”Οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι σχετικά μικρές και δεν προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για την ελληνική οικονομία”, ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπανδρέου και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλος σε συνάντησή τους.
Ωστόσο ο διοικητής τόνισε ότι η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι μονόδρομος για τη στήριξη της ανάπτυξης.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η χρονική στιγμή, που οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Μόλις λίγες ώρες από την ομιλία του πρωθυπουργού στις παραγωγικές τάξεις στα πλαίσια της ΔΕΘ, κατά την οποία ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να επιδιώξει να αποδώσει τις κακές επιδόσεις της κυβέρνησής του στην οικονομία, στην ”ιδιαιτέρως δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία”.
Ο Γ.Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τον κ. Προβόπουλο για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την τόνωση της ανάπτυξης.
Για πολύ εποικοδομητική συζήτηση, η οποία κάλυψε ευρύ φάσμα θεμάτων, έκανε λόγο η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη.
Όπως ενημέρωσε η κυρία Κατσέλη, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία και, όπως είπε η κυρία Κατσέλη, ”το συμπέρασμα είναι πως οι επιπτώσεις οι ίδιες είναι σχετικά μικρές και δεν προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για την οικονομία”.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο συζητήθηκε ήταν ”οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας”, όπου, όπως ανέφερε, ”υπήρχε συναντίληψη ότι το θέμα αφορά την παραγωγική ικανότητα της χώρας, η οποία πρέπει να αυξηθεί όπως και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας”.
Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε και το ζήτημα του ρόλου του τραπεζικού συστήματος, αλλά και του πιθανού κινδύνου που έχουν να αντιμετωπίσουν από την εξάπλωσή του σε όλες τις γειτονικές μας χώρες, μερικές εκ των οποίων, δεν είναι στη ζώνη του ευρώ.