Οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη πιστεύουν ότι η Αθήνα αλλάζει γνώμη όσον αφορά στον τερματισμό του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της το 2015 και ενδέχεται να ζητήσει πιστωτική γραμμή για την αντικατάσταση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Ειδικότερα οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανέφεραν στο πρακτορείο ότι η Αθήνα μοιάζει να έχει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη χρηματοδότησή της από τις αγορές και μόνο, έπειτα και από τις πιέσεις που της ασκήθηκαν από την Ε.Ε. αλλά και από τους επενδυτές (που προέβησαν αυτή την εβδομάδα σε μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων). Οι ίδιες πηγές δηλώνουν πως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβάλλουν αντίσταση στα σχέδια της Αθήνας να τερματίσει πρόωρα την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι μια πλήρης διακοπή από τα προγράμματα της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της» σε αυτή τη συγκυρία, επισήμανε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. είπε ότι η απότομη άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων έφερε αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα των αγορών την Αθήνα, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι οι συνομιλίες στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο συνέβαλαν στη μεταβολή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επισημαίνουν ότι οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις δεν σχετίζονται με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την εύνοια των πολιτών με την ανακοίνωση της εξόδου του μισητού μνημονίου που έχει επιβληθεί από το εξωτερικό, ειδικά από το ΔΝΤ. Αλλά οι επενδυτές θεωρούν ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ακόμη πολύ εύθραστη ώστε η Αθήνα να βασιστεί στις χρηματαγορές.

«Θα υπάρξουν όροι για νέα χρηματοδότηση»

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Αθήνα ενδέχεται να ζητήσει τη δημιουργία ενός προληπτικού μηχανισμού (stand-by facility)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι θα επιβληθούν όροι για οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση, ενώ εμφανίζονται απρόθυμοι να συναινέσουν στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αφαιρεθεί το Ταμείο από την εικόνα, αφού είναι οι όροι που έθεσε το ΔΝΤ αυτοί που συνδράμουν στην αξιοπιστία της χώρας όσον αφορά στους ιδιώτες επενδυτές.

Το πρόγραμμα στήριξης από μέρους της Ευρωζώνης ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, ενώ το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί τυπικά να διαρκέσει έως και τον Μάρτιο του 2016, με 12 δις ευρώ να είναι ακόμη διαθέσιμα. Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να τερματιστεί το πρόγραμμα αυτό έναν χρόνο νωρίτερα, κάτι όμως στο οποίο δεν υπήρξε καμιά αναφορά μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, σχολιάζει το Reuters.

Το Reuters συσχετίζει τις εξελίξεις και τη εν εξελίξει συζήτηση στις Βρυξέλλες με το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εάν δεν αναδειχθεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2015, καθώς και το προβάδισμα της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης