Τα δέκα χρόνια λειτουργίας του συμπληρώνει εφέτος το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το μοναδικό στον δυτικό κόσμο με αυτόνομη συλλογή, η οποία ακολουθεί τη διαδρομή του ισλαμικού πολιτισμού από τις απαρχές του έως τον 19ο αιώνα.
Το κομψότατο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης της οδού Ασωμάτων, στο νεοκλασικό κτήριο, που αποτελεί δωρεά του Λάμπρου Ευταξία, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Ιούλιο του 2004, με παρακαταθήκη τη συλλογή που συγκρότησε ο Αντώνης Μπενάκης μέχρι τη δεκαετία του ‘40 και που συνεχώς εμπλουτίζεται. Παλαιότερα η συλλογή αυτή εκτίθετο στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του έγιναν πολλά: εκδόσεις, εκθέσεις, και συμμετοχές σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και σε διεθνή προγράμματα. Το μουσείο ανοίχτηκε στην κοινωνική διάσταση του ισλαμικού κόσμου, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε πολυπολιτισμικά σχολεία, δέχτηκε επισκέψεις οικογενειών και πραγματοποίησε ενδιαφέρουσες διαλέξεις, μουσικές βραδιές, καθώς και ιδιαίτερα δημοφιλείς βραδιές με αφηγήσεις παραμυθιών.
«Το πρόλαβε η κρίση και το μνημόνιο, αλλά στο μέλλον το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης θα εκτιμηθεί περισσότερο και τα πράγματα θα γίνουν από τις νεότερες γενιές» δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο Άγγελος Δεληβοριάς, εκφράζοντας την «πολιτική πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι η κοινή γλώσσα της ανθρωπότητας».
Οι δημοφιλέστερες εκθέσεις του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκαν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και, τα τελευταία χρόνια, σε αραβικά κράτη, όπως στο Κατάρ και στο Κουβέιτ, ενώ μέσα στην επόμενη χρονιά προγραμματίζει έκθεση στο Άμπου Ντάμπι.
Το φθινόπωρο, και συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου, στην έδρα του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, η καθηγήτρια Νάντια-Μαρία Ελ-Σέικ, από τον Λίβανο, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Το Βυζάντιο όπως το είδαν οι Άραβες», με την ευκαιρία της ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου της «Byzantium viewed by the Arabs» από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις.
Τον Δεκέμβριο στις αίθουσες του Μουσείου θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Θόδωρος Ράλλης: με το βλέμμα στην Ανατολή», με επιλεγμένα έργα του μεγάλου ζωγράφου εμπνευσμένα από την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή. Ο καλλιτέχνης έχει καταγωγή από τη Χίο, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στη Γαλλία, έχοντας ένα έργο που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ρεύματος του οριενταλισμού.
Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης μετρά 100.000 επισκέπτες, από τους οποίους αρκετοί ξένοι. «Έχει ένα κοινό πιστό που αγαπά πολύ το μουσείο και έχει μεγάλο περιθώριο να ακουστεί η ύπαρξή του. Ας μην ξεχνάμε ότι λειτουργεί μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα και πως η επίσημη μουσειακή πολιτική δεν το έχει ενθαρρύνει» είπε η υπεύθυνη του μουσείου Μίνα Μωραΐτου.
Η αναγνώριση της μοναδικότητας και της προσφοράς του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό επισφραγίστηκε με την επιλογή του ως τιμώμενου μουσείου στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του 2010.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη