Ερμητικά κλείνει, προς το παρόν, την πόρτα στην ελάφρυνση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) το Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί εκτός τόπου και χρόνου την οποιαδήποτε συζήτηση αυτήν την περίοδο για τη μείωση του φόρου στα ακίνητα, από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διορθώσεων στα λάθη τα οποία εντοπίστηκαν στο Ε9. Ακόμη ένας ανασταλτικός παράγοντας για την οποιαδήποτε αλλαγή θεωρείται το… θολό τοπίο αναφορικά με το τελικό ύψος των εσόδων που θα μπουν στα κρατικά ταμεία, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπολογιστεί η σχετική μείωση η οποία θα προκύψει από τις απαλλαγές και τις φορο-ελαφρύνσεις που αναμένεται να εφαρμοστούν.
Παράλληλα, με δεδομένο ότι το ύψος των βεβαιωμένων εσόδων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ορατός παραμένει ο κίνδυνος -εάν εφαρμοστεί μια οριζόντια μείωση- τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ να είναι χαμηλότερα του αρχικού στόχου, εξέλιξη που θα προκαλέσει μεταξύ άλλων προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψιν τα προαναφερθέντα, εκτιμάται πως οι πρώτες συζητήσεις για ενδεχόμενη μείωση του φόρου θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο, ενώ οποιαδήποτε οριστική απόφαση δεν θα έχει ληφθεί πριν από τα τέλη του 2014.
Τα επικρατέστερα σενάρια
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το πιο πιθανό σενάριο είναι τα λάθη που θα εντοπιστούν κατά τη διαδικασία υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ να διορθωθούν με απώτερο στόχο ο φόρος να είναι ελαφρύτερος το 2015.
Λαμβάνοντας μάλιστα υπ’ όψιν το γεγονός ότι σε λίγους μήνες πρόκειται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να προχωρήσει στη λήψη σειράς μέτρων για την ελάφρυνση των οικονομικών βαρών σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να περιοριστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις και να τονωθεί -όσο είναι δυνατόν κάτι τέτοιο- η δημοτικότητα της κυβέρνησης.
Όσον αφορά στις δόσεις καταβολής του ΕΝΦΙΑ, μελετάται το σενάριο της αύξησης από πέντε σε επτά. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως θα πάει προς τα πίσω η είσπραξη των εσόδων, επηρεάζοντας την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Τα κριτήρια για τη μείωση του φόρου
Με αυτά τα δεδομένα οι μόνοι που αυτήν τη στιγμή μπορούν να ελπίζουν σε μειωμένο φόρο ή ακόμα και συνολική απαλλαγή είναι όσοι θα εμπίπτουν στα κριτήρια που θα ορίζει ο νόμος. Η διαδικασία θα οριστεί με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου εντός των επομένων ημερών.
Ειδικότερα, για όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία θα προβλέπεται:
– έκπτωση στο 50% του φόρου για νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.
– πλήρης απαλλαγή για τρίτεκνους- πολύτεκνους εάν το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί, για επιφάνεια ακινήτων έως 150 τ.μ. κι εφόσον δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.
Διαβάστε επίσης:
Αλλαγές στο παρά πέντε, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Αυγούστου 2014, 12:33
Επτά δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014, 08:31