Για τελευταία φορά κάθισε χθες στον πάγκο της Εθνικής Ομάδας ο αρχιτέκτονας της μεγάλης επιτυχίας που κατάφερε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στη Βραζιλία, Φερνάντο Σάντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σάντος ήρθε το 2010 σε μια εποχή που οι πάντες αμφισβητούσαν την επιλογή της ΕΠΟ, επειδή θα περίμεναν ίσως ένα μεγαλύτερο όνομα από τον Πορτογάλο τεχνικό, στη μετά Ρεχάγκελ εποχή και μάλιστα αρκετοί ήταν αυτοί που προεξοφλούσαν ότι θα αποτύγχανε.

Όμως ο μέχρι εχθές ομοσπονδιακός τεχνικός, κατάφερε όχι μόνο να διαψεύσει τις κασσάνδρες αλλά και να ανεβάσει επίπεδο την Εθνική, κάνοντας αυτό που κανείς ποτέ δεν είχε καταφέρει, σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Να φέρει την Εθνική μας ομάδα… μερικά μόνο πέναλτι μακριά από τις 8 κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Την ώρα μάλιστα που μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, πήγαν από νωρίς σπίτι τους και ορισμένες από αυτές, έφυγαν… με κρότο, όπως η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2010 Ισπανία (που κατείχε και τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης) και έφυγε με ένα τσουβάλι γκολ στις αποσκευές της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε 49 παιχνίδια με τον Φερνάντο Σάντος (επίδοση που τον φέρνει στην τρίτη θέση όλων των εποχών, πίσω από τον Ρεχάγκελ και τον αείμνηστο Αλκέτα Παναγούλια (74)) η ελληνική ομάδα έχει δεχθεί μόλις 6 ήττες. Παράλληλα ο Πορτογάλος προπονητής είναι δεύτερος με 26 νίκες, ξεπερνώντας τον προκάτοχό του σε ποσοστό επιτυχίας, καθώς έφτασε το 53% (50% ο Ότο).

 Οι σημαντικότεροι ομοσπονδιακοί προπονητές και τα ποσοστά νικών τους:

1. Φερνάντο Σάντος (2010-2014): 53% (26/49)
2. Ότο Ρεχάγκελ (2001-2010): 50% (53/106)
3. Κώστας Πολυχρονίου (1994-1998): 50% (17/34)
4. Μίλτος Παπαποστόλου (1984-1988): 46% (14/30)
5. Αντώνης Γεωργιάδης (1989-1991, 1992): 36% (11/30)
6. Αλκέτας Παναγούλιας (1973-1976, 1977-1981, 1992-1994): 31% (23/74)

Θα πρέπει εδώ να σταθούμε και σε άλλα δύο στοιχεία της προσωπικότητας του Φερνάντο Σάντος. Στο ήθος και την ψυχραιμία του μεγάλου αυτού προπονητή, ο οποίος… βγήκε από τα νερά του (δικαιολογημένα) μόνο στο χθεσινοβραδινό παιχνίδι, αφού δεν κρατήθηκαν από το διαιτητή, όπως θα έπρεπε, όλα τα λεπτά των καθυστερήσεων, του έξτρα χρόνου της παράτασης.

Ίσως αυτό να είναι και το μοναδικό ψεγάδι στην τετράχρονη παρουσία του Πορτογάλου τεχνικού, ο οποίος λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία των πέναλτι αποβλήθηκε από τον αγωνιστικό χώρο, με τους παίκτες να μένουν χωρίς την απαραίτητη στήριξη του, πολύτιμη τέτοιες στιγμές στον παράγοντα τουλάχιστον της ψυχολογίας, που παίζει σαφώς μεγάλο ρόλο στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι.

Κανείς όμως δεν είναι αλάνθαστος. Σημασία έχει λοιπόν ότι ο Φερνάντο Σάντος χάραξε με χρυσά γράμματα το όνομά του, στην ένδοξη ιστορία της Εθνικής Ελλάδος.

Ο θρύλος Γιώργος Καραγκούνης

Ζωντανός θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου όμως είναι και ο Γιώργος Καραγκούνης. Όχι απλά επειδή είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχουν περάσει ποτέ από την Εθνική, αλλά επειδή, για ένα ακόμη ματς, ήταν η πολυτιμότερη ηγετική φυσιογνωμία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Και αυτό πιστοποιήθηκε εχθές με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Με την αρχοντική του εμφάνιση και την ψυχή που κατέθεσε στον αγωνιστικό χώρο. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ήταν εκεί «ψυχή τε και σώματι» και στα 120 λεπτά της αναμέτρησης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλο το παιχνίδι περνούσε από τα πόδια του. Τις κρίσιμες στιγμές όλοι αναζητούσαν αυτόν. Γιατί αυτός με το σθένος, το καθαρό μυαλό και τη δύναμή του, έδινε τις λύσεις, ήταν εκεί για όλους ανά πάσα στιγμή και βρισκόταν συνεχώς στο επίκεντρο των συνεργασιών των Ελλήνων διεθνών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο χθεσινό ματς κάλυψε ούτε λίγο ούτε πολύ, 13.5 χιλιάδες μέτρα, τα περισσότερα από κάθε άλλον Έλληνα διεθνή.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Διότι στο μέλλον σίγουρα θα βγουν παίκτες ανάλογοι αλλά και καλύτεροι από αυτόν. Το θέμα είναι ότι έστω κι αν δεν πραγματοποιήθηκε το όνειρο της πρόκρισης, ο «τυπάρας» έδωσε για μια ακόμη φορά και την τελευταία ικμάδα της δύναμής του.

Του χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και ας ευχηθούμε τέτοιοι άνθρωποι και αθλητές σαν κι αυτόν, να συνεχίζουν στην Εθνική, έστω κι από άλλα πόστα.

Καραγκούνης και Εθνική

Ο Γιώργος Καραγκούνης γεννημένος στις 6 Μαρτίου 1977 ξεχώριζε ανέκαθεν για το γεμάτο πάθος παιχνίδι του και τις ηγετικές του ικανότητες στην Εθνική Ελλάδος. Το καλοκαίρι του 1995 ο Καραγκούνης εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό στην ηλικία των 18.

Η θητεία του στην Ίντερ το καλοκαίρι του 2003 ήταν αυτή όμως που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της καριέρα του και την άνοδό του στην Εθνική καθώς αγωνίστηκε σε όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδος του Μιλάνο και οι εμφανίσεις του με την Ελλάδα στο UEFA Euro 2004 βελτίωσαν αισθητά το ρόλο του στην ομάδα για την επόμενη σεζόν.

Σημείωσε το πρώτο γκολ του τουρνουά εναντίον της Πορτογαλίας, βοηθώντας την Ελλάδα να κερδίσει 2-1, αλλά ήταν τιμωρημένος στον τελικό, όπου η ομάδα του σήκωσε το τρόπαιο νικώντας πάλι τους Πορτογάλους.

Μετά την αναγνώρισή του ως Πρωταθλητής του UEFA Euro 2004, κέρδισε το κύπελλο Ιταλίας κατά την περίοδο 2004/2005 εναντίον της Ρόμα.

Το 2004 στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Ελλάδος στην Πορτογαλία. Στην πρεμιέρα των αγωνιστικών υποχρεώσεων της Εθνικής Ελλάδος απέναντι στην εθνική Πορτογαλίας σημείωσε ένα εξαιρετικό γκολ στο 7ο λεπτό το οποίο εκτίναξε την ψυχολογία της Εθνικής Ελλάδος.

Αυτή ήταν και η αρχή της μετέπειτα θριαμβευτικής πορείας για το πρωτάθλημα Ευρώπης. Στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2012, ο έμπειρος, πλέον, Γιώργος Καραγκούνης αποτέλεσε το φυσικό αρχηγό του ελληνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος έως και χθες, στην τελευταία εμφάνιση του με τη γαλανόλευκη.

Φωτογραφίες και βίντεο του Καραγκούνη στην Εθνική Ελλάδος

Λήξη αγώνα Ουκρανία- Ελλάδας – Το ξέσπασμα Καραγκούνη για την πρόκριση

Φωτογραφίες από τον Πορτογάλο τεχνικό της Εθνικής Ελλάδος Φερνάντο Σάντος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης