Την απόφαση της χώρας της να αποστείλει οπλισμό στους Ιρακινούς Κούρδους, υπερασπίστηκε η Angela Merkel, εν μέσω ανησυχιών ότι τα όπλα μπορεί να καταλήξουν σε λάθος χέρια, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Η Γερμανίδα ηγέτης δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να κάτσει να παρακολουθεί μια «γενοκτονία» να λαμβάνει τόπο, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να βοηθήσουμε όσους πολεμούν τους εξτρεμιστές σουνίτες που αυτοαποκαλούνται Ισλαμικό Κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα γερμανικά όπλα θα παραδοθούν στην ημιαυτόνομη κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν και σε καμία περίπτωση στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το γνωστό ως PKK.

«Αποφασίσαμε να παραδώσουμε τα όπλα διότι είναι μια μοναδική περίπτωση που όμοια της δεν είχαμε δει στο παρελθόν, καθώς οι ισλαμιστές διεξάγουν μια γενοκτονία», δήλωσε η καγκελάριος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης.

«Όταν μας ζητήθηκε να δώσουμε μια περιορισμένη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών, δεν μπορούσαμε να απαντήσουμε ότι δεν θα μπορούσαν να τα λάβουν από εμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαχητές της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης είναι αυτοί που κατάφεραν να σταματήσουν τους ισλαμιστές, μαζί με τους αμερικανούς και άλλες τοπικές δυνάμεις».

«Δεν θα μπορούσαμε απλά να σταθούμε απαθείς», συμπλήρωσε η Angela Merkel.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Γερμανία είχε ανακοινώσει ότι ήταν έτοιμη να εξαγάγει οπλισμό στο ιρακινό Κουρδιστάν για τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ παράλληλα θα αποστείλει εφόδια μη στρατιωτικού χαρακτήρα στο Ιράκ.

Αυτή η κίνηση (της εξαγωγής όπλων) είναι ασυνήθιστη για τη Γερμανία, η οποία από το πέρας του Β’ΠΠ έχει υιοθετήσει μια φιλειρηνική στάση.

Εξάλλου ο γερμανικός νόμος απαγορεύει την εξαγωγή όπλων σε περιοχές που μαίνονται συγκρούσεις, αλλά αφήνει κάποιες εξαιρέσεις, όπως τις περιπτώσεις που η ασφάλεια ή τα συμφέροντα της χώρας στο εξωτερικό βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πάντως η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι η χώρα της δεν θα αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

Όμως σε ερώτηση αναφορικά με το πως θα εκπαιδευτούν οι κούρδοι στα υψηλής τεχνολογίας όπλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής γερμανών εκπαιδευτών στο ιρακινό έδαφος.

Όμως προς ώρας καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί επί του ζητήματος, ενώ πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο η εκπαίδευση των κούρδων να γίνει εκτός Ιράκ.

Πάντως η κοινή γνώμη της Γερμανίας δεν συναινεί στην αποστολή των όπλων, καθώς σε δημοσκόπηση το 67% δήλωσε αντίθετο και μόλις το 27% υπέρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης