Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συναντήθηκε με τους προέδρους της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ζητώντας την έναρξη διαπραγματεύσεων για εύρεση ειρηνικής λύσης, στην σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Η τριμερής συνάντηση έλαβε τόπο στο Σότσι- το ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη θάλασσα- και ήταν η πρώτη επαφή του Aζέρου προέδρου Ilham Aliyev με τον Aρμένιο ομόλογο του Serzh Sargsyan, από την πρόσφατη έκρηξη βίας στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του αρμενικού στρατού, καθώς και στρατευμάτων της τοπικής αρμενικής μειονότητας, ύστερα από τον τέλος του εξαετούς πολέμου στην περιοχή, που έληξε το 1994.

Συχνά και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ανακοίνωναν συνοριακά επεισόδια, αλλά οι πρόσφατες συγκρούσεις είναι οι χειρότερες των τελευταίων ετών.

Οι μάχες ξέσπασαν πριν από μια εβδομάδα και ήδη σε αυτές έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άτομα και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτή την περίπτωση ο Vladimir Putin έδρασε σαν ειρηνοποιός, μια κίνηση που τον φέρνει διαμετρικά αντίθετο από τις Δυτικές κατηγορίες ότι υποκινεί τους φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία.

«Δηλώνω με ευχαρίστηση ότι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κατέδειξε την ανάγκη για ειρηνική επίλυση του προβλήματος και ο αρμένιος πρόεδρος συμφώνησε σε αυτό. Αυτό το ζήτημα είναι ύψιστης σημασίας, καθώς δεν υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία από την απώλεια της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Παρόλα αυτά, δεν ανακοινώθηκαν δράσεις που θα σταματήσουν την σύγκρουση, καθώς ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θα υπάρξουν και νέες συζητήσεις ανάμεσα στους τρεις ηγέτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης