Οι δυτικές κυρώσεις κατά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Ρωσίας και κατά των ολιγαρχών που τη διαχειρίζονται, αρχίζουν να πονούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times».

Το τίμημα των στενών σχέσεών τους με το Κρεμλίνο έχουν αρχίσει να πληρώνουν ολιγάρχες, όπως ο Γκενάντι Τιμσένκο, μεγαλομέτοχος της εταιρείας Novatek, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης παραγωγού φυσικού αερίου της Ρωσίας. Ο Τιμσένκο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ιδιωτικό του τζετ από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και το όνομα του μπήκε στον αμερικανικό και ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και μπορεί η μη χρήση του ιδιωτικού του τζετ να είναι «μικροπράγματα», όπως δήλωσε ο Τιμσένκο στο πρακτορείο ειδήσεων «ITAR-TASS» την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο ο αποκλεισμός της «Novatek», στην οποία κατέχει μερίδιο 23%, από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων, δεν είναι μικρό πράγμα.

Σύμφωνα με τους «FT», ο αποκλεισμός εταιρειών όπως η «Rosneft» και η «Novatek» από τις αγορές κεφαλαίων μπορεί ν’ αποδειχθεί σοβαρή υπόθεση μεσοπρόθεσμα. Για παράδειγμα, η «Rosneft» πρέπει μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2015 να αποπληρώσει δάνεια ύψους 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας «Moody’s».

Προς το παρόν δεν διαθέτει πρόβλημα ρευστότητας, δεδομένου ότι έχει λάβει μεγάλες προκαταβολές για μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας πετρελαίου που σύναψε με εταιρείες όπως η κινεζική «CNPC», η «Glencore» κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους «FT» μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Ρωσία, τις πετρελαϊκές της εταιρείες και τους ολιγάρχες φίλους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε ν’ αποδειχθεί η απαγόρευση εξαγωγής στη Ρωσία προηγμένου τεχνολογικά εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου μέσω υδραυλικής ρηγμάτωσης. Είναι επίσης απαραίτητη και για την εκμετάλλευση των νέων τεραστίων κοιτασμάτων στην Αρκτική.

Η παραγωγή πετρελαίου από τα παλιά κοιτάσματα της Σιβηρίας έχει αρχίσει να μειώνεται έντονα και τα έσοδα από την πώληση ενέργειας αντιστοιχούν στο 44% των δημοσιονομικών εσόδων της Ρωσίας, οπότε η αδυναμία εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων θα μπορούσε να έχει πραγματικά σημαντικές επιπτώσεις για τη Ρωσία.

Οι Ρώσοι επιμένουν ότι μπορούν να βρουν τον εξοπλισμό από την ασιατική αγορά. Ωστόσο αναλυτές υποβαθμίζουν ήδη τις προβλέψεις τους για την αύξηση της παραγωγής ρωσικού πετρελαίου.

Πηγή: nomisma.com.cy
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης