Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να κλιμακώσει την πολιτική αντιπαράθεση, αφού το πολιτικό προσκήνιο εισέρχεται σε προεκλογικό κλίμα, εκδοτικοί κύκλοι και συμφέροντα επιχειρούν να αποκομίσουν τα δικά τους οφέλη.

Η δημοσιοποίηση από το συγκρότημα της Κάντζας της υπόθεσης Βουλγαράκη είναι χαρακτηριστική αυτής της παρεμβατικότητας που επιχειρούν τα εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στο πολιτικό παρασκήνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα Βουλγαράκη είχε δημοσιοποιηθεί ήδη από το 2007 από την εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα». Η ανακίνηση του ζητήματος αυτή τη στιγμή από τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά καταδεικνύει την σπουδή, αλλά και την τακτική που ακολουθεί μετά τις δύο διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του.

Παράλληλα, η σπουδή την οποία επέδειξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Καρχιμάκης καταθέτοντας παρ’ αυτά ερώτηση στη Βουλή για τον κ. Βουλγαράκη, υιοθετώντας αβλεπή τα επιχειρήματα του συγκροτήματος της Κάντζας, μέρος των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία ασκείται, ευτυχώς όχι πάντα, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Η αλήθεια λοιπόν έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα που ανακύπτει με τον Υπουργό Ναυτιλίας δεν είναι νομικό, αλλά ηθικό και κυρίως πολιτικό. Όπως προκύπτει ο κ. Βουλγαράκης είναι εκτεθειμένος απέναντι στο πνεύμα του άρθρου του Συντάγματος και στη πολιτική τάξη. Το Σύνταγμα επιδέχεται ερμηνειών. Η ηθική τάξη όχι.

Τον Μάρτιο του 2005, ο Γιώργος Βουλγαράκης ήταν Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ήταν και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ως γνωστόν, το μήνα Μάρτιο του 2005, εξακολουθούσε να ισχύει το ασυμβίβαστο για την επαγγελματική ενασχόληση ενός βουλευτού με άλλο επάγγελμα εκτός του βουλευτικού αξιώματος.

Την 3η Μαρτίου του 2005 συστήνεται εταιρεία με την επωνυμία «Αστική Ανάπτυξη ΕΠΕ» με το υπ’ αριθμόν 1874 / 1η/3ου/2005 συμβόλαιο, που υπογράφει η Αικατερίνη Διον. Πελέκη, συμβολαιογράφος, αλλά και σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη. Δύο είναι οι μέτοχοι της εταιρείας με κεφάλαιο 9.000 ευρώ ανά μέτοχο και 300 εταιρικά μερίδια για έκαστο εξ αυτών. Οι δύο μέτοχοι είναι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης τότε, κ. Βουλγαράκης, και η σύζυγός του, Αικατερίνη Πελέκη.

Η εταιρεία, όπως καταχωρείται επισήμως στο φύλλο 1443 στην Εφημερίδα Της Κυβερνήσεως, έχει ως αντικείμενο την εκμετάλλευση και ενοικίαση ακινήτων και γαιών, ανέγερση κτιρίων και όλα τα συναφή περί την Real Estate δραστηριότητα μιας κατασκευαστικής εταιρείας και παράλληλα εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων. 

Ο κ. Βουλγαράκης στην συνέχεια ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού και αργότερα αυτό του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ως γνωστόν η Αναθεώρηση Του Συντάγματος, όσον αφορά στο άρθρο περί του ασυμβιβάστου των βουλευτών, επετεύχθη στα τέλη Μαΐου του 2008 και συγκεκριμένα την 27η . Έως και εκείνη την ημέρα ίσχυε το ασυμβίβαστο. Ο κ. Βουλγαράκης μετά της συζύγου του επίσημα και αποδεδειγμένα συνέστησε κατασκευαστική εταιρεία με λοιπές δραστηριότητες στην εκμετάλλευση ακινήτων κατά τη διάρκεια της Υπουργίας του και όρισε ως έδρα της εταιρείας αυτής, το Πολιτικό του Γραφείο που βρίσκεται στην οδό Ναυαρίνου 6 και Ιπποκράτους στο κέντρο της Αθήνας, πάντα σύμφωνα με το φύλλο της Κυβερνήσεως. Αυτά ως προς τα έργα και τις ημέρες του Υπουργού Ναυτιλίας.

Παιχνίδια με τις εταιρείες

 Είναι πλέον προφανές πως επιχειρείται ήδη από ορισμένους κύκλους, με επικεφαλής το συγκρότημα της Κάντζας και με την εφεδρική στήριξη του Θέμου Αναστασιάδη, η συσχέτιση της εταιρείας του κ.Βουλγαράκη «Αστική Ανάπτυξη ΕΠΕ»  με μία άλλη εταιρεία κυπριακών συμφερόντων με τον τίτλο «Αστική Ανάπτυξη ΑΕ». Η τελευταία αναμίχθηκε στην αγορά ακινήτων από τη Μονή Βατοπεδίου με τραπεζική χρηματοδότηση. Πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία και δεν έχει σχέση με την εταιρεία που συνέστησε ο κ. Βουλγαράκης με την σύζυγό του. Είναι προφανές πως η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έχει λάβει υπ’ όψιν της αυτή τη διάσταση ή εσκεμμένως την αποκρύπτει. Είναι γνωστό πως το όνομα της συζύγου του Υπουργού Ναυτιλίας έχει αναμιχθεί σε αγοραπωλησίες της Μονής Βατοπεδίου, αλλά ως συμβολαιογράφου και όχι ως μετόχου εταιρείας, που ενεπλάκη στην υπόθεση. Άλλωστε αναμένεται και έκδοση ανακοίνωσης από την κυπριακή εταιρεία «Αστική Ανάπτυξη ΑΕ» με την οποία θα ξεκαθαρίζεται πώς δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του κ. Βουλγαράκη.  Η τακτική της συσκότισης των λεπτομερειών και η ανάδειξη δεδομένων, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι κρίμα διότι με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται η όποια κριτική μπορεί να ασκηθεί στην εξουσία με αποτελεσματικότητα, αλλά και προσφέρει αμυντικά επιχειρήματα σε αυτούς που τους ασκείται κριτική. Στο συγκεκριμένο ζήτημα τον κ. Βουλγαράκη, που εύστοχα χειρίζεται την ψευδή καταγγελία πως έχει σχέση με την κυπριακή ιδιωτική εταιρεία.

Απάντηση Βουλγαράκη

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση σχετικά με το θέμα που ενέκυψε και τον αφορά και υποστηρίζει πως η σύσταση της εταιρείας «Αστική Ανάπτυξη ΕΠΕ» δε συνιστά παραβίαση του ασυμβίβαστου. Επιτίθεται δε κατά των 25 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν σήμερα σχετική ερώτηση στη Βουλή. Σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βουλγαράκης: «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τον ίδιο ολισθηρό δρόμο της αυτογελοιοποίησης, επανέρχονται με ένα ακόμη ανύπαρκτο θέμα», για το οποίο διευκρινίζει τα εξής:

«1. Το Σύνταγμα της Ελλάδος δεν απαγορεύει την ιδιοκτησία, ούτε κανένας νόμος τη συμμετοχή μου ως εταίρου σε Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ). Ουδεμία σχέση είχα με τη διαχείριση της εταιρείας και συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν άσκησα επάγγελμα.

2. Η ορθή ανάγνωση του άρθρου 57 του Συντάγματος, χωρίς καμία ανάλυση ή ερμηνευτική προσέγγιση, αποδεικνύει πλήρως ότι η συμμετοχή μου ως εταίρου στην ΕΠΕ δε δημιουργούσε κανένα ασυμβίβαστο, διότι η εταιρεία ρητώς καθόριζε το σκοπό της, ο οποίος δεν ενέπιπτε σε καμία από τις απαγορεύσεις του άρθρου 57 του Συντάγματος. Το ασυμβίβαστο ισχύει για εταίρο εταιρείας, που σύμφωνα με το σκοπό της εμπίπτει σε μία από τις πέντε περιπτώσεις, που αναφέρονται στη συγκεκριμένη παράγραφο του άρθρου 57 του Συντάγματος. Δεν έχω καμία υποχρέωση να διδάξω ανάγνωση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

3. Η εταιρεία «Αστική Ανάπτυξη Εκμετάλλευση Ακινήτων ΕΠΕ» συστάθηκε το Μάρτιο του 2005 και η μόνη της δραστηριότητα ήταν η αγορά ενός ακινήτου (γραφεία).

4. Η εταιρεία μεταβιβάστηκε τον Απρίλιο του 2007 σε νομίμως ιδρυθείσα και υφιστάμενη κυπριακή εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, που ο ιδιοκτήτης της είναι Έλληνας, έχει όνομα και επώνυμο. Είναι φανερό ότι «δεν επέλεξα παράδεισο φορο-αποφυγής», αλλά μια εταιρεία χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φορολογούνταν με βάση τους κανόνες του κυπριακού Δικαίου.

5. Από την πώληση και μετά, αγνοώ την πορεία της εταιρείας. Ο νέος ιδιοκτήτης της ΕΠΕ μου έκανε γνωστό, μόλις δημοσιοποιήθηκε η ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ότι η «Αστική Ανάπτυξη Εκμετάλλευση Ακινήτων ΕΠΕ» παραμένει και λειτουργεί χωρίς καμία μετατροπή και μεταβολή και ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με την «Αστική Ανάπτυξη Ακινήτων ΑΕ», που αναγράφεται στην ερώτηση και χρησιμοποιείται υπό τον τίτλο «σατανική σύμπτωση»(!), ως αφορμή για τη νέα συκοφαντική επίθεση του ΠΑΣΟΚ εναντίον μου. Είναι φανερό ότι οι μαθητευόμενοι και πολιτικά επικίνδυνοι «Σέρλοκ Χολμς» του ΠΑΣΟΚ, αν ήθελαν, θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να διαπιστώσουν την αλήθεια, αντί να ασχημονούν πολιτικά και να εκτίθενται ανεπανόρθωτα για μια ακόμη φορά.

6. Είναι πασιφανές ότι δεν έχω καμία σχέση ούτε με την «Ανθέμιας Κατασκευαστική» και τη διαχείριση των ακινήτων της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. 

«Καταγγέλλω τη νέα συκοφαντική επίθεση και δηλώνω ότι όσους “σατανικούς” τρόπους και αν εφεύρουν, δεν πρόκειται να με πλήξουν. Η “νέα βόμβα μεγατόνων”, όπως είναι ο πομπώδης τίτλος της ερώτησης των 25 βουλευτών, δεν είναι παρά ένας κουβάς λάσπης, που επιστρέφει στους ίδιους και επιβεβαιώνει τον πολιτικό τους κατήφορο».

Σε νεότερη δήλωσή του, λίγο αργότερα ο κ. Βουλγαράκης, απαντώντας σε προσωπικό ύφος στον Μιχάλη Καρχιμάκη, τόνισε: «Αφού η προηγούμενη δήλωσή μου γελοιοποίησε τους ισχυρισμούς των 25 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καρχιμάκης επανέρχεται υποστηρίζοντας νέες φαιδρότητες. Φαίνεται ότι έχει σπουδάσει με άριστα στο πανεπιστήμιο του ψεύδους, της συκοφαντίας και της λάσπης,αλλά δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά στην ανάγνωση κειμένων , είτε πρόκειται για το Σύνταγμα, είτε για…
απλά συμβολαιογραφικά κείμενα. Είναι προφανές ότι συγχέει την αλήθεια με τις «σατανικές συμπτώσεις»που κατασκευάζει στο μυαλό του. Καλώ τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου να τον επαναφέρει στην πραγματικότητα γιατί η δήθεν ”νέα βόμβα μεγατόνων” που εκτόξευσε εναντίον μου περιείχε μόνο λάσπη που λούζει τον κ. Καρχιμάκη και όσους επιμένουν να κάνουν αντιπολίτευση με αυτό το υλικό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης