Σε παρέμβασή του σχετικά με τις αποδοχές των golden boys το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι οι μισθοί των τραπεζιτών μπορεί να γίνουν πιο ‘περίπλοκοι’ και να διαθέτουν λιγότερα μηδενικά, αν αποκτήσει λόγο στη διαμόρφωσή τους το Ταμείο.

Σύμφωνα με το CNBC, η πιο πρόσφατη μελέτη παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας του ΔΝΤ (Global Financial Stability Report), αξιολογεί τις αποδοχές στελεχών, την εταιρική διακυβέρνηση και την ανάληψη κινδύνου σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, και συνιστά μέτρα πολιτικής για να διασφαλιστεί ότι μόνο η συνετή ανάληψη κινδύνου ανταμείβεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς μια σειρά ποιοτικών και ποσοτικών παραγόντων συνέβαλαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η μελέτη υποστηρίζει ότι η δομή των αποδοχών ενθαρρύνει τους τραπεζίτες να λαμβάνουν κοντόφθαλμους κινδύνους με μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις:

Οι λόγοι ανάληψης τέτοιων κινδύνων είναι πολλοί και σύνθετοι, αλλά υπάρχει μια γενική συμφωνία στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, στον ιδιωτικό τομέα και στον ακαδημαϊκό κόσμο ότι οι δομές κινήτρων σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αναφέρει η μελέτη του ΔΝΤ.

Άλλοι παράγοντες στην απερίσκεπτη ανάληψη κινδύνων ήταν το αδύναμο ρυθμιστικό πλαίσιο και τα διοικητικά συμβούλιο που δεν ήταν ανεξάρτητα από τις τραπεζικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να κατασταλεί η επικίνδυνη συμπεριφορά, το Ταμείο προτείνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων πολιτικής για να εφαρμόσουν οι τράπεζες – που αλλάζουν κυρίως τις μεταβλητές αποδοχές. «Περισσότερες αποδοχές που είναι συνδεδεμένες με την μακροχρόνια εργασιακή επίδοση συσχετίζεται με λιγότερους κινδύνους. Επιπλέον, οι τράπεζες που είναι μεγάλοι μακροχρόνιοι επενδυτές, τείνουν να αναλαμβάνουν λιγότερους κινδύνους. Όπως είναι αναμενόμενο, περίοδοι μεγάλης χρηματοπιστωτικής πίεσης αλλάζουν ορισμένα από αυτά τα αποτελέσματα, διότι αλλάξουν τα κίνητρα όταν μια τράπεζα βρίσκεται πιο κοντά σε χρεοκοπία».

Η άποψη του ΔΝΤ ότι οι τραπεζίτες πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμη ματιά στις δραστηριότητές τους, εκφράζεται με τη θέση ότι τα μπόνους θα πρέπει να καταβάλλονται με τη μορφή μακροπρόθεσμων τραπεζικών ομολόγων.

Το αμφιλεγόμενο μέτρο είναι η προτεινόμενη διάταξη clawback για τα μπόνους, το οποίο σημαίνει ότι οι managers θα πρέπει να χάσουν μπόνους που έλαβαν στο περελθό αν οι αποφάσεις τους αποκαλυφθεί αργότερα ότι είχαν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες. Η ελπίδα είναι ότι τα στελέχη θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αναλαμβάνουν επενδυτικούς κινδύνους που είναι αναγκαίοι για την βιωσιμότητα των τραπεζών αλλά η ανάληψη κινδύνων να είναι συνδεδεμένη με την μακροχρόνια απόδοση αντί των τριμηνιαίων κερδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ έχει ειδικό ενδιαφέρον για στελέχη που μπορεί να χρησιμοποιήσουν εντυπωσιακές βραχυπρόθεσμες επιδόσεις ως βάση για μια νέα καριέρα τη στιγμή αφήνοντας την τράπεζα με μια ωρολογιακή βόμβα στον ισολογισμό της.

Το Ταμείο προτείνει επίσης αλλαγές στη δομή των διοικητικών συμβουλίων για τη διασφάλιση ότι το δ.σ. των τραπεζών διατηρούν κάποια ανεξαρτησία από το management της τράπεζας – ζήτημα που ετέθη πρόσφατα αναφορικά με τον CEO thw JPMorgan Chase, Jamie Dimon, ο οποίος βρισκόταν ταυτόχρονα στο πηδάλιο της εταιρείας και στο διοικητικό της συμβούλιο.

Πηγή: capital.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης