Με τη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της, μετά την κατάκτηση του EURO 2004, επιστρέφει απ’ το Μουντιάλ της Βραζιλίας η Εθνική μας. Το όμορφο ποδοσφαιρικό ταξίδι της επίσημης αγαπημένης στην Βραζιλία, τελείωσε εχθές στο Ρεσίφε, με την ομάδα του Φερνάντο Σάντος, να χάνει την πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου, στη διαδικασία των πέναλτι με 5-3 (1-1 στην κανονική του διάρκεια το ματς με γκολ των Παπασταθόπουλου 91` και Ρουΐς 52`), από την Κόστα Ρίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διεθνείς τα έδωσαν όλα και απέδειξαν εχθές για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα έχει το μέταλλο ως ομάδα και μπορεί να επαναλάβει αυτή την επιτυχία στις επόμενες διοργανώσεις.

Οι Έλληνες διεθνείς παίζοντας ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο, έφτασαν στους «16» της κορυφαίας διοργάνωσης και αποκλείσθηκαν από τους προημιτελικούς, μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα.

Όχι επειδή δεν ήταν καλύτεροι αλλά επειδή ήταν λιγότερο τυχεροί. Άλλωστε στα πέναλτι δεν κερδίζει ο καλύτερος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φάνης Γκέκας έχασε το κρίσιμο πέναλτι για την Εθνική αν και η εκτέλεση ήταν πολύ καλή, πολύ καλή όμως ήταν και η απόκρουση του τερματοφύλακα της Κόστα Ρίκα.

Η προσπάθεια των Ελλήνων διεθνών ήταν συγκλονιστική, καθώς στους τέσσερις αγώνες τους στο Μουντιάλ, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Και θα μπορούσαν να πανηγυρίσουν ακόμη μία μεγάλη πρόκριση, εάν αξιοποιούσαν τις μεγάλες ευκαιρίες που βρήκαν αμέσως μετά την ισοφάριση αλλά και στην παράταση.

Το σίγουρο είναι όμως ότι η πορεία της Ελλάδας στο Μουντιάλ είναι επιτυχημένη και αφήνει παρακαταθήκη για το μέλλον και τα νέα παιδιά που θα διαδεχθούν τους Κατσουράνη, Καραγκούνη και Γκέκα.

Θα πρέπει λοιπόν όλοι να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ διότι η Εθνική μας έκανε για μια ακόμη φορά, υπερήφανους διότι προχώρησε την ώρα που μεγάλες ομάδες γύρισαν νωρίς – νωρίς στα σπίτια τους. Αξίζουν μπράβο και ευχαριστώ σε όλους. Ειδική αναφορά θα έπρεπε ίσως να γίνει στο μεγάλο αρχηγό Γιώργο Καραγκούνη, ο οποίος αποχωρεί από την Εθνική όπως του αξίζει. Στο τελευταίο του παιχνίδι με την Εθνική Ελλάδος, έδωσε και την ψυχή του και επί 120 λεπτά στον αγώνα ήταν συγκλονιστικός.

Πολλά μπράβο αξίζουν και στον Φερνάντο Σάντος ο οποίος αποχωρεί από την Εθνική, διατηρώντας την όμως, σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, μετά την εποχή Ρεχάγκελ. Πλέον οι διεθνείς παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής, έχοντας στις βαλίτσες τους τις αναμνήσεις μιας επιτυχημένης πορείας στο φετινό Μουντιάλ. H υποδοχή τους θα γίνει αύριο στις 18.30 το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Σαμαράς: Όλοι υπερήφανοι

«Όλοι οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για την εθνική μας ομάδα. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος του αγώνα.

«Συγχαίρουμε και κυρίως ευχαριστούμε θερμά την Εθνική μας Ομάδα -τους διεθνείς ποδοσφαιριστές μας και όλους τους συντελεστές- για τον ωραίο αγώνα τους, που μας ανέβασε έως εδώ. Για την αγωνιστικότητα και την αθλητική τους ποιότητα. Για την αντοχή και το πείσμα τους. Για το ήθος και την αξιοπρέπεια που έδειξαν μέσα και έξω από τον αγωνιστικό στίβο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σάντος: Θα σας θυμάμαι πάντα

Δηλώσεις μετά το τελευταίο του αγώνα στον πάγκο της «γαλανόλευκης» έκανε ο Φερνάντο Σάντος, μιλώντας για την αναμέτρηση με την Κόστα Ρίκα, αλλά και για τη συνολική παρουσία του στην Εθνική.

«Είναι ανεξήγητος ο λόγος της αποβολής μου μετά τη λήξη της παράτασης. Είναι σημαντικό το γεγονός που δεν μπορούσα να είμαι στον πάγκο στη διαδικασία των πέναλτι. Πετύχαμε σημαντικά πράγματα και επιτυχίες αυτά τα χρόνια και θα τα θυμάμαι όλα. Τώρα, όμως, δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτά. Είναι μια μέρα θλίψης, γιατί πίστευα πάρα πολύ, όπως και οι παίκτες, στην πρόκριση. Αυτό που μας έλειψε στην παράταση ήταν ότι δεν είχαμε καθαρό μυαλό. Είχαμε τις καλύτερες προϋποθέσεις, αλλά παίξαμε με ανορθόδοξο τρόπο και αυτό μας οδήγησε στα πέναλτι».

Καραγκούνης: Έπρεπε να καθαρίσουμε το ματς πριν πάει στα πέναλτι

Ο Γιώργος Καραγκούνης μετά το ματς δήλωσε: «Το ματς εκεί που το ελέγχαμε με την έναρξη του δευτέρου μέρους δεχτήκαμε ένα γκολ και χάσαμε την ισορροπία μας για κάποια λεπτά. Σιγά-σιγά αρχίσαμε να ανεβάζουμε ρυθμό, μετά ήρθε και η κόκκινη για τον αντίπαλο μας. Τότε κυριαρχήσαμε, πιέσαμε ήρθε και η ισοφάριση και στην παράταση σίγουρα θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει ένα ακόμα γκολ. Ενώ ο αντίπαλος μας δεν έκανε καμία φάση, άλλωστε έπαιζε και με δέκα παίκτες».

«Έπρεπε να καθαρίσουμε το ματς πριν πάει στα πέναλτι. Εκεί η πρόκριση ήταν 50-50, όποιος είναι πιο τυχερός θα κερδίσει. Είμαστε λυπημένοι αλλά περήφανοι για όλη την πορεία μας. Κρίμα που δεν πανηγυρίσαμε άλλη μια φορά όλοι οι Έλληνες. Νοιώθαμε σήμερα την υποστήριξη τους αλλά δεν τα καταφέραμε».

«Ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι με την Εθνική ομάδα. Θέλαμε να κερδίσουμε, να μείνουμε άλλη μια εβδομάδα αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό και δεν αλλάζει. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την μάχη που έδωσαν όλα τα παιδιά. Τα δώσαμε όλα. Παίζαμε κόντρα σε όλους σε αυτό το τουρνουά, ήμασταν πάντα φιλοξενούμενοι. Η Εθνική ομάδα μεγάλωσε μέσα από αυτό το τουρνουά. Τα νέα παιδιά πήραν εμπειρίες για την συνέχεια και θα το δείτε. Εύχομαι να υπάρχουν και άλλες τέτοιες πορείες».

Υπερπροσπάθεια

«Κάναμε μια υπερπροσπάθεια. Ήμασταν καλύτεροι μέχρι το τελευταίο λεπτό της παράτασης, αλλά δυστυχώς μας έλειψε το δεύτερο γκολ», δήλωσε μετά τη λήξη του αγώνα ο Γιάννης Μανιάτης. Από την πλευρά του ο Γιώργος Σαμαρά δήλωσε: «Προσπαθήσαμε και δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό, αλλά όταν φτάνεις στο σημείο μηδέν δεν μπορείς να πεις κάτι άλλο και εκεί είναι πλέον καθαρά η τύχη.

Προσπαθήσαμε, είχαμε ευκαιρίες, αλλά δεν καθαρίσαμε το ματς στα 120, ενώ το μπορούσαμε. Ο στόχος μας ήταν να νικήσουμε».

Η πορεία της Εθνικής που μας ανέβασε στα ουράνια

Η πορεία της Εθνικής άρχισε με το… αριστερό, όπως και στις δυο προηγούμενες παρουσίες της σε Μουντιάλ. Στο «Εστάντιο Μινεϊράο», η ομάδα του Φερνάντο Σάντος ηττήθηκε με το καθαρό και δίκαιο 3-0 από την Κολομβία και πλέον έβλεπε μόνο νίκη με την Ιαπωνία.

Η οπισθοφυλακή, που αποτελεί το δυνατό σημείο αυτής της ομάδας, πήρε χαμηλό βαθμό στις φάσεις των τριών γκολ (στο 6′ ο Αρμέρο, στο 58′ ο Γκουτιέρες και στο 93′ ο Χάμες), ενώ το δοκάρι του Φάνη Γκέκα στο 63′ εξασθένισε τις όποιες ελπίδες της για να μπει εκ νέου στο ματς και να κυνηγήσει τουλάχιστον την ισοπαλία.

Στο επόμενο ματς η Ελλάδα κράτησε για πρώτη φορά ανέπαφη την εστία της σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου και με το 0-0 κόντρα στην Ιαπωνία διατήρησε ακέραιες τις ελπίδες πρόκρισής της στην επόμενη φάση. Σε εκείνο το ματς είχε αποβλήθεί ο Κατσουράνης στο 38′.

Η πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμουΚαι φθάνουμε στην πολύ μεγάλη επιτυχία της πρόκρισης στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου για πρώτη φορά στην ιστορία μας. Με πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά στο 92′, η Εθνική νίκησε 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού και προκρίθηκε πανηγυρικά στους «16» του Μουντιάλ, πίσω από την πρώτη του 3ου ομίλου, Κολομβία, η οποία έκανε το χρέος της κερδίζοντας 4-1 την Ιαπωνία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, κάνοντας το καλύτερό της παιχνίδι στα γήπεδα της Βραζιλίας, προηγήθηκε 1-0 στο 42′ με πλασέ του Σάμαρη. Στο 74′ οι Αφρικανοί ισοφάρισαν με τον Μπονί, αλλά στο 92′ ήρθε η ανατροπή του Σαμαρά και η εκτέλεση του πέναλτι που μας έστειλε στα ουράνια! Σε αυτό το ματς η Εθνική είχε χάσει νωρίς (από τις αρχές του πρώτου ημιχρόνου) τον Κονέ και τον βασικό γκολκίπερ της Ορέστη Καρνέζη. Πλέον, η Ελλάδα θα έπαιζε κόντρα στην Κόστα Ρίκα με φόντο την είσοδο στα προημιτελικά. Όμως η τύχη δυστυχώς, δεν ήταν μαζί μας…

Η Ελλάδα μπορεί να μην τα κατάφερε, χάνοντας στα πέναλτι, όμως φεύγει από το Μουντιάλ με ψηλά το κεφάλι. Όχι μόνο για την χθεσινοβραδινή εμφάνιση κόντρα στην Κόστα Ρίκα αλλά για την πορεία μέχρι τους «16», που έβγαλε τους Έλληνες ξανά στους δρόμους για να πανηγυρίσουν για πρώτη φορά τόσο μαζικά από το 2004 και μάλιστα εν μέσω κρίσης.

(Η διαδικασία των πέναλτι)

(Το γκολ της ισοφάρισης από τον Παπασταθόπουλο)

(Το γκολ της Κόστα Ρίκα)

Ο Φερνάντο Σάντος διαμαρτύρεται στον βοηθό

Ο Παπασταθόπουλος παλεύει με τον Κάμπελ

Ο Σαλπιγγίδης με αντίπαλο τον Ντιάς

Ο Ρουίζ πλασάρει και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Καρνέζη

Ο Χολέμπας διεκδικεί την μπάλα με τον Γκαμπόα

Από συμπαίκτες στον Ολυμπιακό πέρυσι, αντίπαλοι χθες

Ο Παπασταθόπουλος μόλις έχει παραβιάσει την εστία του Νάβας

Ο Φερνάντο Σάντος δεν σταματά να δίνει οδηγίες στους παίκτες του

Η… μάχη της εξέδρας





σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης