Μετά τη Μεγάλη Βρετανία, η συγγραφέας των μπεστ-σέλερ Βικτώρια Χίσλοπ, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή στην Ελλάδα, μέσα από το εξαιρετικό της έργο. Μέσα από τις δύο μοναδικές εκδόσεις που διαδραματίζονται στην Ελλάδα, «Το Νησί» και «Το Νήμα», καταγράφονται τα χρώματα και η ιστορία της χώρας μας, η ουσία του τι σημαίνει να είσαι Έλληνας! Στο «Νήμα» έγραψε για την πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη και στο «Νησί» ανέδειξε την επιβλητική ομορφιά της Κρήτης δηλώνοντας «κατάπληκτη με την ομορφιά της», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «για να είμαι ακριβής, σχεδόν σοκάρομαι!». Μέσα από το βιβλίο της, η ιστορία και η φήμη της Σπιναλόγκας, ξεπερνά τα όρια της Ελλάδα, μέσα από την δραματική τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων, που γυρίστηκε στην Κρήτη.

Μιλώντας στο Discovergreece.com, μοιράζεται το πάθος της για μία χώρα την οποία ερωτεύτηκε στο τέλος της εφηβείας της, εξηγώντας το μυστικό που αποτελεί πηγή έμπνευσης στις ιστορίες των βιβλίων της. Δηλώνει θαυμασμό για το πνεύμα επιβίωσης των Ελλήνων, που ανακάλυψε στη διάρκεια των ερευνών της, αλλά και αγάπη στα απλά χρώματα και αρώματα της πατρίδας μας: τις ντομάτες, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μένω πάντα κατάπληκτη με την ομορφιά της Κρήτης – Σχεδόν σοκάρομαι για να είμαι ακριβής»

Είναι γνωστή η σχέση σας με την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Θυμάστε ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη χώρα και τι ήταν αυτό που σας έκανε να την αγαπήσετε;

Η πρώτη επαφή με την Ελλάδα ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 90’, όταν βρέθηκα στην Αθήνα με την μητέρα μου και την αδερφή μου. Παρόλο που ήταν υπερβολικά ζεστή και χαοτική, την λάτρεψα από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη επαφή!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτεύτηκα το φαγητό, το μοναδικό της κλίμα, τα μνημεία, τα αξιοθέατα της. Ήταν συναρπαστική και μοναδικά ζωντανή πόλη. Μετά από μία βδομάδα στην πρωτεύουσα, ταξιδέψαμε για την Πάρο. Ήταν ακόμη μία εμπειρία που άλλαξε την ζωή μου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα κολυμπήσει ποτέ σε τόσο ζεστή και καθαρή θάλασσα. Δεν είχα μαζέψει ποτέ τόσο μικρά κοχύλια. Τα πάντα ήταν μαγικά! Έκτοτε, παρέμεινα πιστή στην Ελλάδα. Κάθε καλοκαίρι ταξίδευα στη χώρα σας για διακοπές – στην ενδοχώρα, στα νησιά, στις πόλεις και ανακάλυπτα ότι κάθε μέρος είχε μια μοναδική γοητεία, που σε συνεπαίρνει!

Το βραβευμένο σας μυθιστόρημα «Το νησί» αναφέρεται στην ιστορία της Σπιναλόγκας, την πρώην αποικία λεπρών στην Κρήτη. Πως προέκυψε η ιδέα και σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι η ιστορία εκπροσωπεί την Ελλάδα του σήμερα;

Η πρώτη μου επίσκεψη στο νησί, η οποία ήταν και η αφορμή της έμπνευση του βιβλίου, ήταν το 2001, στη διάρκεια των καλοκαιρινών μου διακοπών. Επισκεφτήκαμε το μέρος από περιέργεια και γιατί θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Λίγο μετά που φτάσαμε, συνειδητοποίησα ότι ήθελα να γράψω μία ιστορία για την ιστορία του τόπου και να διορθώσω και κάποιες παρανοήσεις σχετικά με την λέπρα.
Γνωρίζω ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν δώσει συμβολικές διαστάσεις σε αυτό το μικρό νησί και ότι κατά κάποιο τρόπο έχει μεταφορική έννοια για την Ελλάδα. Όμως είναι ένα μικρό μέρος που είναι παρεξηγημένο. Δεν είχα αυτό το πράγμα στο μυαλό μου όταν έγραφα την ιστορία, αλλά προέκυψε στην πορεία καθώς κάθε αναγνώστης έχει και διαφορετική ερμηνεία, διαφορετική προσέγγιση στα γεγονότα της εποχής. Μη ξεχνάμε πως οι άνθρωποι, όταν διαβάζουν ένα βιβλίο κουβαλούν μαζί τους τα δικά τους συναισθήματα και σκέψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από το γεγονός ότι το βιβλίο έγινε bestseller στην Ελλάδα (Το Νησί), αποτέλεσε και μια δραματική τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων, η οποία γυρίστηκε στην Κρήτη. Είναι αλήθεια ότι απέρριψες μία πολύ μεγαλύτερη προσφορά από το Hollywood αναφορικά με τα δικαιώματα της σειράς, γιατί ήθελες να έχεις μία πιο προσωπική εμπλοκή στην διαδικασία; Πως ήταν η εμπειρία των γυρισμάτων;

Ναι είναι αλήθεια! Απέρριψα αρκετές προσφορές, μεταξύ αυτών και μία από το Hollywood. Ήθελα να γυριστεί από μία ελληνική εταιρεία καθώς πίστευα πάντα ότι θα απέδιδε την ιστορία με αληθινή και μεγαλύτερη αγάπη. Τελικά δικαιώθηκα. Ήταν όλα καταπληκτικά -η παραγωγή, η σκηνοθεσία, η φωτογραφία, η υποκριτική, τα κουστούμια, η μουσική και ήταν και μία καταπληκτική εμπειρία για μένα να βρίσκομαι στο πλατό για τόσους μήνες. Ταυτόχρονα, έμαθα πολλά περισσότερα για την κρητική κουλτούρα και φυσικά βελτίωσα τα ελληνικά μου.

Η Κρήτη έχει γίνει το «σπίτι σου»! Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις πας εκεί;

Κάθομαι και απολαμβάνω την θέα! Μένω πάντα κατάπληκτη με την ομορφιά της Κρήτης. Για να είμαι ακριβής, σχεδόν σοκάρομαι. Και μετά κολυμπάω. Και μετά τρώω ντομάτες με ρίγανη, με τόσο πολύ ελαιόλαδο που το νιώθω να κυλάει στις φλέβες μου!

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας ένα από τα μυστικά σου για το νησί;

Είναι τόσο όμορφα μακριά από τις ακτές. Στα βουνά υπάρχουν ακόμα χωριά που δεν τα έχει αγγίξει ο χρόνος. Και αυτό είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο. Παρόλο που βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, εκεί νιώθεις την αίσθηση της διαχρονικότητας.

Μετά από μία σειρά προβλήματων, η Ελλάδα συγκέντρωνε μέχρι πρόσφατα αρνητική δημοσιότητα. Θεωρείς τον εαυτό σου υποστηρικτή της χώρας;

Πολύ! Όταν έγραψα «Το Νήμα», από όλη την έρευνα που έκανα συνειδητοποίησα ότι η Ελλάδα και οι άνθρωποι της έχουν υποφέρει από μία σειρά καταστροφών αλλά πάντα καταφέρνουν να επιβιώσουν. Η γερμανική κατοχή, ο εμφύλιος πόλεμος, η δικτατορία και ούτω καθεξής ήταν περίοδοι καταστροφής. Οι Έλληνες, φαίνεται να μην έχουν περάσει μεγάλα διαστήματα ειρήνης, αλλά μέσα από αυτή τη διαδικασία, έχουν αγωνιστεί και έχουν γίνει ακόμα πιο δυνατοί. Το κόστος είναι μεγάλο για τους Έλληνες.

Επομένως, αυτοί που διαβάζουν αυτό το βιβλίο εκτός της χώρας που γίνεται αναφορά, κατανοούν την Ελλάδα λίγο καλύτερα. Όταν γράφω και όταν μιλάω -έχω κάνει εκατοντάδες ομιλίες τα τελευταία χρόνια- πάντα με ρωτούν για την Ελλάδα και πάντα την υποστηρίζω. Αλλά κυρίως λέω στους ανθρώπους να την επισκεφθούν, να την ανακαλύψουν μέσα από προσωπική επαφή, μόνοι τους…

Ποια είναι η συμβουλή σου σε όποιον μαθαίνει ελληνικά;

Μη τα παρατάτε! Είναι δύσκολη γλώσσα, αλλά πρέπει να επιμένετε. Αξίζει! Όπως συνηθίζω να λέω στους ανθρώπους, η πρώτη φορά που θα έχετε μια συζήτηση με κάποιον στα Ελληνικά θα αποτελέσει μια στιγμή-ορόσημο στη ζωή σας!

Πες μας δύο λόγια για επόμενο συγγραφικό σου έργο;

Το νέο μου μυθιστόρημα, που κυκλοφορεί στα ελληνικά τον ερχόμενο Οκτώβριο, λαμβάνει χώρα στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Αμμόχωστο. Πρόκειται για την πόλη η οποία βρίσκεται αποκλεισμένη με συρματόπλεγμα για 40 χρόνια. Είναι μια αισιόδοξη ιστορία αλλά ελπίζω ότι ξυπνά μερικά από τα δεινά που προκλήθηκαν από τα γεγονότα του 1974. Θα φέρει τον τίτλο «Η Ανατολή» και περιμένω με αγωνία και μεγάλο ενδιαφέρον τα σχόλια σας…

Πηγή: discovergreece.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης