Τοποθετημένη μέσα σε χύτρα, η οποία με την σειρά της ήταν κλεισμένη σε σακ βουαγιάζ, ήταν η βόμβα που εξερράγη τα ξημερώματα στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου.

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από μια μπαταρία, ένα ρολόι, πυρίτιδα και καλώδια. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για μικρής έντασης μηχανισμό, ίδιας κατασκευής και συνδεσμολογίας με αυτόν που εξερράγη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του Κώστα Καραμανλή, αλλά και με αυτούς που εντοπίστηκαν στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη και στη γιάφκα του Χαλανδρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με λίγα λόγια, όλα δείχνουν, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, ότι πίσω από τον βομβιστική επίθεση κατά της Μαριέττας Γιαννάκου βρίσκεται η οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Την υπόθεση έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.


Αιχμές κατά Τσιατούρα για την εξωτερική φρουρά

Σαφείς αιχμές κατά του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ, Βασίλη Τσιατούρα, για την απόφαση να αποσυρθεί η εξωτερική φρουρά που διέθετε, άφησε με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η Μαριέττα Γιαννάκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, εάν μετά τις 7 Ιουλίου η ίδια ζήτησε να επανατοποθετηθεί αστυνομικός έξω από το σπίτι της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ απάντησε: «Ο πολίτης δεν ζητάει, το κράτος οφείλει να κάνει το καθήκον του».
Σύμφωνα με την αστυνομία, πάντως, αν και πράγματι μετά τις ευρωεκλογές αποσύρθηκε ο εξωτερικός φύλακας, η κ. Γιαννάκου είχε στη διάθεσή της άλλους επτά αστυνομικούς, τους οποίους -σύμφωνα πάντα με την ΕΛΑΣ- μπορούσε να αξιοποιήσει όπως η ίδια επιθυμούσε.

Το ιστορικό

Στις 4:32 τα ξημερώματα, τέσσερις εκρήξεις αναστάτωσαν την περιοχή των Κάτω Πατησίων. Άγνωστοι είχαν τοποθετήσει αυτοσχέδιο ωρολογιακό μηχανισμό στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, επί της οδού Δεμερτζή 10.

 
 Τα πρώτα πλάνα από την βομβιστική επιθέση

Είχαν προηγηθεί τηλεφωνήματα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, με τα οποία ο άγνωστος προειδοποιούσε ότι θα εκραγεί βόμβα σε είκοσι λεπτά.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε 20 λεπτά θα εκραγεί μηχανισμός στη Δεμερτζή 10, στης Μαριέττας Γιαννάκου. Δεν είναι φάρσα».

Στην οδό Δεμερτζή 10 βρίσκεται το σπίτι της κ.Γιαννάκου

Από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε κανείς, παρά μόνο προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην είσοδο της πολυκατοικίας και σε ένα αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο ακριβώς μπροστά και το οποίο ανήκει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη νοσοκόμα που φροντίζει την ευρωβουλευτή της ΝΔ.

 
 Οι δηλώσεις της Μαριέττας Γιαννάκου

“Τρομοκρατηθήκαμε”, δηλώνει η Σούλα Ασπιώτη, ιδιοκτήτρια της καφετέριας που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την πολυκατοικία της κ. Γιαννάκου. Ακούστε πώς περιγράφει η αυτόπτης μάρτυρας τα όσα έγιναν τα ξημερώματα.

Η Μαριέττα ΓιαννάκουΣτον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας διαμένει η μητέρα της κ. Γιαννάκου, και στους δύο παραπάνω ορόφους η ίδια η ευρωβουλευτής με την 16χρονη κόρη της.

Ισχυρή δύναμη της αστυνομίας έφτασε έγκαιρα
στο σημείο και ειδοποίησε τους ενοίκους, οι οποίοι βγήκαν από την πολυκατοικία πριν την έκρηξη.

Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, με την κ. Γιαννάκου, η οποία λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το διαμέρισμά της και ήταν παρούσα την ώρα της έκρηξης.

Tους τέσσερις τελευταιούς μήνες το σπίτι της κ. Γιαννάκου δεν φυλάσσεται.


Επί τόπου βρίσκονται άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, οι οποίοι συλλέγουν τα υπολείμματα του μηχανισμού, αλλά και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό των δραστών.

Η Τροχαία έχει αποκλείσει την κυκλοφορία στις οδούς Δεμερτζή και Τσουδερού.

H βομβιστική επίθεση, που έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής, έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τις Αρχές.

Ο Γ.Κουμουτσάκος για την επίθεση

Την βομβιστική επίθεση κατά της Μαριέττας Γιαννάκου καταδίκασε με τον πλέον απερίφραστο τρόπο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος:
«Πρόκειται για μια άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια, κατά μιας πολιτικού που έχει την εκτίμηση και την αγάπη όλων, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις.

Είναι μία ακόμα τρομοκρατική πράξη που προκαλεί την οργή και την καταδίκη όλων μας και δυναμώνει την απόφασή μας να ενώσουμε δυνάμεις και προσπάθειες στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ενός αγώνα που μπορεί να κερδηθεί και θα κερδηθεί, με επίμονη και συστηματική δουλειά, μακριά από κάμερες και μικρόφωνα».

Διαβάστε επίσης:

Προκαλούν σύγχυση οι διαρροές της ΕΛΑΣ
, Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009, 13:41.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης