώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, Οττάβα.

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 10:00 το πρωί της Τετάρτης, στο Μνημείο των Πεσόντων. Στρατιώτης που φρουρούσε το Μνημείο δέχθηκε πυρά από αγνώστους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

Συναγερμός στην πρωτεύουσα του Καναδά, Οττάβα, από τρεις ένοπλες επιθέσειςΛίγο αργότερα ένας από τους δράστες σταμάτησε διερχόμενο αυτοκίνητο, με το οποίο κινήθηκε προς το κτίριο του Κοινοβουλίου. Εκεί σημειώθηκαν νέοι πυροβολισμοί, με τους αυτόπτες μάρτυρες να μιλούν για περισσότερες από 30 ριπές εντός του κτιρίου, το οποίο εν συνεχεία αποκλείστηκε από δυνάμεις της Αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικοί κατεδίωξαν τον ένοπλο μέσα στους χώρους της βουλής, ενώ λίγο αργότερα ακούστηκαν νέοι πυροβολισμοί που κατέληξαν στον θανάσιμο τραυματισμό του δράστη.

Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, Στίβεν Χάρπερ φυγαδεύτηκε από το Κοινοβούλιο με ασφάλεια, ενώ αρκετοί βουλευτές παραμένουν κλειδωμένοι στα γραφεία τους. Ασφαλείς είναι και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί σημειώθηκαν μέσα στο κτίριο του Κοινοβουλίου – Σκηνές χάους περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρεςΈπειτα από λίγα λεπτά κάτοικοι της Οττάβα ανέφεραν ότι άκουσαν πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο, κοντά στο Κοινοβούλιο, ωστόσο η Αστυνομία διαψεύδει το περιστατικό.

Αυτή τη στιγμή, πάνοπλοι αστυνομικοί «χτενίζουν» την περιοχή για τον εντοπισμό των υπόλοιπων δραστών, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ακροβολιστεί στις στέγες των γύρω κτιρίων, όπως στο Μουσείο Καλών Τεχνών. Παράλληλα, μπλόκα έχουν στηθεί στους δρόμους που οδηγούν στο Κεμπέκ, όπου εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν αν διαφύγουν οι ένοπλοι.

«Είναι μία δυναμική και εν εξελίξει κατάσταση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει», ανέφερε ο αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας, Ζιλ Μισό. «Το περιστατικό μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν ο νεκρός είναι γνώριμος των Αρχών», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο της Οττάβα, τρία άτομα έχουν μεταφερθεί για νοσηλεία, δύο εκ των οποίων είναι σε σταθερή κατάσταση, ενώ το τρίτο φέρει τραύμα από πυροβολισμό.

Κόκκινο συναγερμό σήμανε το FBI – Κλειστές για το κοινό οι στρατιωτικές βάσεις σε ολόκληρο τον ΚαναδάΌπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC, οι στρατιωτικές βάσεις στη χώρα έκλεισαν για το κοινό, τη στιγμή που το FBI ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο «κόκκινο».

Με τον Πρωθυπουργό του Καναδά επικοινώνησε λίγη ώρα μετά το περιστατικό ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. «Οι Αμερικανοί προσεύχονται για τον καναδικό λαό. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στενές και ισχυρές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Josh Εarnes τόνισε ότι οι αμερικανικές και καναδικές Αρχές συνεργάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο Στίβεν Χάρπερ το απόγευμα θα απευθύνει διάγγελμα προς τον καναδικό λαό.

«Συλλυπούμεθα την οικογένεια του στρατιώτη ο οποίος σκοτώθηκε και προσευχόμαστε για τον φρουρό του κοινοβουλίου ο οποίος τραυματίστηκε. Ο Καναδάς δεν θα τρομοκρατηθεί ούτε θα εκφοβιστεί», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εργασίας του Καναδά Τζέισον Κένι.

«Ευχαριστώ τον Θεό. Ο Στρατός και οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας είναι πραγματικοί ήρωες», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Πίτερ ΜακΚέι.

LIVE ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ:

Nτοκουμέντο από τους πυροβολισμούς:

O χάρτης της περιοχής γύρω από το Κοινοβούλιο

Το κέντρο της Οττάβα

Αστυνομικοί καταδιώκουν τον δράστη εντός του κοινοβουλίου

Στη φωτό εικονίζεται ένα άτομο σωριασμένο στο έδαφος και γύρω του αστυνομικοί, κοντά στη Βουλή του Καναδά

Αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει ότι πρόκειται για το αυτοκίνητο ενός εκ των δραστών

Οι διερχόμενοι απομακρύνονται από το σημείο των επιθέσεων

Ειδικές δυνάμεις 'χτενίζουν' την περιοχή

Αποκλεισμένα κτήρια από αστυνομικές δυνάμεις

Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο κέντρο της πρωτεύουσας

Ακόμα και στο μετρό συνεχίζονται οι αναζητήσεις για τον εντοπισμό των ενόπλων

Ασθενοφόρα βρίσκονται στα σημεία των ένοπλων επιθέσεων

Ειδικές Μονάδες στα σημεία των επιθέσεων

Το σημείο όπου τραυματίστηκε ο φρουρός

Ο τραυματίας φρουρός στο Μνημείο των Πεσόντων

Ο φρουρός δέχεται τις πρώτες βοήθειες του νοσηλευτικού προσωπικού

Λίγα λεπτά πριν τη μεταφορά του φρουρού στο νοσοκομείο

Η μεταφορά του σοβαρά τραυματισμένου φρουρού

Με προσεκτικές κινήσεις οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν τον φρουρό στο νοσοκομείο

Λίγα λουλούδια στη μνήμη του νεκρού στρατιώτη

Ο Καναδάς πενθεί

Η αστυνομία φυγαδεύει κάποιον VIP από ξενοδοχείο

Αγωνία για τη σύλληψη των δραστών

Σε αστυνομικό κλοιό το κέντρο της Οττάβα

Απέκλεισαν την είσοδο της αίθουσας του κοινοβουλίου μετά τους πυροβολισμούς

Πανοραμική εικόνα από τον χώρο του κοινοβουλίου

Σε κατάσταση συναγερμού και η Norad

Η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (Norad) τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού ώστε να είναι σε θέση “να ανταποκριθεί γρήγορα” σε τυχόν αεροπορικά επεισόδια που θα μπορούσαν να συνδέονται με την επίθεση η οποία σημειώθηκε στο κοινοβούλιο του Καναδά στην Οττάβα, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης