Σε εκτενές άρθρο του ο βρετανικός Economist σκιαγραφεί το νέο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, ενός πολιτικού ο οποίος ταξιδεύει στο εξωτερικό για «να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους στο εσωτερικό».
Ο αρθρογράφος αναφέρεται εκτενώς στην επίσκεψη Τσίπρα στο Βατικανό. Αναφέρει δε ότι οι υποστηρικτές του δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι ο Πάπας συμφώνησε με τον Αλ. Τσίπρα, «έναν άθεο», όπως σημειώνεται, στα θέματα που αφορούν τη φτώχεια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι φτωχοί υποφέρουν άδικα ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν σε αδύναμες χώρες».
Ο Economist σημειώνει ακόμη ότι η υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ωφέλησε το κόμμα του να πάρει την πρωτιά στις ευρωεκλογές του Μαΐου με διαφορά 3,8% από τη Νέα Δημοκρατία.
«Αν γίνουν πρόωρες εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας είναι στην πρώτη θέση για να νικήσει» εκτιμά ο αρθρογράφος ωστόσο «το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα», εκτιμά ο ίδιος, «αλλάζει»: Δεν υπόσχεται πλέον ότι θα σχίσει τη συμφωνία με τους εταίρους, ωστόσο πολλοί είναι επιφυλακτικοί για το πρόγραμμα των 11 δισ. ευρώ που παρουσίασε στη ΔΕΘ. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 750 ευρώ (60% πάνω από ότι είναι τώρα), την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας.
Μιλώντας στον Economist, η Κούλα Περιστέρη, μια άνεργη υπάλληλος, και ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέει : «Είναι πολύ καλά όλα αυτά για να είναι αληθινά». Αναφορικά με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, το βρετανικό περιοδικό σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά, ωστόσο συγκρατείται από την τρόικα και τους δανειστές.