Η Κύπρος προχωρεί κλιμακωτά σε μέτρα κατά της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση, με την εισβολή από χθες του τουρκικού ερευνητικού «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε στη Λευκωσία χθες και θα συνεχίσει σήμερα τη συζήτηση κινήθηκε, λίγο-πολύ, σε μέτρα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Αρχηγών. Η συζήτηση διεξήχθη σε παρά πολύ καλό κλίμα συναίνεσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι «μέσα σε ένα κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις και κατατέθηκαν προτάσεις από το σύνολο των αρχηγών των κομμάτων και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη χθεσινή συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, εξετάσθηκαν τα μέτρα:

● Πρώτον: Ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδριάζει στις 23-24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκεται και το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Τούτο θα γίνει σε συνεννόηση με εταίρους μας στην ΕΕ.
● Δεύτερον: Να εξετασθούν νομικά μέτρα κατά της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ, που διεξάγει τις έρευνες με το «Μπαρμπαρός». Προσπάθεια να κινηθεί νομικά και η ιταλική ΕΝΙ.
● Τρίτον: Να εξετασθεί το ενδεχόμενο να προσφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τούτο χρειάζεται προετοιμασία και στάθμιση όλων των παραγόντων και αξιολόγηση των προοπτικών επιτυχίας.
● Τέταρτον: Θα εφαρμοστεί η απόφαση για επιβολή διοικητικού προστίμου σε όσους εισέρχονται στη χώρα από παράνομες εισόδους, μέσω δηλαδή των κατεχομένων.

Τα κυπριακά κόμματα κατέθεσαν ιδέες και προτάσεις που αφορούν τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, προσήλθε στη σύνοδο με έγγραφο περίπου 25 σελίδων, στο οποίο μεταξύ άλλων προτείνεται η μελέτη του ενδεχόμενου προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί πως θα πρέπει να εξασφαλισθεί νομική γνωμάτευση από το δικαστήριο. Επί της πρότασης αυτής υπήρξαν επιφυλάξεις και φόβοι να μην εξελιχθεί μια τέτοια κίνηση σε μπούμερανγκ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε την τουρκική πρόκληση ως τη μεγαλύτερη μετά το 1974, ενώ επέμεινε όπως δημιουργηθούν συνθήκες επανόδου στις συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχουν στρατηγικοί εταίροι αλλά στρατηγικά συμφέροντα. Ο ηγέτης του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στο θέμα της επανόδου στις συνομιλίες όταν τερματισθούν οι προκλήσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, παρέπεμψε στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τόνισε την ανάγκη για ουσιαστικές κυρώσεις κατά Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ελλάδα να στείλει φρεγάτα στην περιοχή, για να λειτουργήσει τούτο αποτρεπτικά.

Για κλιμάκωση των μέτρων έκαναν λόγο Δημήτρης Συλλούρης και Γιώργος Περδίκης, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας διαβίβασε ήδη προτάσεις και ιδέες τις οποίες και ανέλυσε χθες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε πως οι τεχνικές επιτροπές θα συνεχίσουν να λειτουργούν καθώς ασχολούνται με ανθρωπιστικού χαρακτήρα ζητήματα.

Πηγή: Philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης