Θλιβερά στοιχεία δημοσιεύονται σε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) σχετικά με τους θανάτους μεταναστών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στη Μεσόγειο και σε άλλες θαλάσσιες οδούς, με απώτερο στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

Σύμφωνα με την έκθεση «Fatal Journeys» η αναζήτηση μιας καλύτερης και πιο αξιοπρεπούς ζωής έχει κοστίσει τη ζωή 40.000 ανθρώπων τα τελευταία 14 έτη. Οι 22.000 από αυτούς αποπειράθηκαν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Μεσόγειος: Ένας υγρός τάφος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση «Fatal Journeys» παρουσιάζονται θλιβερά στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας μεταναστών στη Μεσόγειο και σε άλλες θαλάσσιες οδούς Την ώρα που οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών αναζητούν μαζί με τους τεχνοκράτες βοηθούς τους τρόπους, προκειμένου να λύσουν το «μείζον μεταναστευτικό ζήτημα» μέσω μιας ογκώδους νομοθετικής διεργασίας, η πραγματικότητα στον «έξω κόσμο» είναι σκληρή:

Χιλιάδες ενήλικοι και ανήλικοι αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν μέσα σε σαπιοκάραβα και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Πολλοί από αυτούς ήλθαν αντιμέτωποι με έναν πολύ βίαιο θάνατο, πριν καταφέρουν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους.

Μόνο φέτος, 4.077 μετανάστες έχουν σκοτωθεί σε τέτοια ταξίδια. Εξ αυτών, το 75%, δηλαδή πάνω από 3.000 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται στην -216 σελίδων- έκθεση, ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος και αναμφίβολα θα μεγαλώσει κι άλλο ως τα τέλη του χρόνου.

Η «στατιστική πραγματικότητα» επίσης αποτυπώνει το μέγεθος του θλιβερού φαινομένου: Οκτώ άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στις ανά τον κόσμο μεταναστευτικές οδούς.

Ο αναλογικά υψηλός αριθμός νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο, «αντικατοπτρίζει τη δραματική αύξηση του αριθμού των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη», αναφέρει η έκθεση.

Μετά τη Μεσόγειο, η επόμενη περιοχή με τους περισσότερους θανάτους μεταναστών είναι η περιοχή της Ανατολικής Αφρικής (που περιλαμβάνει τις Τανζανία, Κένυα, Ουγκάντα, Ρουάντα, Μπουρουντί, Τζιμπουτί, Ερυθραία, Αιθιοπία, Σομαλία, Μαλάουι, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Κομόρες, Μαυρίκιος, Σεϋχέλλες, Μοζαμβίκη, Μαδαγασκάρη, Νότιο Σουδάν, Ρεϊνιόν και Μαγιότ) με μόλις 251 θανάτους.

O γενικός διευθυντής του IOM, Ουίλιαμ Σουίνγκ παρουσιάζοντας την έκθεση σχολίασε: «Το μήνυμα του Οργανισμού είναι σαφές: οι μετανάστες δεν χρειάζεται να πεθαίνουν»…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης