Οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται με τους αντάρτες στις βόρειες παρυφές του Χαλεπίου σήμερα, όπως ανέφεραν κάτοικοι και ακτιβιστές, καθώς ο συριακός στρατός απειλεί να θέσει υπό τον έλεγχό του τον τελευταίο κεντρικό δρόμο ανεφοδιασμού της πόλης και να εγκλωβίσει μέσα σ’ αυτήν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τους πολίτες.

Αν και υπάρχουν μικρότεροι παρακαμπτήριοι δρόμοι που οδηγούν στο Χαλέπι, η κατάληψη του δρόμου αυτού θα μείωνε σημαντικά τις δυνατότητες των ανταρτών να ανεφοδιάζονται και επίσης θα επέτρεπε στον στρατό να πολιορκήσει περιοχές στην πόλη που έχουν περιέλθει υπό τον έλεγχο των ανταρτών εδώ και δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο δρόμος είναι τελείως κλειστός και το καθεστώς έχει στήσει οδοφράγματα» δήλωσε ο Μουχάμαντ Μπίντουρ, ένας 25χρονος ακτιβιστής που αντιτίθεται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι σύντροφοί μας ήταν εκεί και χρειάστηκε να έρθουν από έναν άλλο δρόμο, διανύοντας πολύ μεγαλύτερη απόσταση, που διήρκεσε ώρες» πρόσθεσε.

Ο πολίτης Αμπντουλάχ Κατμάουι, ηλικίας 30 ετών, ανέφερε ότι δε μπόρεσε να οδηγήσει απευθείας προς το Χαλέπι εξαιτίας των μπλοκαρισμένων δρόμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν φθάσαμε στα βόρεια περίχωρα (του Χαλεπίου), συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα στον δρόμο και όταν φθάσαμε στο Χαντάρατ μαίνονταν συγκρούσεις» τόνισε.

Όπως πάντως μετέδωσε το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο συριακός στρατός κατέλαβε τρία χωριά βόρεια του Χαλεπίου, κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν στο αλ Μουντάφαχ, το Χαντάρατ και το Σίφατ, όπως και σε τέσσερις διασταυρώσεις δυτικά του Σίφατ, ενώ έχουν σκοτώσει «πολλούς τρομοκράτες και έχουν καταστρέψει δεκάδες οχήματα».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι ο στρατός δεν έχει ακόμα καταλάβει τον κεντρικό δρόμο, ωστόσο οι μάχες που έχουν ξεσπάσει στο Χαντάρατ, μια συνοικία στο βόρειο Χαλέπι, είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμό του.

«Εάν ο στρατός καταφέρει και κρατήσει υπό τον έλεγχό του το Χαντάρατ, τότε το Χαλέπι θα βρεθεί υπό πολιορκία» δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο επικεφαλής της οργάνωσης Ράμι Άμπντουλ Ραχμάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χ.Λ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης