Αγνόησε επιδεικτικά, ενδεχομένως και προκλητικά, ο πρωθυπουργός όλα όσα επιβάρυναν το πολιτικό κλίμα κατά την τελευταία περίοδο και πρόσφερε πλήρη πολιτική κάλυψη στους πρωταγωνιστές των ζητημάτων που απασχόλησαν την κοινωνία τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Σαν να μην έχει συμβεί τίποτε, ο κ. Καραμανλής κάλυψε τον Γιώργο Βουλγαράκη, τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, αλλά και τον βουλευτή Αριστοτέλη Παυλίδη, δεν είπε κουβέντα για τον Σπύρο Κλαδά, απέκλεισε ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές, υπεραμύνθηκε των φορολογικών μέτρων και ενοχοποίησε το διεθνές περιβάλλον και την ενεργειακή κρίση για τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως για την αδυναμία υλοποίησης του Προϋπολογισμού.
Τελικά, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην πει απολύτως τίποτε. Αγνοώντας με επιδεικτικό τρόπο την οργή της κοινωνίας. Παρά τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων, την κατάσταση νευρικής κρίσης, στην οποία έχει περιέλθει η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνηση, ο κ. Καραμανλή επέλεξε την εκκωφαντική σιωπή.
Κάλυψε πλήρως τον Γιώργο Βουλγαράκη για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες οχυρώνοντας τα επιχειρήματά του πίσω από το νομότυπον και την νομιμοφάνεια. Κάλυψε μέχρι νεωτέρας τον βουλευτή Αριστοτέλη Παυλίδη, αν και κατέφυγε σε πολιτική αλχημεία για να δικαιολογήσει τις θέσεις του όταν ερωτήθηκε γιατί απέπεμψε τον Σάββα Τσιτουρίδη για παραπλήσιο ή ακόμη και ταυτόσημο σφάλμα. Κάλυψε πλήρως τον Θόδωρο Ρουσόπουλο για την υπόθεση με τις επαγγελματικές δραστηριότητες της συζύγου του. Απέφυγε να μιλήσει για την υπόθεση Κλαδά και ξεπέρασε την υπόθεση Ζαχόπουλου παραπέμποντας στην «λήθη του χρόνου».
Συγκεκριμένα:
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργου Βουλγαράκη, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι επιχειρείται σύγχυση, και είπε ότι «άλλο παράνομη δράση και άλλο επιχειρηματική δραστηριότητα που μπορεί να αναπτύξει κάθε πολίτης», ενώ συμπλήρωσε ότι όλα υπάρχουν στο «πόθεν έσχες» του κ. Βουλγαράκη εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει τεθεί θέμα.
Ερωτηθείς ο κ. Καραμανλής για τα περί «ασυμβίβαστου» των δημοσιογραφικών δραστηριοτήτων της συζύγου του υπουργού Επικρατείας, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, χαρακτήρισε παρόμοιες απόψεις για την εργασία των γυναικών ως «μεσαιωνικού τύπου» και αναχρονιστικές.
Για την υπόθεση Παυλίδη, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δέχεται κριτική, αν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία, ενώ για το σκάνδαλο Siemens ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πολύκροτη υπόθεση Ζαχόπουλου και ειδικότερα για τον ρόλο του Σπύρου Κλαδά, ο Πρωθυπουργός απέφυγε να πει οτιδήποτε και περιορίστηκε να δηλώσει ότι πρόκειται για μία «άτυχη ή και δραματική προσωπική ιστορία, η οποία όμως διογκώθηκε χωρίς να υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα».
Σε ό,τι αφορά στην κριτική που ασκούν ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Τατούλης και οι λεγόμενοι «αντάρτες» σε στελέχη της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα στην κριτική, όμως και υποχρέωση να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, τονίζοντας ωστόσο ότι «ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του»…
Σχετικά με τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για νοθεία από βουλευτές της ΝΔ κατά την ψήφιση της αναθεώρησης τους Συντάγματος, ο κ. Καραμανλής τις χαρακτήρισε ως «γκάφα».
Ο Πρωθυπουργός κράτησε εντελώς κλειστά τα χαρτιά του για τις πολιτικές εξελίξεις. Αναμένοντας το χρόνο να περάσει, απέκλεισε έναν ανασχηματισμό στο εγγύς μέλλον, αλλά και το ενδεχόμενο να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές… Τάχθηκε κατά μίας μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.
Ο Κώστας Καραμανλής απέκλεισε και το ενδεχόμενο συμμαχίας με το ΛΑΟΣ. Περιορίστηκε στο να επικαλεστεί την διεθνή κρίση και τις τιμές του πετρελαίου για να δικαιολογήσει την «μαύρη τρύπα» του πληθωρισμού. Για να αντεπιτεθεί επέλεξε να επαναλαμβάνει μεθοδικά το έργο της Κυβέρνησης, αποφεύγοντας να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις για το εάν ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτραπεί το δημόσιο χρέος και να τεθεί εκ νέου η χώρα σε καθεστώς επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς επισήμαναν με ανακοινώσεις τους την «πρωθυπουργική σιωπή» για τα μείζονα προβλήματα της χώρας. Αίσθηση δε προκάλεσε το γεγονός ότι, αν και ερωτήθηκε, απέφυγε να επεκταθεί στα επίσης μείζονα εθνικά και διεθνή προβλήματα της περιοχής, Μακεδονικό, Κυπριακό (μόλις άρχισαν οι συνομιλίες κορυφής), Καύκασο, σχέσεις ΝΑΤΟ – Μόσχας κλπ.
Διαβάστε επίσης:
– Δεν πήρε το μήνυμα ο Καραμανλής