Το πρώτο σημαντικό crash test της νέας ελληνικής κυβέρνησης με το διευθυντήριο των Βρυξελλών ξεκινά αυτό το διήμερο στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει μπροστά του δυο κρίσιμα συμβούλια, καθώς μετέχει αφενός στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogorup) και αφετέρου στο Ecofin.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να έχει προκαταρτικές συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τα οικονομικά, Χοακίν Αλμούνια, και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, καθώς στις 24 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία της Ελλάδας για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων για τη μείωση του ελλείμματος και αρχίζει η διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης για το πρόγραμμά της.

Νωρίτερα (στις 19 ή τις 20 Οκτωβρίου) η Eurostat θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα του 2008 σε όλα τα κράτη-μέλη.

Για την Ελλάδα το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2008 που τώρα είναι στο 5,7% του ΑΕΠ και αναμένεται να «κλείσει» στο 6,7% περίπου, θα αναθεωρηθεί προφανώς σε υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 12% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κρίσιμο σημείο για τον υπουργό Οικονομικών είναι να πείσει τις Βρυξέλλες ότι έχει ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο, με το οποίο μπορεί να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης