Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η απόφαση μιας αρμόδιας επιτροπής, να επιτρέπει δια νόμου τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις βιασμών και δυσπλασιών του εμβρύου.

Στις 7 Οκτωβρίου η αρμόδια επιτροπή είχε αποφασίσει ότι το νομοσχέδιο μπορεί πλέον να συζητηθεί από την ολομέλεια του σώματος, αλλά η έξαλλη αντίδραση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του υπουργού Άμυνας, Rafael Rey, ο οποίος διεμήνυσε ότι θα παραιτηθεί εάν ο νόμος κυρωθεί, προκάλεσαν την επανεξέτασή του για «τεχνικούς» λόγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νομοσχέδιο τροποποιεί το ισχύον Δίκαιο, που είχε θεσπιστεί το 1924 και προέβλεπε ότι οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο στις περιπτώσεις που η υγεία ή η ζωή της εγκύου τίθεται σε κίνδυνο.

Η εκκλησία, με αιχμή του δόρατος τον Καρδινάλιο Juan Luis Cipriani, ο οποίος αποκάλεσε το νομοσχέδιο «θανατική ποινή για τους αθώους» εννοώντας τα βρέφη, καλεί τους βουλευτές και τους γερουσιαστές να απορρίψουν το νομοσχέδιο.

Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ιερείς, καλόγριες, μαθητές και μαθήτριες, συγκεντρώθηκαν έξω από το Κογκρέσο σε αντίπαλα στρατόπεδα, κραυγάζοντας συνθήματα, προσβολές και βρισιές, και κραδαίνοντας εκατοντάδες πανό και πλακάτ: «Πάρε το κομποσκοίνι σου από τις ωοθήκες μου!», ακούστηκε να φωνάζει μια ομάδα γυναικών σε καλόγριες που προσεύχονταν στο δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη «νέα» έγκριση της επιτροπής, το νομοσχέδιο οδεύει προς συζήτηση στο Κογκρέσο. Ωστόσο, η ημερομηνία δεν έχει ακόμα οριστεί.

Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί, το Περού θα προστεθεί στην μικρή ομάδα χωρών της Λατινικής Αμερικής που επιτρέπουν δια νόμου τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις βιασμών ή απειλής για την ζωή της μητέρας.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos-Apoyo, οι πολίτες του Περού είναι διχασμένοι όσον αφορά στο νομοσχέδιο, και το «όχι» αποτελεί ισχνή πλειοψηφία.

Σύμφωνα με γυναικείες οργανώσεις, στο Περού κάθε χρόνο γίνονται παράνομα 376.000 αμβλώσεις, ενώ ποσοστό 22% των γυναικών στην πρωτεύουσα Λίμα έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης