Αντιμέτωπες με ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα θα βρεθούν χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες συνεχίζουν να δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ευημερία των αριθμών και η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν μεταφράζεται σε ανοικτές θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για όλους όσοι συμπλήρωσαν τη σχετική αίτηση, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτιμάται πως περίπου 25.000 με 30.000 παιδιά θα βρεθούν στον… αέρα τη νέα σχολική περίοδο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει μέχρι στιγμής από την πορεία κατάθεσης των αιτήσεων στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης του προγράμματος, την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Το τοπίο αναφορικά με τον τελικό αριθμό των αιτήσεων παραμένει «θολό», ωστόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων (ΚΕΔΕ) Σίμος Δανιηλίδης θεωρεί πως στο σύνολό τους θα φθάσουν τις 80.000. Λαμβάνοντας μάλιστα υπ’ όψιν πως αρκετές αιτήσεις αφορούν περισσότερα από ένα παιδιά, τότε περίπου 100.000 θα αναζητήσουν στέγη τη νέα σχολική περίοδο.

«Αγκάθια» και διαθέσιμες θέσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, τελικά νούμερα θα είναι διαθέσιμα στα τέλη της εβδομάδας, όταν και θα έχουν ανοιχτεί στο σύνολό τους οι φάκελοι που έφθασαν στις εγκαταστάσεις της ΕΕΤΑΑ.

Οι προβλεπόμενες θέσεις του προγράμματος είναι 89.600. Ωστόσο, τα διαθέσιμα κονδύλια, ύψους 160 εκατ. ευρώ, επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών μόνο 62.000 παιδιών. Ως αποτέλεσμα, περίπου 25.000-30.000 θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών. Βασικό πρόβλημα που παρατηρείται είναι και η ύπαρξη κενών θέσεων σε διάφορες περιοχές καθώς και η υπερπληθώρα αιτήσεων για άλλες. Προς αυτήν, εξάλλου, την κατεύθυνση είχε δοθεί και οδηγία στους γονείς να αναγράφουν στην αίτηση δεύτερη και τρίτη εναλλακτική φιλοξενίας.

Υπενθυμίζεται πως το 2013 είχαν προβλεφθεί 96.105 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς και φιλοξενήθηκαν περίπου 72.000 παιδιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης