Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» για 16η συνεχή χρονιά το «Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων» στον ιερό χώρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, από τις 17 έως τις 20 Ιουλίου.

Πάνω από 600 νέοι και νέες, εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων από όλη την Ελλάδα αλλά και τον απόδημο ελληνισμό, συμμετείχαν στις τετραήμερες εκδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους νέους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σούμελα κ. Γεώργιος Τανιμανίδης, ενώ την έναρξη του Συναπαντήματος την κήρυξε ο πρόεδρος του Ιερού Προσκυνήματος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων. Παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις και απηύθυναν χαιρετισμό: η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ  κα Αμανατίδου, η Δήμαρχος Βεροίας κα Χαρούλα Ουλσουντζόγλου, ο Αντιπεριφεριάρχης Ημαθίας κος Κωστας Καραπαναγιώτιδης, η Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης κα Στεφανία Τανιμανίδου και η κα Αγγελίδου Άννα ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κου Γιάννη Μπουτάρη, αντιπροσωπεία του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και η πρόεδρος Νεολαίας κα Μανταλένα Παπαδοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν σημαντικότατες εισηγήσεις από τον Πρόεδρο του Σωματείου ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ κο Γιώργο Τανιμανίδη, από τον Συγγραφέα κο Μιχάλη Χαραλαμπίδη, από τον Εργατολόγο Καθηγητή κο Αλέξη Μητρόπουλο, από τον Δάσκαλο κο Στάθη Ταξίδη, από τον Μουσικό κο Χρήστο Ακριτίδη, από τον Γεν. Γραμματέα του Σωματείου Παναγία Σουμελά κο Βιόπουλο Ιωάννη και από παιδιά μέλη του Συναπαντήματος κο Σεραφείμ Μαρμαρίδη, κο Σαμψών Παρχαρίδη, κο Τάσο Ιμιρτζίδη.

Οι νέοι έλαβαν μέρος σε συζητήσεις με θέματα που αφορούσαν στον Ποντιακό Ελληνισμό και κατέληξαν σε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο απαιτούν να καθιερωθεί η 19η Μαΐου ως ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού, μιας εξοντωτικής πολιτικής πρακτικής, που οδήγησε στη γενοκτονία ενός τρισχιλιόχρονου πολιτισμού και επισφραγίστηκε από τα 353 χιλιάδες θύματα και τον διωγμό των Ελλήνων του Πόντου. «Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Πόντου, διότι ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας και του Πόντου ήταν και είναι μέρος της ευρωπαϊκής κοινωνίας διαχρονικά» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σύλλογος Ποντίων Καλλιθέας Συκεών παρουσίασε το θεατρικό έργο «Πόντος και Ποντιόπουλα» του Στάθη Ευσταθιάδη σε σκηνοθεσία της Ερρίκας Νικολαΐδου, ενώ ο Ποντιακός Σύλλογος Μουριών Κιλκίς το θεατρικό έργο «Ο Χωρέτες» του Φίλωνα Κτενίδη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Γεωργιάδη.

Μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα για ακόμη μια χρονιά, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής παρουσίασαν ένα δρώμενο αφιερωμένο στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και τραγούδησαν
το τραγούδι «Όταν έρχουμε σην αυλίας Παναγία μ’» που έγραψε ειδικά για το Συναπάντημα ο Αναστάσιος Ιμιρτζίδης και μελοποίησε ο λυράρης Βαγγέλης Παραδεισόπουλος.

Κατατέθηκαν στεφάνια, στους τάφους των Κτητόρων της νέας Μονής, Φίλωνα Κτενίδη και Παναγιώτη Τανιμανίδη και του Κομιστού της Σεπτής Εικόνος από την παλαιά Μονή, Μακαριστού Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιου Σουμελιώτη.

Σημαντική και καταλυτική ήταν η παρουσία της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης, που για τέσσερις ημέρες προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στον χώρο του Ιερού Προσκυνήματος.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την απονομή τιμητικών διακρίσεων στους συμμετέχοντες και τη συγκρότηση της νέας Οργανωτικής επιτροπής για το 17ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων το 2015.

Τιμήθηκε για ακόμη μια φορά η προσφορά και το έργο του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και ιδιαιτέρως η προσφορά τους που σχετίζεται με τη νέα γενιά.

Όταν η αγάπη για την παράδοση, την πίστη και τις αξέχαστες πατρίδες γίνεται, μέσω της γνώσης και της μνήμης, τρόπος ζωής. Το όνομα της Παναγίας Σουμελά γράψανε με τα σώματά τους οι περίπου 600 νέοι. Η από αέρος φωτογραφία τα λέει όλα. Δύο αγαπημένες λέξεις, που με την αγάπη των νέων γίνονται χίλιες λέξεις, χίλιες σκέψεις και χίλιες αναμνήσεις…!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης