Την έναρξη ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου με τους φορείς της οργανωμένης Ομογένειας για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας και Παιδείας στις Η.Π.Α προανήγγειλε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών,

Κατά τη γενική συνέλευση του προπερασμένου Σαββάτου έγινε απολογισμός πεπραγμένων, ενημερώθηκαν οι εκπαιδευτικοί για τις επαφές της ηγεσίας της Ομοσπονδίας με αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος και άλλους κρατικούς φορείς, ενώ συζήτησαν και θέματα που απασχολούν πάγια τους ομογενείς εκπαιδευτικούς, όπως το συνταξιοδοτικό, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενα από τα θέματα που απασχολούν άμεσα την Ομοσπονδία είναι αυτό της επέκτασης της βίζας J1 που δίνεται στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς από τρία σε τουλάχιστον πέντε χρόνια. Για το ζήτημα αυτό στελέχη της Ομοσπονδίας θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη με μέλη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, ενώ στόχος της Ομοσπονδίας είναι να μπορέσουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί να εργαστούν –χωρίς εμπόδια- και στα απογευματινά σχολεία της Ομογένειας.

Όπως τονίστηκε, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ελληνοαμερικανικά σχολεία είναι η έλλειψη δασκάλων, ενώ οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί βοηθούν μεν, αλλά εξαιτίας της σύντομης θητείας τους δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια στα σχολεία της Ομογένειας.

Σχετικά δε με το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων εκπαιδευτικών η κ. Κοκόλη παρουσίασε λίστα που κατέθεσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας με τα ονόματα ομογενών γιατρών που προσφέρονται να συμμετάσχουν στο σχετικό πρόγραμμα για δωρεάν εξετάξεις στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα προβλημάτισαν τους εκπαιδευτικούς τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε κατά τη γενική συνέλευση ο συντονιστής Εκπαίδευσης στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, Γιώργος Βληκίδης, βάσει των οποίων μόλις το 1/3 των παιδιών της Ομογένειας παρακολουθούν κάποιας μορφής ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην περιοχή ευθύνης του γραφείου του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μαθητών ανέρχεται σε 9.182 (2.452 στα ημερήσια και 6.730 στα απογευματινά και σαββατιανά σχολεία). Το ερώτημα που τέθηκε ήταν πώς θα έρθουν τα παιδιά αυτά σε κάποιο σχολείο με ελληνικό πρόγραμμα.

Κατά τη γενική συνέλευση αποφασίστηκε η σύσταση τριών Επιτροπών οι οποίες θα εργαστούν για την ενίσχυση της αποστολής της Ομοσπονδίας. Οι συνεδριάσεις των Επιτροπών θα πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον με τηλεδιάσκεψη. Πρόκειται για την Επιτροπή κατάρτισης και παρακολούθησης προγραμμάτων με υπεύθυνους τον Δρ. Ιωάννη Σιόλα και την κ. Ανδριάνα Φιλιώτη, την Επιτροπή εξεύρεσης πόρων με υπεύθυνο τον κ. Θωμά Κωστόπουλο και τέλος την Επιτροπή για τη συνεργασία με τους συλλόγους – μέλη και τους ομογενειακούς φορείς με υπεύθυνη την κ. Βασιλική Φιλιώτη.

Ανακοινώθηκε τέλος ότι στην ετήσια εκδήλωση «Τιμή στον Δάσκαλο» που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη θα τιμηθεί με το «Βραβείο Σοφίας Τριών Ιεραρχών» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

(με πληροφορίες από το www.greeknewsonline.com)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης