Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου φαίνεται πως απωθούνται πλέον από τους Κούρδους υπερασπιστές της συριακής πόλης Κομπανί, γνωστής και ως Aynal-Arab, στα σύνορα με την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό αποδίδεται στην εντατικοποίηση των αεροπορικών βομβαρδισμών από μαχητικά των ΗΠΑ και των υπόλοιπων σύμμαχων χωρών, τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Κατά τη διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών επλήγησαν κομβικές θέσεις των τζιχαντιστών και καταστράφηκαν 19 κτήριαΟι απαισιόδοξες έως τώρα προβλέψεις για κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Χαλιφάτο αντιστρέφονται και πλέον εκφράζεται η αισιόδοξη προσδοκία ότι οι εξτρεμιστές ισλαμιστές θα απωθηθούν εκτός της πόλης πολύ σύντομα, λόγω των απωλειών που έχουν προκαλέσει οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί.

Ως αποτέλεσμα, σημειώνονται «ορισμένα εδαφικά κέρδη» από τους Κούρδους μαχητές στο Κομπανί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Baharin Kandal, ηγετικό στέλεχος των Κούρδων, δήλωσε στο BBC πως οι μαχητές του Χαλιφάτου υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν λόγω των σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών και πως ήδη έχουν απωθηθεί από τις θέσεις που είχαν καταλάβει στο κέντρο της πόλης. Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι την Τρίτη και την Τετάρτη τα αμερικανικά μαχητικά πραγματοποίησαν 18 επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου στην πολιορκημένη πόλη Κομπανί.

Κατά τους βομβαρδισμούς επλήγησαν θέσεις των τζιχαντιστών και καταστράφηκαν 19 κτήρια που είχαν καταλάβει, δύο κέντρα διοίκησης των εισβολέων, τρεις θέσεις ελεύθερων σκοπευτών και θέσεις με βαρέα όπλα.

Άλλες πέντε αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν εναντίον στόχων τζιχαντιστών στο Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρνητικός ο τουρκικός ρόλος

Τουρκικά F-16 βομβάρδισαν στόχους του ΡΚΚ σε τουρκικό έδαφοςΟι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του κουρδικού ΡΚΚ προκαλούν νέα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και ενισχύουν τις φωνές εκείνων που δεν θεωρούν την Άγκυρα συνεπή σύμμαχο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Έχει επίσης δημιουργηθεί νέα ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, επειδή η Άγκυρα βομβαρδίζει Κούρδους αντάρτες εντός των τουρκικών συνόρων, έχοντας αρνηθεί τις προτροπές της Ουάσινγκτον να επικεντρωθεί σε στόχους του Χαλιφάτου, δίπλα στα σύνορά της.

Επιπλέον, κορυφώνεται η αντιπαράθεση με τους Κούρδους της Τουρκίας, επειδή η Άγκυρα τους απαγορεύει να περάσουν τα σύνορα και να ενισχύσουν τους υπερασπιστές στο Κομπανί.

Πάντως, ο Κούρδος αξιωματούχος Idriss Nassan δήλωσε στο BBC πως το Χαλιφάτο έχει απολέσει το 20% από τις συνοικίες της πόλης που είχε καταλάβει, μετά τους πρόσφατους συμμαχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, από τους οποίους -σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση- έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες τζιχαντιστές.

Οι ειδήσεις αυτές έρχονται την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια για να τερματισθεί η προέλαση του Χαλιφάτου στο Ιράκ και στη Συρία.

Ο νέος επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Zeid Raadal Hussein αποκάλεσε το Ισλαμικό Χαλιφάτο «διαβολικό κίνημα που εφαρμόζει γενοκτονία», σε αντίθεση με όλα τα καθιερωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πώς είναι δυνατόν να προμηθεύει η Τουρκία με όπλα το Ισλαμικό Χαλιφάτο;

«Η Τουρκία διεξάγει πόλεμο μάλλον με τους Κούρδους που ζουν στη χώρα παρά με τις τρομοκρατικές ομάδες του Ισλαμικού Χαλιφάτου» υποστηρίζει η αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Κλαούντια Ροτ.

«Η Τουρκία θα πρέπει να είναι εταίρος. Προφανώς, όμως, η κυβέρνηση Ερντογάν μάχεται εναντίον των Κούρδων παρά εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Όλος ο κόσμος ανησυχεί -και δικαίως- για τον κίνδυνο που ονομάζεται “Ισλαμικό Χαλιφάτο”, ενώ την ίδια ώρα στην Τουρκία επικρατεί ένα κλίμα απόγνωσης, οργής και φόβου για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της εσωτερικής έντασης. Και ήδη έχουμε μια τρομακτική κλιμάκωση από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης που βάλλει εναντίον των Κούρδων» αναφέρει η Γερμανίδα πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων (Grüne).

Η Κλαούντια Ροτ εκτιμά ότι θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις προς την Άγκυρα, προκειμένου να αναθεωρήσει τις πολιτικές της προτεραιότητες. «Απαιτούνται έντονες πιέσεις. Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Απαιτείται, λοιπόν, ισχυρή πίεση από το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι επίσης υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε. Θα πρέπει και από εκεί να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να σταματήσει την τροφοδοσία του “Ισλαμικού Χαλιφάτου”. Πώς είναι δυνατόν να λειτουργούν έξω από την Κωνσταντινούπολη στρατόπεδα του Ισλαμικού Χαλιφάτου; Πώς είναι δυνατόν να πουλιέται πετρέλαιο και να εισπράττονται εκατομμύρια δολάρια; Πώς είναι δυνατόν να προμηθεύει η Τουρκία με όπλα το Ισλαμικό Χαλιφάτο; Και γιατί -για όνομα του Θεού- δεν ανοίγει η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, τη στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ για να χρησιμοποιηθεί από τη διεθνή Συμμαχία; Απαιτούνται, λοιπόν, έντονες πολιτικές πιέσεις» καταλήγει η Κλαούντια Ροτ.

To PKK έχει συμβάλει στην αναχαίτιση των τζιχαντιστών

Η «πράσινη» πολιτικός υπενθυμίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους και τονίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις κουρδικές περιοχές, θεωρώντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις συνιστούν πισωγύρισμα. Σύμφωνα με την Κλαούντια Ροτ, είναι ανεπίτρεπτο να βάζει κάποιος στο ίδιο τσουβάλι το κουρδικό ΡΚΚ με τους τζιχαντιστές, όπως έκανε πρόσφατα υπουργός του Ερντογάν. «Σίγουρα το ΡΚΚ δεν είναι μια οργάνωση θεμελιωμένη στη “δημοκρατία της βάσης”, αλλά έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αναχαίτιση του Ισλαμικού Χαλιφάτου και στην απελευθέρωση πολλών Γεζίντι» υπενθυμίζει η Γερμανίδα πολιτικός.

Πλάνα από τα σημεία των μαχών:

Συριακές αντιδράσεις για τους βομβαρδισμούς

Συριακές αντιδράσεις στους βομβαρδισμούςΥπάρχουν ωστόσο και λαϊκές αντιδράσεις, επειδή από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς που έχουν στόχο τους τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί και πολλοί άμαχοι. Έτσι, σε ορισμένες συριακές πόλεις πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις εναντίον των συμμαχικών αεροπορικών επιδρομών, με κυρίαρχο σύνθημα: «Μη σκοτώνετε τα παιδιά μας με τα αεροσκάφη σας».

Χαρακτηριστικό της έλλειψης συντονισμού στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, που ξεκίνησαν στις 23 Σεπτεμβρίου, είναι ότι δεν υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στην αμερικανή αεροπορική διοίκηση και τις ανταρτικές ομάδες που μάχονται και το καθεστώς Άσαντ αλλά και τους τζιχαντιστές.

Ο Αχμέντ αλ Σαούντ, από τους θεωρούμενους «μετριοπαθείς» ηγέτες της 12ης Μεραρχίας των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρία, έχει ζητήσει να του σταλούν πολεμοφόδια και όπλα αντί να διεξάγονται αεροπορικοί βομβαρδισμοί.

«Δεν κερδίζεται ο πόλεμος μόνο από αέρος» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΒΒC.

Με πληροφορίες από BBC/ Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης:
Συρία: Ξεπερνούν τους 660 οι νεκροί στο Κομπανί

Τουρκία: Απεργία πείνας για το Κομπανί ξεκίνησαν Κούρδοι κρατούμενοι

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης