“Με χαρά σας ενημερώνω ότι μετά από συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Χόμπαρτ με την Ιερά Αρχιεπισκοπή και με τον Επίσκοπο Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ, παρουσιάστηκε η ευκαιρία για συμφιλίωση. Για να επέλθει η συμφιλίωση το διοικητικό συμβούλιο προτείνει στα μέλη τα εξής”…

Κάπως έτσι αρχίζει η επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χόμπαρτ, Ιωάννης Φιωτάκης, στα μέλη της οργάνωσής του και τα οποία ενημερώνει για την έκτακτη γενική συνέλευσή της, όπου θα κληθούν να ψηφίσουν την επανένταξή τους στην Αρχιεπισκοπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν τα μέλη υιοθετήσουν την πρόταση του συμβουλίου θα τεθεί τέρμα στην διάσπαση του Ελληνισμού της Τασμανίας που χώρισε ακόμα και οικογένειες.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Χόμπαρτ της Τασμάνιας είναι έτοιμη να επιστρέψει στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, από όπου είχε αποσκιρτήσει το 2005, για να ενταχθεί στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Αυστραλίας.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις που έγιναν από τον επίσκοπο Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ, και τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Κοινοτήτων και Ενοριών, κ. Κόντη, εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής και αξιωματούχων της Κοινότητας Χόμπαρτ, επήλθε συμφωνία, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα μέλη της Κοινότητας σε έκτακτη Γενική Συνέλευσή τους που θα γίνει την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Φιωτάκης η συμφωνία θα προβλέπει, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

*H Κοινότητα επανέρχεται στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής και θα λειτουργεί όπως πριν, αλλά με μια προϋπόθεση: Θα επαναφέρει το Καταστατικό που είχε πριν την αποσκίρτησή της (το2005) και το οποίο ίσχυε από το 1958 και θα τροποποιήσει ένα Άρθρο, σύμφωνα με το οποίο δεν θα μπορεί να φύγει πλέον από την Αρχιεπισκοπή και να ενταχθεί σε “σχισματική εκκλησία”.   

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ιερά Αρχιεπισκοπή δεν αναγνωρίζουν την λεγόμενη “Αυτοκέφαλη Εκκλησία” της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, την οποία θεωρούν “σχισματική”.

*Θα διατηρηθεί η Ενορία που ίδρυσε η Αρχιεπισκοπή στο Χόμπαρτ μετά την αποσκίρτηση, αλλά θα αλλάξει όνομα. Θα αποκαλείται Ενορία Νιούταουν (το όνομα του προαστίου όπου βρίσκεται) για να μην υπάρχει σύγχυση με την Κοινότητα Χόμπαρτ.

*Θα αλλάξει το όνομα του ναού της Ενορίας της Αρχιεπισκοπής. Στον εν λόγω ναό δόθηκε το όνομα Άγιος Γεώργιος, όπως είναι και το όνομα του ιστορικού ναού της Κοινότητας. Για να μην υπάρξει, λοιπόν, σύγχυση, θα αλλάξει το όνομα του ναού της Αρχιεπισκοπής.

*Η Κοινότητα θα καταβάλει τον μισθό του ιερέα της και 5% των εισπράξεων της στην Αρχιεπισκοπή και θα λαμβάνει μέρος στις ετήσιες συνελεύσεις της Κληρικολαϊκής.
Το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι η συμφωνία είναι δίκαιη και καλεί τα μέλη να την αποδεχτούν.
Όπως αναφέρει ο κ. Φιωτάκης θα λειτουργούν, πλέον, δυο ελληνορθόδοξες εκκλησίες στο Χόμπαρτ – και οι δύο αναγνωρισμένες από την Αρχιεπισκοπή-και το ποίμνιο θα μπορεί να κάνει την επιλογή του χωρίς δυσκολία, πρόβλημα ή συνέπεια.
“Έτσι θα γεφυρωθεί το χάσμα που δημιουργήθηκε πριν 3,5 χρόνια και χώρισε στα δυο τον Ελληνισμό”.

“Στα πλαίσια της συμφιλίωσης”, συμπληρώνει ο κ. Φιωτάκης, “θα ζητήσω και συγνώμη από την Αρχιεπισκοπή για τα γεγονότα του 2005”.
Η Αρχιεπισκοπή θα δώσει νέο ιερέα στην Κοινότητα Χόμπαρτ.
Ο κ. Φιωτάκης διευκρίνισε ότι ο τίτλος της εκκλησίας θα παραμείνει στην Κοινότητα.

“Η Αρχιεπισκοπή, δια του Επισκόπου Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ, μας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν ήταν στις προθέσεις της, ούτε είναι τώρα, ούτε θα είναι στο μέλλον να διεκδικήσει τον τίτλο”, αναφέρει και καταλήγει:

“Η Κοινότητά μας θα ασχοληθεί πιο ενεργά με την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, την λειτουργία του πολύ πετυχημένου σχολείου μας, την διοργάνωση του φεστιβάλ “Εστία” και την παροχή υπηρεσιών στα ηλικιωμένα μέλη μας”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης