Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα, αφού υποδέχθηκε στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων στο προεδρικό μέγαρο, ότι η κυβέρνησή του εκταμιεύει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 11 εκατ. ευρώ για τη Γάζα.

Από αυτά τα 11 εκατ. ευρώ τα οκτώ θα διατεθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία είναι εγκατεστημένη στη Δυτική Όχθη, και τα υπόλοιπα τρία στα Ηνωμένα Έθνη και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μία σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός αυτού του ποσού, το οποίο προορίζεται για την αντιμετώπιση της κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης» στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε ότι δημιουργείται ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα επιτρέψει την συγκέντρωση και την αξιοποίηση από κοινού των μέσων των συλλογικοτήτων οι οποίες κινητοποιούνται για να παρέχουν βοήθεια.

«Αυτή η κατεπείγουσα βοήθεια εντάσσεται στο πλαίσιο της απαρασάλευτης δέσμευσης της Γαλλίας στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αρχής», ανέφερε η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Ο Ολάντ έχει επικριθεί έντονα από μέρος της γαλλικής αριστεράς, η οποία θεωρεί πως με τις δηλώσεις του όταν άρχιζαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα τάχθηκε ανοικτά υπέρ του Ισραήλ.

Κατά τη συνάντησή τους με τον αρχηγό του κράτους οι αντιπρόσωποι δέκα και πλέον ΜΚΟ οι οποίες δρουν στη Γάζα αναφέρθηκαν «στη βαρύτητα της κατάστασης, το μέγεθος των αναγκών για ανθρωπιστική βοήθεια του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού και τις δυσκολίες για τους εργαζομένους στις οργανώσεις αρωγής να αποκτήσουν πρόσβαση στα θύματα» στον παλαιστινιακό θύλακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στις οργανώσεις εκπροσώπους των οποίων έκανε δεκτούς ο Ολάντ, παρόντος και του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς, ήταν η γαλλική επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Handicap International, η Première urgence – Aide médicale internationale, η οργάνωση Ισλαμική Αρωγή της Γαλλίας κ.ά.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ανήσυχος σήμερα για τον «βαρύ απολογισμό» των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα και κάλεσε να συμφωνηθεί το ταχύτερο δυνατόν η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο παράλληλα υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται έναντι της Χαμάς, η οποία ελέγχει την περιοχή αυτή.

«Είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι για τον βαρύ απολογισμό (θυμάτων) μεταξύ των αμάχων. Επιθυμούμε να επιτευχθεί το ταχύτερο μια εκεχειρία», είπε ο Χάμοντ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε στην Ιερουσαλήμ μαζί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Μεγάλη Βρετανία έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται και να προστατεύει τους πολίτες του», πρόσθεσε ο Χάμοντ. «Ο σημερινός κύκλος βίας ξέσπασε λόγω της ρίψης ρουκετών από τη Χαμάς σε ισραηλινές πόλεις κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», συνέχισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και αναμένεται να συνεχίσει την περιοδεία του στην περιοχή με μια επίσκεψη στο Κάιρο.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου επέρριψε την ευθύνη για τους θανάτους αμάχων στη Χαμάς, την οποία κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους «σαν ανθρώπινες ασπίδες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης