Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο δισεκατομμυριούχος Μεξικανός Κάρλος Σλιμ, εισηγείται ανατρεπτικές αλλαγές στον χάρτη της παγκόσμιας εργασίας προτείνοντας την μείωση των εργάσιμων ημερών, αλλά και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και των ωρών εργασίας ανά ημέρα.
Ο 74χρονος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών με προσωπική περιουσία που αγγίζει τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια, ο επιχειρηματίας που κονταροχτυπιέται κάθε χρόνο με τον «γκουρού» της Πληροφορικής, Μπιλ Γκέιτς για την πρωτιά στη λίστα «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, προτείνει μία επαναστατική, πλην όμως αμφιλεγόμενη, πρόταση για την αγορά εργασίας.
Αφήνοντας άφωνους τους συμμετέχοντες σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Παραγουάη, ο Κάρλος Σλιμ αποκάλυψε το εργασιακό του όραμα. Και όπως είπε, το εφαρμόζει και στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών που κατέχει,την «Telmex», καθώς, οι εργαζόμενοί του, αν και έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 50 έτη, μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με τον ίδιο μισθό για τέσσερις μέρες την εβδομάδα αντί για πέντε.
Σύμφωνα με τους «Financial Times», για τον Σλιμ, οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται τρεις με τέσσερις ημέρες την εβδομάδα αλλά επί 11 έντεκα ώρες την ημέρα. Παράλληλα, ο ίδιος θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βγαίνουν σε σύνταξη στην ηλικία των 75 – 77 ετών αντί των 60 -65 που είναι σήμερα. «Με τρεις μέρες εργασίας την εβδομάδα, ίσως με ωράριο 11 ωρών, όλοι θα έχουμε περισσότερο χρόνο χαλάρωσης τις υπόλοιπες μέρες. Οι τέσσερις μέρες άδειας μέσα στην εβδομάδα είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου» δήλωσε. Για τον Μεξικανό πολυεκατομμυριούχο, αυτό θα δημιουργούσε ένα πιο υγιές και παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό.
Ο Κάρλος Σλιμ, αυτοδημιούργητος γιος Λιβανέζου πρόσφυγα στο Μεξικό, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των ΜΜΕ όταν άρχισε να κτίζει την μυθική περιουσία του το 1990, με την εξαγορά της εταιρίας σταθερής τηλεφωνίας «Telefonos de Mexico», η οποία τελούσε υπό ιδιωτικοποίηση.
Γεννήθηκε το 1940, είναι χήρος και πατέρας έξι παιδιών, οπαδός του μπέιζμπολ και φανατικός συλλέκτης έργων τέχνης.