Η ανάλυση ενός MMORPG είναι μια περίεργη υπόθεση καθώς πράγματα που ισχύουν σήμερα μπορούν να αλλάξουν εν μία νυκτί, αφού προστίθενται patches και hotfixes σε συχνή βάση. Έτσι, ένα bug που σήμερα αμαυρώνει την εικόνα ενός παιχνιδιού, αύριο μπορεί να έχει διορθωθεί. Αυτό έχει ιδιαίτερο βάρος ειδικά στα sandbox MMORPG όπου η παραμικρή αλλαγή μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω σε πολλούς τομείς του.

Τα προβλήματα στο launch ενός παιχνιδιού αυτού του genre έχει γίνει πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο για αρκετές παραγωγές και τα παραδείγματα προβληματικών κυκλοφοριών δεν είναι λίγα. Το Star Wars Galaxies αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες το 2003, με τους servers να μην αποκρίνονται και τα πολλαπλά bugs να μην επιτρέπουν την απρόσκοπτη εμπειρία που περίμεναν όλοι οι fans του παιχνιδιού. Ακόμα και η Blizzard είχε κακό ξεκίνημα με το World of Warcraft, αφού από την μια οι servers έπεφταν ακόμα και για ολόκληρες ημέρες και από την άλλη υπήρχε υψηλότατο lag που έκανε το παιχνίδι πολλές φορές σχεδόν unplayable. Ποιος δεν θυμάται επίσης τα rollbacks στο EVE Online, εξαιτίας των οποίων η πλειοψηφία των χρηστών έχασαν την πρόοδό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ArcheAge, αν και δεν κατάφερε να ξεφύγει από την παγίδα των queues τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του, ευτυχώς δεν παρουσίασε σοβαρά bugs και η σταθερότητα των servers έφτασε σε αξιόλογα επίπεδα μετά από λίγες ημέρες. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το πρόβλημα των τεράστιων queues έχει διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό και πλέον δε χρειάζεται να περιμένετε αρκετές ώρες στην… ουρά για να μπορέσετε να συνδεθείτε στους servers του παιχνιδιού, παρόλο που τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για δύο εκατομμύρια εγγεγραμμένους παίκτες.

Το 2003 ο Jake Song, δημιουργός του LineAge, έφυγε από την NCsoft για να ιδρύσει την δική του εταιρεία, την XL Games. Οκτώ χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις αρχές του 2011, ξεκίνησε εντατικά την ανάπτυξη του ArcheAge, για το οποίο είχαν ήδη ξεκινήσει οι προεργασίες έναν χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για ένα Free-to-Play Sandbox MMORPG που δανείζεται επίσης μερικά στοιχεία από το πρώτο δημιούργημα του Song και της Ncsoft.

Το ArcheAge αποτελεί από την μια τον πρώτο μεγάλο τίτλο που αναπτύσσει η XL Games και από την άλλη ένα μεγάλο στοίχημα για την κορεάτικη εταιρεία ανάπτυξης που θα προσπαθήσει να καθιερωθεί και να πετύχει στην δύσκολη κατηγορία των MMORPG. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2010 στην έκθεση G Star στην Κορέα και χρειάστηκαν κάτι παραπάνω από δύο χρόνια έως ότου κυκλοφορήσει στην εκεί αγορά τον Ιανουάριο του 2013 αρχικά ως συνδρομητικό MMORPG. Τον ίδιο μήνα, η Trion Worlds (που την γνωρίσαμε μέσω του Rift) ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την έκδοση του παιχνιδιού στην Δύση, ακολουθώντας το Free-to-Play μοντέλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Trion χρειάστηκε 19 ολόκληρους μήνες για να ολοκληρώσει το localization του παιχνιδιού, το οποίο πέρα από την μετάφραση του κειμένου στα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και την δημιουργία των αντίστοιχων voice-overs, περιελάμβανε και την αλλαγή κάποιων στοιχείων ώστε να ταιριάζουν περισσότερο στη δυτική κουλτούρα. Το ArcheAge ξεκίνησε την πορεία του στην δική μας αγορά στις 16 Σεπτεμβρίου. Πάμε λοιπόν να δούμε αν η δημιουργία της XL Games είναι ικανή να καλύψει το κενό που άφησε το Star Wars Galaxies μετά το κλείσιμό του και αν είναι σε θέση να προσφέρει την sandbox εμπειρία που ψάχνουν οι θαυμαστές του είδους.

Auroria, the birthplace of magic
Δύο χιλιετίες πριν τα γεγονότα του ArcheAge, όλες οι φυλές ζούσαν αρμονικά μεταξύ τους, παρά τον μαινόμενο πόλεμο μεταξύ των αρχαίων φυλών Ipna και Nachasui, σε μια περίοδο που ονομάστηκε “The Hidden Era”. Μετά τον θάνατο της Θεάς Thiol, μητέρας των πάντων και δημιουργό του κόσμου, ήρθαν στο προσκήνιο 12 νέοι ήρωες που ήθελαν να γίνουν θεοί. Ακολούθησε μια περίοδος ειρήνης (The Rose Era) που διήρκησε 500 χρόνια, η οποία όμως έληξε όταν ξεκίνησε μια μεγάλη μάχη μεταξύ των δώδεκα ηρώων που πάλευαν για την κυριαρχία του κόσμου και την τιθάσευση ισχυρότερης δύναμης μέσω της μαγείας.

Ο πόλεμος ανάμεσά τους είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν χιλιάδες κόσμου και η Auroria -η ήπειρος όπου κατοικούσαν- να αρχίσει να καταρρέει. Η Θεά Nui θυσιάζοντας την ζωή της, κατάφερε να ανοίξει μια πύλη και να στείλει τις φυλές των humans, elves και dwarves σε άλλη ήπειρο, την οποία οι νέοι της κάτοικοι ονόμασαν Nuian, προς τιμήν της Θεάς τους. Οι φυλές των Harani και Firran κατάφεραν επίσης να σωθούν, μεταναστεύοντας στην ήπειρο Haranya. Το lore του παιχνιδιού αντλεί στοιχεία από τον χριστιανισμό και τον κορεάτικο σαμανισμό και όπως φαίνεται, παρουσιάζει έως ένα σημείο τα περιεχόμενα της Βίβλου. Το σενάριο βασίζεται επάνω στις νουβέλες της Min-Hee Jeon, μιας διάσημης στην Ασία συγγραφέως και τα γεγονότα του ArcheAge χωρίζονται σε τέσσερις νουβέλες με τίτλο The Snowbird, The Fir and the Hawk, The Heirs I και The Heirs II. Αν και το σενάριο παρουσιάζεται σχετικά φτωχά (σε σχέση με τα intro videos) μέσω σχεδόν στατικών cutscenes που θυμίζουν ελαιογραφίες, εντούτοις παρουσιάζει σχετικό ενδιαφέρον και περισσότερο βάθος από ότι αρχικά αφήνει να εννοηθεί.

Η πλοκή περιλαμβάνει ίντριγκες, αντιπαλότητες, χαμένους έρωτες και δυστυχία και αξίζει να διαβάσετε προσεκτικά τόσο τα κείμενα των story quests, όσο και τα βιβλία που θα βρείτε μέσα στο παιχνίδι, τα οποία θα σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το background των χαρακτήρων, αλλά και του κόσμου του ArcheAge. Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης και στις ιστορίες των δευτερευόντων χαρακτήρων που θα γνωρίσετε σε κάποια side quests. Το πρώτο μέρος του story quest ολοκληρώνεται αυτή την στιγμή στο 30ο level (από τα 50 που είναι το cap) και το δεύτερο μέρος αναμένεται να γίνει διαθέσιμο σύντομα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι καθένα από τα τέσσερα races διαθέτει το δικό του ξεχωριστό story quest.

Δημιουργία χαρακτήρα και classes
To ArcheAge είναι ένα Free-to-Play “next-gen” sandbox MMORPG με στοιχεία themepark. Στο παιχνίδι θα βρείτε αρκετά themepark features που έχετε γνωρίσει σε άλλα games του είδους, όπως τα quests, τα dungeons, το crafting και τα raid bosses, αλλά το βάρος δίνεται στο sandbox κομμάτι, το οποίο σας δίνει ουσιαστικά μια λευκή κόλλα χαρτιού και σας αφήνει να πορευθείτε όπως εσείς θέλετε, γράφοντας την δική σας ιστορία.

Πριν όμως ξεχυθείτε στον τεράστιο κόσμο του παιχνιδιού, θα κάνετε την απαραίτητη στάση στο character creation. Τα δύο βασικά (και αντίπαλα) factions είναι ουσιαστικά αυτά των East που ζουν στην ήπειρο Haranya και των West που κατοικούν στην απέναντι ήπειρο, την Nuia. Τα παραπάνω factions διαθέτουν από δύο races, αυτά των Harani και Firran για τους πρώτους και των Nuians και Elves για τους δεύτερους. Κάθε race ξεκινάει από διαφορετική περιοχή του χάρτη και διαθέτει δύο διαφορετικά passive skills.

Στο character creation θα συναντήσετε αρκετό βάθος για την διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του προσώπου, τόσο μέσω έτοιμων προεπιλογών για τα μάτια, τα μαλλιά, τα χείλη και τα υπόλοιπα μέρη του προσώπου, όσο και μέσω διαφόρων sliders για την περαιτέρω παραμετροποίηση των χαρακτηριστικών που διατίθενται. Αρνητικό σημείο αποτελεί όμως το γεγονός ότι δεν σας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξετε τα χαρακτηριστικά του σώματος του χαρακτήρα σας, όπως το ύψος και το βάρος. Παρόλα αυτά, το σύστημα δημιουργίας χαρακτήρα σας επιτρέπει να παραμετροποιήσετε όπως επιθυμείτε το πρόσωπο του avatar σας και θα είστε σε θέση να φτιάξετε τον χαρακτήρα που ονειρεύεστε.

Εκεί που πραγματικά λάμπει το MMORPG της XL Games όσον αφορά τους χαρακτήρες, είναι το σύστημα των κλάσεων. Το βάθος του class system του ArcheAge διαθέτει τεράστιο βάθος, τόσο στα ίδια τα classes που μπορείτε να δημιουργήσετε, όσο και στα αντίστοιχα skills τους. Η XL Games, αντί να βασιστεί στη λύση των έτοιμων κλάσεων, ανέπτυξε ένα σύστημα που βασίζεται επάνω στα 10 skillsets του παιχνιδιού, τα οποία είναι τα εξής: Battlerage, Sorcery, Archery, Vitalism, Occultism, Shadowplay, Defense, Auramancy, Witchcraft και Songcraft. Καθένα από αυτά διαθέτει τα δικά του active και passive skills τα οποία ξεκλειδώνετε με πόντους που κερδίζετε κατά το level up.

Ξεκινάτε το παιχνίδι έχοντας ένα skillset slot ενεργό και ξεκλειδώνετε το δεύτερο και τρίτο slot στο πέμπτο και δέκατο level αντίστοιχα. Το class system του ArcheAge σας επιτρέπει να έχετε τρία skillsets ενεργά. Ο συνδυασμός των τριών skillsets που επιλέγετε αποτελεί ένα class και υπάρχουν συνολικά 120 classes για να παίξετε όπως ακριβώς επιθυμείτε. Ουσιαστικά υπάρχουν άπειρα classes, αφού μπορείτε να κατανείμετε τα skill points σας όπου θέλετε στο κάθε skill tree. Τα skill points που κερδίζετε δεν φτάνουν για να ξεκλειδώσετε όλα τα abilities και αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε class να διαθέτει πολλαπλά διαφορετικά builds. Έτσι, δύο παίκτες που έχουν επιλέξει τρία ίδια skillsets, πολύ πιθανόν να έχουν φτιάξει διαφορετικό build. Επίσης, δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσα classes θα δοκιμάσετε, αφού μπορείτε να κάνετε τα skillsets σας reset ή να επιλέξετε κάποιο άλλο, μιλώντας στον αντίστοιχο NPC. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι μπορείτε σήμερα να παίζετε ως ranged DPS και αύριο ως healer, χωρίς να χρειαστεί να δημιουργήσετε από την αρχή έναν νέο χαρακτήρα.

Το combat system, αν και ακολουθεί την λογική του tab-targeting, παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον αφού τα περισσότερα skills λειτουργούν ως combos. Για παράδειγμα, ένα ability θα κάνει περισσότερο damage αν πριν είχε χρησιμοποιηθεί κάποιο skill που κάνει slow ή bleed debuff. Τα combos μεταξύ άλλων είναι δυνατόν επίσης να ενεργοποιήσουν διάφορα debuffs στους εχθρούς σας ή buffs για τον χαρακτήρα σας. Αξίζει να δώσετε προσοχή στα πιθανά combos ανάμεσα στα abilities των skillsets σας, διότι η εκμετάλλευσή τους θα σας δώσει το πάνω χέρι κατά τη διάρκεια της μάχης. Το gear μπορεί να παίζει ρόλο στο PvP, παρόλα αυτά, ένας skilled παίκτης είναι δυνατόν να “ρίξει” κάποιον άλλον έχοντας ακόμα και χειρότερο εξοπλισμό, αν παίξει σωστά τα combos που διαθέτει.

Mission accomplished
Η αλήθεια είναι ότι το ArcheAge ξεκινάει κάπως χαλαρά, αφού τα περισσότερα quests στα πρώτα 15 levels ακολουθούν τις νόρμες των themepark games του είδους, όπως τα Wildstar, The Elder Scrolls Online και World of Warcraft και μπορεί να σας φανούν βαρετά. Αυτό ίσως σας μπερδέψει στην αρχή, αφού μπορεί να σας δοθεί η λάθος εντύπωση ότι όλοι οι μηχανισμοί του gameplay βασίζονται στην λογική των themepark games και το έτοιμο περιεχόμενο.

Ουσιαστικά, τα πρώτα levels λειτουργούν ως ένα μεγάλο tutorial, στο οποίο θα πάρετε μια μικρή γεύση ενός μέρους των δραστηριοτήτων που θα μπορείτε να ασχοληθείτε. Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι σας αφήνει να κάνετε ότι θέλετε. Ονειρεύεστε να γίνετε ο μεγαλύτερος έμπορος; Μπορείτε να το πετύχετε. Μήπως να γίνετε μισθοφόρος και να κυνηγάτε επικηρυγμένους ή ίσως να φτιάξετε τον δικό σας στόλο από καράβια και να πάρετε μέρος σε ναυμαχίες ενάντια σε πειρατές ή όντας ένας από αυτούς; Η ανοικτή φύση του παιχνιδιού σας επιτρέπει να κάνετε όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν αμέτρητα μονοπάτια για να ακολουθήσετε, είτε μόνος σας, είτε ως μέλος ενός guild. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε τα κλασικά και χιλιοπαιγμένα quests, όπως αυτά που σας ζητάνε να σκοτώσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό εχθρών ή να μεταφέρετε ένα αντικείμενο από τον έναν NPC στον άλλον, στα γνωστά delivery quests. Όσον αφορά τα quests γενικότερα, υπάρχουν δύο μηχανισμοί που αξίζει να αναφέρουμε. Στα περισσότερα quests θα μπορείτε να κερδίσετε επιπλέον experience καταβάλλοντας περισσότερη προσπάθεια και περνώντας τα όρια που θέτει μια αποστολή μέσω του Overachieve system. Αυτό σας επιτρέπει για παράδειγμα να σκοτώσετε περισσότερα mobs από ότι σας ζητάει το quest και να ανταμειφθείτε με επιπλέον xp για τον κόπο σας.

Επίσης, μέσω του Early-bird system μπορείτε να παραδώσετε ένα quest χωρίς να το έχετε ολοκληρώσει στο 100%, λαμβάνοντας όμως σε αυτήν την περίπτωση αντίστοιχα λιγότερα experience points. Ένα άλλο σημείο που αξίζει να σταθούμε, είναι το γεγονός ότι αρκετά quests σας θέτουν πολλαπλούς στόχους και εσείς θα κρίνετε με ποιον από αυτούς θα ασχοληθείτε ή αν θα τους συνδυάσετε για να ολοκληρώσετε το quest. Είναι μια χρήσιμη λειτουργία σε περιπτώσεις που για κάποιο λόγο δε μπορείτε να ολοκληρώσετε έναν στόχο μιας αποστολής, οπότε θα έχετε και έναν εναλλακτικό τρόπο να κάνετε complete το quest και να το παραδώσετε.

Αγρότης μόνος ψάχνεται
Εκεί που το ArcheAge ανοίγει διάπλατα τους ορίζοντές του και αρχίζει να σας δείχνει τις αρετές του είναι το εμπόριο και η δυνατότητα που σας δίνεται να αποκτήσετε το δικό σας κομμάτι γης, επηρεάζοντας την οικονομία του παιχνιδιού άμεσα με πολλούς τρόπους. Εκεί μπορείτε να έχετε το δικό σας σπίτι ή/και μια φάρμα. Στην φάρμα μπορείτε να φυτέψετε σπόρους που αγοράζετε από τους αντίστοιχους NPCs, να βάλετε δέντρα για να μαζέψετε τους καρπούς τους (ή να τα κόψετε για ξύλα) ή ακόμα και να εκτρέφετε διάφορα ζώα.

Κάθε φυτό, δέντρο ή ζώο χρειάζεται κάποιο χρόνο ωρίμανσης, ο οποίος ξεκινάει από μερικά λεπτά και φτάνει έως και ολόκληρες μέρες. Επίσης, κάθε περιοχή έχει διαφορετικό κλίμα, το οποίο επηρεάζει τον χρόνο ωρίμανσης των αγαθών που έχετε στην φάρμα σας. Τα ζώα μπορείτε είτε να τα σφάξετε για να πάρετε το κρέας τους, είτε να συλλέξετε το αγαθό που παράγουν. Για παράδειγμα, οι αγελάδες παράγουν γάλα, οι κότες σας δίνουν αυγά και ούτω καθεξής. Σε κάθε περιοχή του χάρτη υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία όπου μπορείτε να αποκτήσετε γη και κάθε τέτοιο σημείο χωράει αρκετές δεκάδες φάρμες και σπίτια, οπότε θα έχετε αρκετούς γείτονες κοντά σας, με τους οποίους θα δημιουργήσετε μικρές κοινότητες παικτών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του χάρτη. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου πέρα από τα προκαθορισμένα και προστατευμένα, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα αγαθά σας δε θα προστατεύονται και αν άλλοι παίκτες βρουν την “παράνομη” φάρμα σας, δε θα διστάσουν να κλέψουν τα φυτά και τα δέντρα σας, οπότε προτείνεται να βρείτε ένα κρυφό και μη εύκολα προσβάσιμο μέρος αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε αυτό το χαρακτηριστικό.

Crafting και εμπόριο
Πάνω από το 95% των αντικειμένων του παιχνιδιού δημιουργούνται από εσάς τους ίδιους. Το crafting του ArcheAge περιλαμβάνει 21 επαγγέλματα που σας δίνουν την δυνατότητα να craftάρετε οτιδήποτε σκεφτείτε. Μπορείτε να επεξεργαστείτε πρώτες ύλες, να φτιάξετε armors, weapons, έως και ολόκληρα πλοία (στα πανιά των οποίων μπορείτε να βάλετε το δικό σας logo) ή να συνθέσετε την δική σας μουσική και να την πουλήσετε στους άλλους παίκτες ή απλά να παίζετε με την παρέα σας ως ο… βάρδος του group.

Διαθέτετε εξ αρχής όλα τα professions, αλλά μπορείτε να φτάσετε στο ταβάνι τρία από αυτά. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα υπόλοιπα επαγγέλματα, απλά δε θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα bonuses των maxαρισμένων επαγγελμάτων. Αυτό το χαρακτηριστικό οδηγεί στην συνεχή σας αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους παίκτες, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, αφού το crafting αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της player-driven οικονομίας και θα κάνετε συνεχώς ανταλλαγές αγαθών ή θα πουλάτε και θα αγοράζετε από το auction house ότι χρειάζεστε.

Ένα από τα πιο εθιστικά σημεία του εμπορίου στο ArcheAge είναι τα Trade-Runs. Αυτά αφορούν την μεταφορά πακέτων με αγαθά από μια περιοχή σε άλλη και όσο πιο μακριά παραδώσετε το trade pack σας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αμοιβή που θα παραλάβετε. Τα trade packs αυτά τα δημιουργείτε εσείς με υλικά που συλλέγετε -μεταξύ άλλων- από την φάρμα σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να συλλέγετε γάλα από το farm σας, να το πακετάρετε σε ένα από τα specialty workbenches μιας περιοχής και να μεταφέρετε το πακέτο αυτό στην άλλη άκρη του κόσμου για να κερδίσετε materials, gold ή ακόμα και Gilda Stars, ένα currency που σας επιτρέπει να αγοράσετε μεταξύ άλλων designs (recipes) πλοίων, σπιτιών και πολλών άλλων αντικειμένων. Πριν επιλέξετε ποιο trade-run θα κάνετε, καλό θα ήταν επίσης να ελέγξετε την ζήτηση που έχει το καθένα, καθώς αυτή μπορεί να ξεκινάει από το 130% και να πέσει έως και το 70%. Ανάλογα με το ποσοστό ζήτησης ενός trade pack για μια περιοχή, θα πάρετε και την ανάλογη αμοιβή.

Τα trade packs τα κουβαλάτε στην πλάτη σας και σας μειώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ταχύτητά σας. Μιας και δεν μπορείτε να κάνετε teleport ενόσω έχετε μαζί σας ένα trade pack, θα πρέπει να βρείτε πιο γρήγορους τρόπους να ταξιδέψετε μιας και ο κόσμος του παιχνιδιού είναι τεράστιος και οι αποστάσεις που διανύετε μπορεί να είναι αρκετά μεγάλες, αφού είστε ελεύθεροι να επιλέξετε την περιοχή όπου θα παραδώσετε τα αγαθά σας.

Γίνετε έμπορος, μισθοφόρος, κλέφτης, πειρατής, αγρότης και ό,τι άλλο θελήσετε. Κατακτήστε τον κόσμο με τον δικό σας τρόπο!

Προτείνεται να αποκτήσετε όσο πιο σύντομα μπορείτε ένα γαϊδούρι, το οποίο σε αντίθεση με τα συμβατικά mounts, είναι σε θέση να ταξιδέψει με μεγαλύτερο running speed. Εδώ να σημειώσουμε ότι όλα τα mounts παίρνουν xp όσο τα έχετε έξω και ανεβαίνουν level, αποκτώντας διάφορα skills, ενώ είναι δυνατόν να μάχεστε και ενόσω καβαλάτε ένα από αυτά. Αν κατεβείτε από το mount και δεν το κάνετε unsummon, τότε αυτό θα σας ακολουθεί από πίσω. Επειδή είναι δυνατόν να φάει damage, καλό θα ήταν να του αγοράσετε armor από τους σχετικούς vendors. Μπορείτε επίσης να ταξιδέψετε με την αστική συγκοινωνία.

Κάθε map διαθέτει στάσεις όπου μπορείτε να περιμένετε να έρθει το μεταφορικό σας μέσο, το οποίο θα σας μεταφέρει στην επόμενη στάση της περιοχής ή στο διπλανό map. Καθεμία από αυτές τις άμαξες μεταφοράς ακολουθεί ασταμάτητα μια συγκεκριμένη διαδρομή, χωρίς την μεσολάβηση loading. Το ίδιο ισχύει για τα αερόπλοια, τα οποία θυμίζουν τα zeppelins του World of Warcraft. Πραγματοποιούν μεγαλύτερες διαδρομές, παρόλα αυτά μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε αρκετή ώρα για την άφιξή τους, αν χάσατε το προηγούμενο δρομολόγιό τους. Η φύση του παιχνιδιού, που προωθεί το PvP, κάνει την μεταφορά των trade packs σε μακρινές περιοχές (ειδικά στην ήπειρο του αντίπαλου faction ή στον ωκεανό) μια περιπετειώδης διαδικασία που κρύβει κινδύνους. Οι αντίπαλοι παίκτες θα προσπαθήσουν να σας σκοτώσουν για να κλέψουν το trade pack που κουβαλάτε ώστε να το παραδώσουν οι ίδιοι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι κλέφτες λαμβάνουν το 80% της αμοιβής και εσείς το υπόλοιπο 20%.

Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο να μεταφέρετε αγαθά σε PvP περιοχές με τους φίλους σας ή με το guild σας, ώστε να μην είστε εύκολος στόχος. Μπορείτε να μεταφέρετε περισσότερα από ένα trade packs ταυτόχρονα είτε με την βοήθεια ενός farm cart, το οποίο είναι ένα όχημα που χωράει δύο trade packs (μεταφέρετε συνολικά δηλαδή τρία, μαζί με αυτό που κουβαλάτε εσείς στην πλάτη σας), είτε με ένα εμπορικό πλοίο που μπορεί να μεταφέρει πολλά περισσότερα. Τα πλοία όμως κοστίζουν αρκετά ακριβά για να τα craftάρετε αφού από την μια το design (recipe) τους χρειάζεται μερικές εκατοντάδες Gilda Stars (τα οποία τα κερδίζετε από τα story και daily quests και μέσω των trade-runs σε άλλες ηπείρους) και από την άλλη απαιτούν ένα μεγάλο αριθμό από materials, ενώ χρειάζονται και επισκευές αν σας επιτεθούν σε κάποια ναυμαχία.

Ahoy captain!
Αν και το ArcheAge είναι ένα καθαρά PvP MMORPG στον πυρήνα του, διαθέτει και PvE περιεχόμενο. Μπορεί τα καλύτερα αντικείμενα να προέρχονται από το crafting στην πλειοψηφία τους, παρόλα αυτά μπορείτε να πάρετε μέρος σε διάφορα dungeons, η δυσκολία των οποίων κυμαίνεται από μέτρια, έως υψηλά επίπεδα και κρίνονται επί το πλείστον απολαυστικά και διασκεδαστικά. Τα raids από την άλλη αποτελούνται από world raid bosses, πολλά από τα οποία θα σας… βγάλουν το λάδι για να τα εξοντώσετε και χρειάζονται ένα ικανό raid group για να ανταπεξέλθετε.

Στο PvP κομμάτι τώρα, δίνεται μεγάλο βάρος στο world PvP, για αυτό ορθά απουσιάζουν τα γνωστά instanced battlegrounds. Όλη η… μανούρα γίνεται στον ανοιχτό κόσμο του παιχνιδιού, εκεί όπου στις περιοχές που απευθύνονται για χαρακτήρες 30 level και άνω, δεν υπάρχει κανένα safe zone. Θα πρέπει να έχετε συνεχώς τον νου σας σε επικείμενες επιθέσεις και να είστε προετοιμασμένοι για όλα, αφού ακόμα και παίκτες από το δικό σας faction μπορούν να σας δολοφονήσουν! Υπάρχουν επίσης 1vs1 και 5vs5 αρένες για να πάρετε μέρος. Ανάλογα με τα kills που γίνονται, ανεβαίνει το Conflict level κάθε περιοχής. Μετά το πέμπτο level, η περιοχή μπαίνει σε κατάσταση War και κερδίζετε περισσότερο Honor για τα kills σας. Αν επιτεθείτε σε παίκτες του faction σας, θα προστεθούν στον χαρακτήρα σας Crime και Infamy points.

Συγκεντρώνοντας έναν μεγάλο αριθμό από infamy points, θα φάτε kick από το ίδιο σας το faction και θα γίνετε αυτόματα μέλος του τρίτου faction του παιχνιδιού (που δε μπορείτε να επιλέξετε εξ αρχής), αυτό των πειρατών. Yaaar! Οι pirates μπορούν να επιτεθούν σε οποιονδήποτε και να δεχθούν επιθέσεις από όλους, ακόμα και από τα neutral NPCs. Έχουν το δικό τους νησί στην Arcadian Sea, τον τεράστιο ωκεανό του ArcheAge που διαθέτει νησιά που δεν φαίνονται στον χάρτη και σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε, κρυμμένους θησαυρούς και το δυσκολότερο ίσως raid boss του παιχνιδιού, το Kraken. Release the Kraken!

Law and Order
Οι εγκληματικές σας πράξεις, όπως οι κλοπές και οι δολοφονίες παικτών του faction σας, δεν περνάνε απαρατήρητες, αφού υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα νομοθεσίας ενεργό στο παιχνίδι. Κάνοντας μια ποινικά διώξιμη πράξη, θα αφήσετε πίσω σας κάποια ίχνη, τα οποία μπορούν να κάνουν report άλλοι παίκτες. Αν προβείτε σε αδικήματα, αργά ή γρήγορα θα σταλείτε στο δικαστήριο όπου θα σας δικάσουν άλλοι παίκτες που έχουν τον ρόλο των δικαστών (έχοντας ολοκληρώσει το αντίστοιχο quest). Αν η ετυμηγορία βγει αρνητική για εσάς (αφού μπορούν να δουν όλο το ποινικό σας μητρώο αναλυτικά) και κριθείτε ένοχος, θα σταλείτε στη φυλακή.

Ο χρόνος που θα παραμείνετε στο… κελί 33 έχει να κάνει τόσο με το πλήθος των αδικημάτων σας, όσο και με την κρίση των δικαστών, οπότε καλό θα ήταν να βρείτε μια καλή δικαιολογία όταν βρεθείτε ενώπιων τους και σας δοθεί ο λόγος. Στην φυλακή μπορεί να παραμείνετε από λίγα λεπτά, έως και ολόκληρες ώρες. Εκεί μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες όπως να παίξετε… ποδόσφαιρο και οι πιο τολμηροί από εσάς μπορείτε να καταστρώσετε σχέδιο απόδρασης με τους υπόλοιπους κατάδικους!

Free-to-Play και Patrons
Κάθε F2P game ακολουθεί διαφορετική τακτική όσον αφορά το περιεχόμενό του και αυτά που προσφέρει στους free users διαφέρουν. Πρέπει πάντα να προσέχουμε αυτόν τον τομέα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ένα παιχνίδι του είδους να θεωρηθεί Pay-to-Win αν παρέχει πλεονεκτήματα σε όσους βάζουν το χέρι στην τσέπη, πλεονεκτήματα που δεν είναι δυνατόν να αποκτηθούν από τους free users. Λόγω της φύσης του MMORPG της XL Games, o Pay-to-Win χαρακτήρας θα το κατέστρεφε, ευτυχώς όμως το ArcheAge ακολουθεί ένα τίμιο μοντέλο Free-to-Play παρέχοντας ταυτόχρονα μια προαιρετική συνδρομή (Patron).

Το ArcheAge διαθέτει ένα resource system με την μορφή των Labor Points. Οι δραστηριότητες που αφορούν το crafting και farming, καταναλώνουν labor points, τα οποία αναπληρώνονται με το πέρασμα της ώρας. Συγκεκριμένα, ως free users αναπληρώνετε 5 LP ανά πέντε λεπτά όταν βρίσκεστε online και κανένα όταν είστε offline. Οι κάτοχοι συνδρομής Patron από την άλλη, κάνουν regenerate 10 LP ανά πέντε λεπτά όσο είναι online και 5 LP όταν βρίσκονται offline. Επίσης, για να έχετε το δικαίωμα να αποκτήσετε δική σας γη, πρέπει να είστε Patron, οπότε τίθεται το ερώτημα για το αν θα πρέπει αναγκαστικά να πληρώσετε για να απολαμβάνετε τα οφέλη της συνδρομής. Η απάντηση είναι ευτυχώς “όχι”. Αυτό συμβαίνει διότι μπορείτε να αγοράσετε από άλλους παίκτες ένα αντικείμενο (το λεγόμενο APEX) με ingame gold, το οποίο σας παρέχει credits που μπορείτε να ξοδέψετε στο site του παιχνιδιού για να αποκτήσετε συνδρομή Patron.

Συγκεκριμένα, χρειάζεστε δύο APEX για έναν μήνα συνδρομής (σας δίνουν 2500 credits και το κόστος του μηνιαίου Patron είναι στα 2400) και η τιμή του καθενός έχει σταθεροποιηθεί στα 65-70 gold. Προσωπικά, κάνοντας trade-runs για περίπου μιάμιση ώρα, κατάφερα να έχω κέρδος περίπου 40 gold, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να αποκτήσετε συνδρομή Patron με σχετική ευκολία (και χωρίς να βάλετε το χέρι στην τσέπη), αν ασχοληθείτε με το εμπόριο στο ArcheAge.

Τεχνικώς… τεχνικά
Ο κόσμος του παιχνιδιού που ονομάζεται Erenor αποτελείται από τρεις ηπείρους, τις Nuia, Haranya και Auroria. Η τελευταία δεν είναι ακόμα προσβάσιμη (περισσότερα για αυτό παρακάτω). Οι περιοχές του ArcheAge είναι αρκετά μεγάλες και παρουσιάζουν διαφορές τόσο στην βιοποικιλότητα, όσο και στην μορφολογία, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι μπορείτε να εξερευνήσετε το σύνολο του χάρτη, μιας και μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο βλέπετε μπροστά σας.

Στο παραπάνω βοηθάνε τα gliders, ένα είδος προσωπικού “pocket” ανεμόπτερων που σας επιτρέπουν να πετάτε για λίγη ώρα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ωκεανός που βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις ηπείρους, μπορεί να θεωρηθεί μια… ήπειρος από μόνος του. Η εξερεύνησή του είναι απολαυστική, είτε χρησιμοποιείτε μια μικρή βάρκα, είτε ένα μεγάλο πλοίο. Πλέοντας στην θάλασσα, θα αντικρύσετε όμορφα ηλιοβασιλέματα, τρομακτικά νησιά καλυμμένα με ομίχλη και τοποθεσίες που θα σας ανοίξουν την όρεξη για εξερεύνηση, βγάζοντας τον ατρόμητο θαλασσοπόρο από μέσα σας.

Το νερό στο ArcheAge παρουσιάζεται με αρκετά μεγάλη αληθοφάνεια τόσο λόγω των shaders που χρησιμοποιήθηκαν, όσο και λόγω της κίνησης του υγρού στοιχείου με τους όμορφους κυματισμούς και την αντανάκλαση των πηγών φωτός. Σε αυτό βοηθάνε επίσης και τα αξιόλογα lightning effects και η χρήση του tessellation. Ως αποτέλεσμα, θα απολαύσετε ένα όμορφο οπτικά παιχνίδι γενικότερα (για τα δεδομένα των MMORPG), είτε είστε στον ωκεανό, είτε στην στεριά. Στις ανοιχτές θάλασσες όμως θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, γιατί μπορεί να πέσετε σε καταιγίδες με φόβο μέχρι και να αναποδογυρίσει η βάρκα σας ή στην καλύτερη περίπτωση, να μην μπορείτε να την χειριστείτε με ευκολία.

Το ArcheAge αναπτύχθηκε πάνω στην Cry Engine 3 και εκμεταλλεύεται πολλές από τις αρετές της. Σίγουρα δεν μπορεί να κοντραριστεί τα singleplayer “next-gen” games, παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα δε θα σας απογοητεύσει αν το PC ξεπερνάει τις προτεινόμενες απαιτήσεις και παίζετε σε μεγάλες αναλύσεις με τα settings τουλάχιστον στο “high”. Πολύ θετικό κρίνεται το γεγονός ότι ο κόσμος του παιχνιδιού είναι εντελώς ανοιχτός και δεν υπάρχει ίχνος από loading, πέρα από τις περιπτώσεις όπου θα κάνετε teleport, γεγονός που βοηθάει αρκετά στην διατήρηση του immersion. Θα βρεθείτε σε μερικές αρκετά ατμοσφαιρικές τοποθεσίες και γραφικά χωριουδάκια με ανεμόμυλους και αγρούς, πόλεις με λιμάνια, ενώ υπάρχει εναλλαγή ημέρας και νύχτας.

Θετικό κρίνεται επίσης το γεγονός ότι ακόμα και οι low level περιοχές παραμένουν ζωντανές, μιας και ακόμα και οι παίκτες που βρίσκονται στο max level επιστρέφουν στην αγαπημένη τους περιοχή συνεχώς επειδή πρώτον εκεί μπορεί να έχουν την φάρμα ή το σπίτι τους και δεύτερον διότι θέλουν να craftάρουν και να μεταφέρουν συγκεκριμένα trade packs που είναι διαφορετικά για κάθε περιοχή του χάρτη. Στα αρνητικά συγκαταλέγονται τα περιστασιακά pop-ups και η φτωχή παρουσίαση των cutscenes, ενώ υπάρχουν αυτή την στιγμή κάποια memory leaks όταν έχετε ενεργοποιημένο το DirectX 11, τα οποία οδηγούν σε ξαφνικά frame drops. Τα animations σε κάποια σημεία ήθελαν επίσης περισσότερη προσοχή, μιας και σε κάποιες περιπτώσεις φαίνονται άψυχα και “ξύλινα”, ενώ τα textures του εδάφους σε κάποιες περιπτώσεις φαίνονται επίπεδα, παρόλα αυτά, λόγω της πλούσιας παρουσίας της βλάστησης, το φαινόμενο γρήγορα περνάει απαρατήρητο.

Το ευτυχές είναι ότι δεν χρειάζεστε ένα τρομερά δυνατό PC για να απολαύσετε ομαλά τον fantasy-medieval-steampunk κόσμο του παιχνιδιού σε medium settings, εκεί που το οπτικό αποτέλεσμα αν και δεν απογοητεύει, δεν προσφέρει και το υψηλότερο eye candy. Όσον αφορά τον ήχο, τα ambient sounds επιτελούν σωστά το έργο τους, δημιουργώντας ατμόσφαιρα. Το soundtrack περιλαμβάνει όμορφα επί το πλείστον κομμάτια, μερικά από τα οποία όμως θυμίζουν “ανάλαφρες” κορεάτικες δημιουργίες και oriental/ethnic ακούσματα που σε κάποιους από εσάς θα αρέσουν και σε κάποιους όχι.

Ο θαυμαστός κόσμος του Erenor
Προηγουμένων αναφέραμε πως η τρίτη ήπειρος δεν είναι ακόμα προσβάσιμη. Η Auroria αναμένεται να γίνει διαθέσιμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα προσθέσει περισσότερο περιεχόμενο. Το πιο σημαντικό κομμάτι αυτού του νέου content θα έχει την μορφή των castle sieges, αφού στην νέα ήπειρο θα έχετε την δυνατότητα να χτίσετε όπως θέλετε το δικό σας κάστρο. Κάθε δύο εβδομάδες τα αντίπαλα guilds θα μπορούν να πλειοδοτήσουν για να αποκτήσουν το δικαίωμα να κάνουν siege attack στο κάστρο σας και να το διεκδικήσουν ώστε να απολαμβάνουν τα οφέλη που παρέχει ένα castle, όπως την εκμετάλλευση των φόρων της περιοχής, αλλά και το κύρος που δίνει η κατοχή ενός κάστρου σε ένα guild.

Γύρω από τα κάστρα θα μπορείτε επίσης να έχετε φάρμες και σπίτια, δημιουργώντας έτσι μικρές ανεξάρτητες πόλεις. Το πάντα ενεργό player collision -που δεν σας επιτρέπει να περνάτε μέσα από άλλους παίκτες- θα έχει ως αποτέλεσμα να δούμε μερικές επικές και στρατηγικά σχεδιασμένες guild vs guild μάχες, ενώ το παραπάνω χαρακτηριστικό (που το γνωρίσαμε και στο Warhammer Online) δίνει άλλο τόνο τόσο γενικά στο PvP, όσο και στο παιχνίδι γενικότερα, αφού έχει ήδη τύχει κάποιοι να κλείνουν ένα σημαντικό πέρασμα και να ζητάνε… ναύλα για να σας αφήσουν να περάσετε! Το ArcheAge είναι ένα sandbox MMORPG που πιθανότατα δεν απευθύνεται σε όλους, αλλά σε μια συγκεκριμένη μερίδα του κοινού.

Αν ψάχνετε απεριόριστο “ετοιματζίδικο” περιεχόμενο της themepark λογικής όπως το συναντάμε στο WoW, στο Wildstar και σε άλλους παρεμφερείς τίτλους, ίσως να μην σας χορτάσει ή μπορεί ακόμα και να το μισήσετε και να το βρείτε βαρετό, ειδικά στο θέμα των quests. Αν από την άλλη θέλετε να χαθείτε σε έναν κόσμο γεμάτο με emergent gameplay όπου δημιουργείτε μόνοι σας τα προσωπικά σας quests βάζοντας στόχους και αν θέλετε να γράψετε την δική σας ιστορία και να ζήσετε μερικές όμορφες περιπέτειες (που πολλές φορές συμβαίνουν απλά τυχαία), τότε το ArcheAge θα σας κρατήσει κοντά του θα σας προσφέρει μια αρκετά εθιστική και αξιόλογη εμπειρία για τα δεδομένα των sandbox MMORPG.

Θετικά:
– Το εμπόριο και το crafting
– Τεράστιος κόσμος προς εξερεύνηση
– Class system με αρκετό βάθος
– Οι sandbox μηχανισμοί “δένουν” σωστά μεταξύ τους
– Απόκτηση γης και player-driven οικονομία
– Open-world PvP με νόημα
– Πειρατές και ναυμαχίες
– Όμορφα γραφικά στα ultra settings, πραγματικά open-world κόσμος
– Δίνει ευκαιρίες για role-playing
– Ενδιαφέρον story quest
– Τίμιο free-to-play μοντέλο

Αρνητικά:
– Κλασικά έως βαρετά quests
– Χρειάζεται χρόνος για να μάθετε όλα του τα στοιχεία
– Το DirectX 11 χρειάζεται περισσότερο optimization
– Φτωχή παρουσίαση των cutscenes
– Κάποια animations ήθελαν περισσότερη δουλειά
– Μερικά μικρά bugs
– Τεράστια queues και ασταθές client στο launch

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Το EVE Online συναντάει το fantasy setting.

Γιώργος Λόλας 

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης