Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tην ώρα που πύραυλοι και ρουκέτες συνεχίζουν το αποτρόπαιο πήγαινε-έλα, οι κηδείες στην Γάζα δεν έχουν τελειωμό ενώ οι ισραηλινοί έφεδροι και κομάντο συνωστίζονται έξω από την περικυκλωμένη παλαιστινιακή περιοχή.

Είναι ένα φονικό παιχνίδι δίχως τελειωμό, με τους Ισραηλινούς να παραβιάζουν ανενόχλητοι κάθε διεθνή νόμο. Δεν διαφαίνεται κάποιο τέλος στην τελματωμένη ιστορία της «επίλυσης του Μεσανατολικού» καθώς το τέλμα εξυπηρετεί κυρίαρχα συμφέροντα.

Έτσι, αντί να καθίσουν οι σπουδαίοι να γιατρέψουν την χρονίζουσα ασθένεια, την στερούν από κάθε αποτελεσματικό φάρμακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βγήκε λοιπόν, ο Μπαράκ Ομπάμα και μίλησε για άλλη μια «κατάπαυση του πυρός». Δηλαδή, ό,τι είχε γίνει και με την προηγούμενη κρίση. Μόνο που αυτή τη φορά, οι ρουκέτες της Χαμάς φτάνουν πιο μακριά. Και οι σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ…

                                       Σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Αλλά φυσικά οι Αμερικανοί έχουν εφοδιάσει το Ισραήλ με «ατσάλινο θόλο» και οι συστοιχίες των «Πάτριοτ» κάνουν τη δουλειά τους εξουδετερώνοντας τις ρουκέτες από την Παλαιστίνη.

Ωστόσο η Χαμάς, δεν έχει τα αντιαεροπορικά μέσα να ανασχέσει τα ισραηλινά μαχητικά της αμερικανικής βοήθειας. Έτσι το ισοζύγιο των θυμάτων γέρνει δραματικά εις βάρος των Παλαιστίνιων, που υπομένουν χρόνια τώρα και τον «διεθνή» αποκλεισμό, επειδή έτσι θέλουν οι σιδερόφρακτοι χωροφύλακες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Περισσότεροι από 160 νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας

Η πιο αιματηρή ημέρα από την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού ήταν η χθεσινή για τη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός.

Τα ξημερώματα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, σκοτώνοντας έναν έφηβο και μια 44χρονη γυναίκα. Ακόμη έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Γάζας, από τις 4.00 μέχρι τις 5.00 τα ξημερώματα έγιναν 17 βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές. Το Σάββατο 56 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.

Μεταξύ αυτών ήταν ένα παιδί δύο ετών, μια 73χρονη και δύο γυναίκες με βαριά αναπηρία οι οποίες τραυματίστηκαν θανάσιμα μέσα στο ίδρυμα που τις φιλοξενούσε. Σκοτώθηκαν επίσης δύο ανιψιοί του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Ισμαήλ Χανίγιε.

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν εξάλλου όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι του διοικητή της αστυνομίας της Χαμάς Ταΐσίρ αλ Μπατς, στην πόλη της Γάζας. Το σπίτι χτυπήθηκε την ώρα που αποχωρούσαν οι πιστοί από ένα γειτονικό τέμενος.

Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή», την περασμένη Τρίτη, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 163 Παλαιστίνιοι ενώ άλλοι 1.085 τραυματίστηκαν. Από την πλευρά του Ισραήλ δεν έχουν αναφερθεί θύματα, παρά τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Καταδρομείς του πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ επιτέθηκαν σε θέση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, «από όπου είχαν εκτοξευτεί πύραυλοι προς το Ισραήλ».Όπως μεταδόθηκε από τη ραδιοφωνική συχνότητα του στρατού, χρησιμοποιήθηκαν χερσαία στρατεύματα κοντά σε πόλη της Γάζας, πρώτη φορά μετά την τελευταία επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κάλεσε τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας «να εκκενώσουν τα σπίτια τους για τη δική τους ασφάλεια».

Εδώ ακριβώς να επισημάνουμε πως τα αιματηρά γεγονότα στη Μέση Ανατολή –από τη Συρία και το Ιράκ στη Γάζα- δεν είναι ξεχωριστά, αλλά αλληλένδετα.

Όπως ο χάρτης των Βαλκανίων άλλαξε πριν λίγα χρόνια, έτσι κι η Μέση Ανατολή, δεν θα μείνει όπως την άφησε η αλήστου μνήμης βρετανική αυτοκρατορία.

Αλλά ο κουρνιαχτός από τις επικείμενες αλλαγές θα αργήσει να κατακάτσει. Όπως ακριβώς γίνεται και με τα επακόλουθα της πολυδιαφημισμένης «Αραβικής Άνοιξης», που θα έφερνε εκδημοκρατισμό και μεγαλύτερη κοινωνική ενότητα. Τα επακόλουθα τα βλέπουμε:

  • Στη Λιβύη (όπου το ΝΑΤΟ βοήθησε τους «δημοκρατικούς» να εξοντώσουν τον Καντάφι) –βαλκανιοποιήθηκε και η Συρία, σε τουλάχιστον τρία ντε φάκτο κρατίδια.
  • Στην Αίγυπτο, όπου οι στρατιωτικοί πήραν πάλι το πάνω χέρι.
  • Στο Μπαχρέιν, όπου το δημοκρατικό κίνημα συνετρίβη με τη βοήθεια σαουδαραβικών δυνάμεων –μην μας χαλάσουν τώρα κάποιοι την πιάτσα…

Στο Ιράκ, ενώ το ενδιαφέρον των Μέσων επικεντρώνεται στη διαμάχη ανάμεσα στους Σιίτες, τους Σουνίτες και τους Κούρδους, ξεπερνιέται το γεγονός, ότι βαλκανιοποιήθηκε και το Ιράκ. Ήδη οι Κούρδοι διέκοψαν κάθε σχέση με την κεντρική κυβέρνηση.

Στο κρεβάτι του Προκρούστη και η Συρία, που είναι διχασμένη σε κυβερνητικά ελεγχόμενη και κατεχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Τι απομένει; Ο Λίβανος που ήδη μετά τον 16χρονο εμφύλιο παραμένει διχασμένος σε θρησκευτικές εθνότητες που ζουν σε μια «εύθραυστη εκεχειρία».

Και η Ιορδανία. Αλλά ποιος θέλει μια «Ελβετία» στην περιοχή;

Όλο εκείνη η «το μεγάλο φαγοπότι» από τους αγγλο-γάλλους συμμάχους, που είχε ξεκινήσει το 1914 όταν αποφασίστηκε η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν η Μεγάλη Πύλη συμμάχησε με την Γερμανία και την Αυστρουγγαρία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1914, φαίνεται να ολοκληρώνεται έναν αιώνα μετά.

Η ιστορία μοιάζει με τραγωδία

Εκεί γύρω στα 1915, η Βρετανία ευρισκόμενη σε απόγνωση, είχε κάνει μυστική συμφωνία με τον Εμίρη Χουσεΐν, τον κυβερνήτη της περιοχής Χετζάζ στη Δυτική Αραβία, για να ξεσηκώσει τους Άραβες εναντίον των Οθωμανών Τούρκων. Σε αντάλλαγμα τούς είχαν υποσχεθεί ανεξαρτησία σε ολόκληρο τον Αραβικό Κόσμο…

Sykes-Picot Ταυτόχρονα όμως μια άλλη μυστική συμφωνία των Sykes-Picot μοίραζε τον αραβικό κόσμο σε Βρετανία και Γαλλία.

Ταυτόχρονα η Βρετανία (γνωστή με το μοτίβο «διαίρει και βασίλευε») πραγματοποιούσε την περιβόητη διακήρυξη «Balfour» με την οποία ενθάρρυνε τους αποδιοπομπαίους Εβραίους να μεταναστεύσουν στις παλαιστινιακές περιοχές της Συρίας. Τον καταλύτη για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Η προδοσία των Αράβων, αποκαλύφθηκε στην μεταπολεμική συμφωνία των Παρισίων και καταγράφηκε στη Συμφωνία του Σαν Ρέμο, το 1920.

Η Συρία κόπηκε στα τέσσερα: Παλαιστίνη, Υπεριορδανία, Λίβανος και σημερινή (;) Συρία. Τα δύο πρώτα κομμάτια πήραν οι Άγγλοι και τα άλλα οι Γάλλοι.

Μια αλλιώτικη ιστορία εμφανίστηκε στη δεκαετία του ’50 με την επικράτηση επαναστατικών εθνικιστικών κινημάτων στον αραβικό κόσμο. Κι οι Βρετανοί και Γάλλοι ιμπεριαλιστές στάθηκαν αδύναμοι να αντέξουν στη λάβα εκείνου του ηφαιστείου.

Αλλά με νύχια και με δόντια στήριξαν το δημιούργημά τους το κράτος του Ισραήλ.

Ο αραβικός κόσμος διχασμένος πια, (πολιτικά και θρησκευτικά) βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπος στους αποικιοκράτες, τον Σιωνισμό και τον δυτικό πολιτικό και πολιτισμικό ιμπεριαλισμό.
Περιμένοντας την επόμενη έκρηξη, προσδοκώ νέα απόφαση του ΟΗΕ, χωρίς να ελπίζω ότι θα τιμωρηθούν οι πρωταίτιοι της γεωστρατηγικής ανακατωσούρας.

Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο από την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή

                    Επίθεση με πύραυλους σε κατοικίες στην Γάζα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης