Περίπου 18 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από κατάθλιψη και περίπου 20 εκατ. εκτιμάται πως χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τη σύναψη ερωτικών σχέσεων. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, να υπάρχουν άνθρωποι που ανήκουν και στις δύο κατηγορίες.

Η σύναψη μιας ερωτικής σχέσης όμως είναι αρκετά δύσκολη στην περίπτωση ενός ατόμου που υποφέρει από κατάθλιψη. Οι ειδικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά πως, όταν κάποιος δυσκολεύεται να χαμογελάσει, εάν βρεθεί σε μια κατάσταση στην οποία αναμένεται να είναι χαρούμενος, μπορεί να αισθανθεί ακόμα χειρότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας άνθρωπος, λοιπόν, που υποφέρει από κατάθλιψη αντιμετωπίζει σαφώς περισσότερες δυσκολίες στην ερωτική του ζωή. Μια νέα σχέση μπορεί, για παράδειγμα, να ενισχύσει κάποιες από τις δυσκολίες και τα συμπτώματα που συχνά συνοδεύουν την καταθλιπτική διαταραχή, όπως είναι η κόπωση, η ευερεθιστότητα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η μειωμένη libido. Για να μπορέσει το άτομο να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της ερωτικής ζωής, είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε ειδικό, αν δεν το έχει ήδη κάνει.

Σήμερα, η αυξημένη πληροφόρηση κι ενημέρωση για την κατάθλιψη έχουν βοηθήσει στον περιορισμό του στιγματισμού των ατόμων που υποφέρουν από κάποια ψυχική νόσο. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν φαρμακοθεραπεία ή/και απευθύνονται σε ψυχοθεραπευτή με πολύ καλά αποτελέσματα. Στην Αμερική, μάλιστα, εκτιμάται πως πάνω από το 80% των ατόμων που αναζητούν θεραπεία ανακουφίζονται εν τέλει από τα συμπτώματά τους.

Ένα από τα πολύ σημαντικά ζητήματα που τίθενται αναφορικά με την επανέναρξη της ερωτικής ζωής ενός ατόμου που έχει έρθει αντιμέτωπο με μια διαταραχή συναισθήματος είναι κατά πόσο είναι έτοιμο να ενδιαφερθεί πραγματικά για κάποιον άλλο. Πρέπει κάποιος να είναι ικανός να φροντίζει τον ίδιο του τον εαυτό πρώτα για να μπορέσει να προχωρήσει με επιτυχία σε μια σχέση. Η συνέπεια στη θεραπεία και η ύπαρξη ενός σταθερού υποστηρικτικού δικτύου μπορεί να βοηθήσουν στην προετοιμασία του ατόμου. Η ψυχοθεραπεία βοηθά επίσης στο να αναγνωρίσει το άτομο τι δεν πήγε καλά σε προηγούμενες σχέσεις και να αποφύγει την επανάληψη των ίδιων μοτίβων. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, ο θεραπευμένος να πάρει τον χρόνο του και να μην ξεκινήσει μια σχέση αν ακόμα δεν νιώθει έτοιμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν το άτομο αισθανθεί έτοιμο να συνεχίσει την ερωτική του ζωή, προκύπτει ακόμα ένα ερώτημα: πότε είναι σωστό να αποκαλυφθεί το πρόβλημα της κατάθλιψης; Οι ειδικοί εδώ υποστηρίζουν πως τα άτομα δεν πρέπει να εκλαμβάνουν την εξομολόγηση του προβλήματός τους κατά τη διάρκεια του πρώτου κιόλας ραντεβού ως ηθική οφειλή προς τον πιθανό μελλοντικό τους σύντροφο. Μια σωστή στιγμή θα ήταν ίσως όταν οι δύο σύντροφοι συνάψουν πλέον μια ερωτική σχέση ή όταν αρχίσουν να ενδιαφέρονται πιο βαθιά ο ένας για τον άλλο. Το ζήτημα της κατάθλιψης μπορεί επίσης να προκύψει φυσικά κι αβίαστα κατά την εξέλιξη μιας συζήτησης.

Όταν τελικά το άτομο αποφασίσει να συζητήσει το πρόβλημα της κατάθλιψης, είναι καλό να τονίσει στον σύντροφό του ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτόν και τη σχέση τους, και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ίδιο να μοιραστεί κάτι πολύ προσωπικό. Εξίσου σημαντικό είναι να μοιραστεί ένα πρόβλημα με το οποίο αγωνίζεται εδώ και καιρό και για το οποίο βρίσκεται πλέον σε θεραπεία, έτσι ώστε να το αντιμετωπίσει. Εξαιρετική σημασία έχει ο σύντροφος να ενταχθεί στο υποστηρικτικό δίκτυο του ατόμου, προκειμένου να γνωρίσει πώς μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίζει καλύτερα τις διαταραχές της διάθεσής του.

Αν η φυσική άσκηση, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει το άτομο να έχει καλή διάθεση, ο σύντροφος μπορεί να ενισχύσει τη συμμετοχή του ατόμου σε δραστηριότητες που την προάγουν, πολύ συχνά λαμβάνοντας μέρος και ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να επικροτείται από το άτομο η προσπάθεια του συντρόφου να του φτιάξει τη διάθεση, ακόμα κι εάν αυτή δεν είναι επιτυχημένη. Ο σύντροφος, από την άλλη, χρειάζεται ίσως να κατανοήσει από τη μία ότι δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του η καλή διάθεση του αγαπημένου του προσώπου. Επίσης, θα πρέπει να αντιληφθεί και να αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να έχει υψηλές προσδοκίες αναφορικά με τα αποθέματα ενέργειας ενός ατόμου που υποφέρει από κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ίσως να αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλίες σχετικά με τον σχεδιασμό των συναντήσεων και των κοινών τους δραστηριοτήτων.

Τόσο η κατάθλιψη όσο και κάποια αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Εάν υπάρξουν προβλήματα στη libido, το άτομο είναι καλό να επικοινωνήσει με τον ιατρό του και να συζητήσει εναλλακτικές που δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική ορμή. Παράλληλα, μέχρι να βρεθεί η λύση, το άτομο μπορεί να συνεχίσει να δείχνει στον σύντροφό του την έλξη και το ενδιαφέρον του, χωρίς απαραίτητα την ύπαρξη συνουσίας.

Η κυριαρχία του διαδικτύου σήμερα στον σύγχρονο τρόπο ζωής έχει ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν το ταίρι τους μέσα σε έναν ιστότοπο. Υπάρχει, μάλιστα, εξειδικευμένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που προάγει τη γνωριμία ατόμων που υποφέρουν από κάποια ψυχική διαταραχή. Οι ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν πως δεν θα έπρεπε να αποκλείονται και οι άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Το σημαντικό είναι τα άτομα να συνεχίζουν την προσπάθεια και να μην απογοητεύονται έπειτα από μία ή δυο γνωριμίες που δεν ευοδώθηκαν.

Κάθε άτομο που αγωνίζεται να διαχειριστεί την κατάθλιψη θα πρέπει να θυμάται πως όλοι οι άνθρωποι έχουν τον δικό τους αγώνα και τα δικά τους προβλήματα που προσπαθούν να αποδεχτούν και να διαχειριστούν. Εάν κάποιος είναι ο κατάλληλος σύντροφος, η κατάθλιψη δεν θα αποτελέσει ουσιαστικό εμπόδιο στην εξέλιξη της σχέσης.

Πηγή: cbsnews

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης