Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την περαιτέρω επιμήκυνση στην προθεσμία καταβολής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) σε συνεννόηση με την Eurostat άναψε το πράσινο φως για την εξόφληση του φόρου σε επτά δόσεις και συγκεκριμένα έως τα τέλη Μαρτίου του 2015. Πλέον, απομένει η σύμφωνη γνώμη της τρόικας, προκειμένου το μέτρο να τεθεί σε ισχύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, εν μέσω των έντονων αντιδράσεων που έχουν προκύψει από τα λάθη και τις παραλείψεις, που οδήγησαν σε υπερβολικές επιβαρύνσεις. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο επιμερισμός του φόρου σε επτά δόσεις δεν επηρεάζει την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα προσμετρηθούν τελικά στο 2014.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η γνωμοδότηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. διευκολύνει το έργο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η οποία ήδη έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε διόρθωση των λαθών. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για υπολογισμό του φόρου βάσει των αντικειμενικών αξιών του 2013 για περίπου 4.000 οικισμούς ανά την ελληνική επικράτεια. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως οι αλλαγές αυτές θα διευκολύνουν τους φορολογουμένους στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, ήδη η αντιπολίτευση επισημαίνει πως το ζητούμενο δεν είναι η αύξηση των δόσεων αλλά η ριζική αλλαγή του εν λόγω φόρου και η δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, ενώ το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να έχει καταλήξει με την τρόικα στο συγκεκριμένο θέμα εντός του Αυγούστου και να έχει έτοιμες όλες τις διορθώσεις μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβληματισμός από τα αυξανόμενα χρέη

Εν τω μεταξύ, μεγάλη ανησυχία επικρατεί στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς ολοένα και διογκώνεται το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, την ίδια στιγμή που οι φόροι αυξάνονται συνεχώς.

Κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν πως η αποπληρωμή του 40% του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015 θα βοηθήσει στον περιορισμό των φορολογικών χρεών. Πλέον, το ΥΠΟΙΚ καλείται να προχωρήσει μέχρι τις 26 Αυγούστου, οπότε θα ανοίξει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, στις σχετικές συνεννοήσεις με την τρόικα και να εξαλείψει τα λάθη της πρώτης εκκαθάρισης που οδήγησαν σε υπέρμετρες επιβαρύνσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με… τσουνάμι ληξιπρόθεσμων οφειλών»

«Μικρή σημασία έχει το θέμα των δόσεων του ΕΝΦΙΑ» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι σήμερα, ανεξάρτητα και πέρα από τον ΕΝΦΙΑ, ουσιαστικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα… τσουνάμι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, το οποίο τείνει να σκεπάσει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας» προσθέτει.

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτηρίζει μάλιστα «άκρως υποκριτικές τις φωνές κάποιων βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε σχέση με την ψήφιση του ΕΝΦΙΑ, που λένε τώρα ότι δεν είδαν, δεν κατάλαβαν, δεν ήξεραν τι ψήφισαν. Όλα αυτά θυμίζουν όσα έλεγαν υπουργοί των μνημονιακών κυβερνήσεων ότι δεν είχαν διαβάσει το μνημόνιο. Είναι άκρως υποκριτικά και δεν μπορούν να τους απαλλάξουν από τις συλλογικές πολιτικές τους ευθύνες».

Ερωτηθείς αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, τονίζει:

«Εμείς επεξεργαζόμαστε μια συνολική φορολογική πολιτική και ήδη υπάρχει ένα πρόπλασμα μιας τέτοιας πρότασης. Στο πλαίσιο αυτής της φορολογικής πρότασης, καθοριστική σημασία παίζει η σύνταξη του περιουσιολογίου, που είναι μια καθαρή φωτογραφική εικόνα, η οποία δείχνει το μέγεθος του πλούτου του κάθε πολίτη. Από εκεί και πέρα, το κεφάλαιο “φορολογία ακινήτων” θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιες παραμέτρους, δηλαδή, αν μιλάμε για πρώτη κατοικία, θα πρέπει να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια, αν αποδίδουν κάποια ακίνητα, θα πρέπει να δούμε τι είδους ακίνητα είναι αυτά. Μιλάμε, δηλαδή, για μια ριζική αναμόρφωση του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος, που θα διακρίνεται από μία αντίληψη κοινωνικής φορολογικής δικαιοσύνης και θα έχει και το στοιχείο της αναδιανομής του πλούτου, όπως και όλες οι προτάσεις της Αριστεράς».

«Tα λάθη με τον ΕΝΦΙΑ δεν είναι μόνο φοροτεχνικά»

«Tα λάθη με τον ΕΝΦΙΑ δεν είναι μόνο φοροτεχνικά, αλλά κυρίως σοβαρά λάθη άσκησης φορολογικής πολιτικής. Οι άμεσες τροποποιήσεις του νέου “διπλού χαρατσιού” θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στην τωρινή ικανότητα του πολίτη να πληρώσει και λιγότερο στο τι κατάφερε να κατέχει» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, σχετικά με την αποσύνδεση του ΕΝΦΙΑ από την επιστροφή φόρου και την ενημερότητα.

Παράλληλα, σχολίασε: «Μέχρι τώρα έχουν “διαρρεύσει” από το ΥΠΟΙΚ διάφορα σενάρια σημαντικών ελαφρύνσεων για μια “λάιτ” εκδοχή του ΕΝΦΙΑ, με νέες κατά παραγγελία αντικειμενικές αξίες, αλλά αρχής γενομένης από το 2015 και χωρίς καμία αναφορά βελτιωτικής παρέμβασης στον αυθαίρετο συμπληρωματικό φόρο. Το ερώτημά μας είναι “τώρα τι γίνεται;”».

Ο κ. Κορκίδης υπενθυμίζει ότι για τα δύσκολα προβλήματα και τη μεγάλη αναστάτωση που δημιούργησε ο ΕΝΦΙΑ η ΕΣΕΕ με επιστολή της στο οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει να μελετηθούν και να συμπεριληφθούν στη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής στις 26 Αυγούστου, πέρα από τις διορθώσεις εξόφθαλμων αδικιών και πριν από τη νέα έκδοση των εκκαθαριστικών στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα εξής:

• άνοιγμα εφαρμογής για διόρθωση λαθών των ιδιοκτητών

• επαναφορά αντικειμενικών αξιών στα περσινά επίπεδα

• διόρθωση λαθών υπολογισμού σε οικισμούς και νησιωτικές περιοχές

• εξορθολογισμός του βασικού/κύριου φόρου με την αξία του ακινήτου

• αναδιάρθρωση φόρου για ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη

• μείωση του συμπληρωματικού φόρου τουλάχιστον κατά 50% και σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει αυθαίρετα τον κύριο φόρο

• αλλαγή προγραμματισμού και αύξηση των δόσεων από πέντε τουλάχιστον σε επτά και, ΕΛΣΤΑΤ επιτρεπούσης, σε οκτώ δόσεις.

Διαβάστε επίσης:
Νέες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014, 15:57

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης