Με κομμένη την ανάσα περιμένει η διεθνής κοινότητα τη στάση που θα κρατήσουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μετά τη νέα εκεχειρία που αποφασίστηκε την Πέμπτη, ύστερα από παρέμβαση ΗΠΑ-ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τόσο το Τελ Αβίβ όσο και η Χαμάς, που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, συμφώνησαν να αφήσουν στην άκρη τα όπλα για 72 ώρες, δίνοντας έτσι ένα προσωρινό τέλος στις εχθροπραξίες. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει τεταμένη και ήδη εκφράζονται φόβοι για το αν τελικά θα τηρηθεί η συμφωνία, καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν οι παραβιάσεις ήταν συνεχείς, με τον τοπικό πληθυσμό να είναι εκείνος που πλήρωσε τελικά με… αίμα το βαρύ τίμημα. Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 8.00 σήμερα το πρωί και ενώ ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έχει φθάσει ήδη τους 1.435, στην πλειονότητά τους άμαχοι και μικρά παιδιά. Όσον αφορά τις ισραηλινές απώλειες, τα ξημερώματα της Παρασκευής ανακοινώθηκε πως 61 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον εννέα δημοσιογράφοι και εικονολήπτες σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των αρμάτων μάχης και του πυροβολικού, καθώς και τις αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε πριν από 24 ημέρες.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει αποδεχθεί την πρόταση για τριήμερη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός με τις μαχητικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το πρακτορείο ανέφερε πως «το Ισραήλ έκανε δεκτή την πρόταση των ΗΠΑ-ΟΗΕ για μια 72ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία». Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση για «αυτοσυγκράτηση», ζητώντας να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Αφήνουν στην άκρη τα όπλα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας επετεύχθη αργά το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Όπως ανακοίνωσαν οι δύο άνδρες, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία για 72 ώρες, αρχής γενομένης από το πρωί της Παρασκευής. Ανέφεραν επίσης ότι η εκεχειρία αυτή θα μπορεί να παραταθεί, ενώ διευκρίνισαν πως οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών επί τέσσερις ώρες, είχε ζητήσει να ισχύσει μια «άμεση και χωρίς όρους εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας και πρότεινε παράλληλα να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των επιχειρήσεων για να παρασχεθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό. Είχε προηγηθεί η σφοδρή κριτική των ΗΠΑ για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα από τους Ισραηλινούς, τον οποίο χαρακτήρισαν απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Επίσης τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αριθμό των θυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νεκροί δημοσιογράφοι στη Γάζα
 
Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον εννέα δημοσιογράφοι και εικονολήπτες σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τους βομβαρδισμούς των αρμάτων μάχης και του πυροβολικού, καθώς και τις αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ημέρες, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Ορισμένοι εξ αυτών σκοτώθηκαν «ασκώντας τα καθήκοντά τους», ενώ έκαναν ρεπορτάζ για τη σύρραξη, την ίδια στιγμή που άλλοι έχασαν τη ζωή τους όταν αεροσκάφη έπληξαν τις κατοικίες τους, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ΔΟΔ Άντριου Κένεντι στο Γερμανικό Πρακτορείο. Το τελευταίο θύμα ήταν ο Μοχάμεντ Ντάχερ της εφημερίδας «Αλ Ρισάλα», ο οποίος υπέκυψε τα ξημερώματα της Παρασκευής στα τραύματα που είχε υποστεί όταν το σπίτι του στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας βομβαρδίστηκε την 20ή Ιουλίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακαριαία πέντε ακόμη μέλη της οικογένειάς του.

Δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν επίσης, ενώ κάλυπταν τον βομβαρδισμό της αγοράς στη Σετζάγια αργά το βράδυ της Τετάρτης, ανέφερε η ΔΟΔ επικαλούμενη την Ένωση Παλαιστινίων Δημοσιογράφων. Πρόκειται για τον Σάμεχ αλ Αριάν, 26 ετών, ο οποίος εργαζόταν για το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Άκσα, που ανήκει στο ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς, και τον φωτοειδησεογράφο Ράμι Ράγιαν, 25 ετών, ο οποίος εργαζόταν για το Palestinian Media Network. Έκαναν ρεπορτάζ για τον πρώτο βομβαρδισμό της αγοράς όταν μια οβίδα έπεσε σε σημείο όπου βρισκόταν μια ομάδα περίοικων, δημοσιογράφων και τραυματιοφορέων. Επίσης την Τετάρτη ο Άχεντ Ζακούτ, 49 ετών, παρουσιαστής αθλητικών ειδήσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο Palestine TV και προπονητής ποδοσφαίρου, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

«Εκφράζουμε την οργή μας και καταδικάζουμε τους φόνους αυτών των δημοσιογράφων, των τελευταίων θυμάτων αυτού του συνεχιζόμενου κύκλου του εκφοβισμού, της βίας και των φόνων εργαζομένων σε ΜΜΕ στην Παλαιστίνη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα.

«Επιτακτική ανάγκη να συνομιλήσουν Ισραήλ και Χαμάς»

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαρακτήρισε την τριήμερη κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησαν τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς ως μια «ευκαιρία για ηρεμία», ενώ τόνισε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι δύο πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να βρουν «κοινό έδαφος συνεννόησης»,

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε επίσης ότι ο Αιγύπτιος ομόλογός του πρόκειται να καλέσει στο Κάιρο τις δύο πλευρές ώστε να λάβουν μέρος σε «σοβαρές» διαπραγματεύσεις και πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν μια μικρή αντιπροσωπεία για να λάβει μέρος στις συνομιλίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης