Λίγες ώρες μετά το Έπος που γράφτηκε στη Φορταλέζα ο Φερνάντο Σάντος βρέθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και απάντησε σε ερωτήσεις για το παιχνίδι απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά και γι αυτό που ακολουθεί, με την Κόστα Ρίκα. Όπως τόνισε η Κόστα Ρίκα είναι δύσκολη αντίπαλος, καθώς κατάφερε να προκριθεί ως πρώτη από τον όμιλο του «θανάτου»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά:

-Μετά από τόσες ώρες, ξυπνώντας το πρωί και φέρνοντας το φιλμ του αγώνα στο μυαλό σου. Σας εξέπληξε αυτή η επιτυχία; Ήταν κάτι που δεν το περιμένατε;
«Όχι, δεν θα έλεγα ότι αιφνιδιάστηκα. Ικανοποιήθηκα. Είναι μία δουλειά που κάνουμε από την προετοιμασία. Κάποια στιγμή θα έβγαινε στον αγωνιστικό χώρο. Έχουμε δουλέψει πολύ σε αυτή τη λογική, από το ξεκίνημα της προετοιμασίας. Ήταν θέμα χρόνου και ικανοποιήθηκα που έγινε σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι που μας έδωσε την πρόκριση. Εξάλλου έχουμε δει ότι η ομάδα έχει παίξει με ανάλογη απόδοση και σε άλλα ματς, όπως με την Ρουμανία, όπου ήμασταν καλοί και επιθετικά και αμυντικά. Τώρα πρέπει να πείσουμε τους παίκτες ότι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε να παίζουμε. Πρέπει να το κάνουμε σε όλους τους αγώνες, ανεξάρτητα τον αντίπαλο. Η δυναμικότητα του αντιπάλου επηρεάζει τους παίκτες. Μεταβάλουν την απόδοσή τους και δεν έχουν τα ίδια επίπεδα συγκέντρωσης, όπως έγινε με την Κολομβία. Η χθεσινή βραδιά ανήκει στους ποδοσφαιριστές. Είμαι σίγουρος ότι κανένας δεν κοιμήθηκε από την ένταση και την χαρά. Σήμερα θα ξεκουραστούν και θα χαρούν την πρόκριση. Εμείς κοιτάζουμε το επόμενο παιχνίδι, το οποίο είναι δύσκολο γιατί αν θέλουμε να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όπως τα δύο τελευταία. Η Κόστα Ρίκα είναι δύσκολη αντίπαλος. Και αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας, γιατί είναι πολύ σημαντική στιγμή».

-Γίνεται μία μεγάλη κουβέντα για το αν η Εθνική ομάδα πρέπει να βασίζεται στην άμυνα της ή όχι; Εσείς είπατε ότι είναι δύσκολο να αλλάξει. Μήπως η εικόνα με την Ακτή σας κάνει να αναθεωρείσαι λίγο την άποψή σας;
«Αυτό που θα ρωτήσω εγώ είναι τί αλλάξαμε; Η στρατηγική μας ήταν ίδια. Μία ομάδα που θα προσπαθούσε αμυντικά να είναι συμπαγείς και επιθετικά να γίνει όσο πιο επικίνδυνη γίνεται. Δεν ήταν θέμα τακτικής ή πλάνων… Η μεγάλη διαφορά ήταν τα επίπεδα συγκέντρωσης της ομάδας, γιατί στον πρώτο αγώνα με κόστισε πολύ ακριβά. Μπορεί να καταφέραμε να κάνουμε 4-5 ευκαιρίες, αλλά δεχτήκαμε 3 γκολ που δεν είναι φυσιολογικό για αυτή την ομάδα να τα δέχεται έτσι… Νομίζω ότι εκεί είναι το λάθος. Δεν πρέπει να παίζουμε σαν την Βραζιλία ή την Μπαρτσελόνα. Αυτές οι ομάδες έχουν τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται. Εμείς είμαστε η Ελλάδα και έχουμε την δική μας ταυτότητα. Αμυνόμαστε καλά, σπανίως δεχόμαστε γκολ και δημιουργούμε ευκαιρίες με διάφορους τρόπους, όχι μόνο με στημένα και αντεπιθέσεις. Το κάναμε με την Κολομβία, αλλά μας κόστισε η συγκέντρωση που έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες και το πληρώσαμε ακριβά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Υπάρχει η εκτίμηση ότι η είσοδος του Σάμαρη και του Λάζαρου, άλλαξαν την εικόνα της ομάδας. Θα μας μιλήσετε για αυτές;
«Το γεγονός ότι προτιμήσαμε να παίξουμε με τρεις κινητικούς επιθετικούς ήταν για να δημιουργήσουμε προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα, καθώς έβρισκαν απέναντι παίκτες που δεν θα έπρεπε. Ο Ανδρέας μπήκε καλά στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν ξέρουμε τί θα γινόταν αν ο Κονέ έμενε στον αγωνιστικό χώρο. Πιστεύω ότι θα έκανε καλό παιχνίδι και θα ήταν παίκτης κλειδί, γιατί έχει τον ελεύθερο ρόλο πίσω από τους επιθετικούς. Δύσκολα θα τον έχουμε μαζί μας, την Κυριακή. Ευτυχώς ο Σάμαρης βοήθησε πολύ. Κανένας παίκτης δεν κερδίζει μόνος του παιχνίδι. Όλοι μαζί το κάνουν. Κάτι που το είχαμε πει πριν το Μουντιάλ. Από την άλλη καταλαβαίνω τις ερωτήσεις που μου γίνονται, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά που κάνατε είναι μετά τον αγώνα. Εγώ πρέπει να προβλέψω τι θα γίνει στο παιχνίδι και ποιος παίκτης με τα χαρακτηριστικά που έχει μπορεί να μας φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο προπονητής αυτό πρέπει να κάνει… Κάνω το καλύτερο για την Ελλάδα, σύμφωνα με τους ποδοσφαιριστές που έχω στην διάθεσή μου».

-Θυμάμαι στα τέσσερα χρόνια που είστε στην ομάδα, τέσσερις τελικούς. Κροατία, Ρωσία, Ρουμανία που ήταν διπλός αγώνας. Τι είναι αυτό που κάνει την ομάδα άτρωτη;
«Μιλάμε τώρα για εύκολα παιχνίδια, αλλά δεν υπάρχουν. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα. Σε αυτό απάντηση μπορείτε να δώσετε εσείς… Εγώ την απάντηση την έχω δώσει στα 12-13 χρόνια που είμαι στην Ελλάδα. Από τις πρώτες στιγμές που είχα στην ΑΕΚ, το πρόβλημα του Έλληνα ποδοσφαιριστή είναι συχνές μεταπτώσεις λόγω κάποιων παραγόντων. Η χρήση της λέξης ψυχολογία που χρησιμοποιείται ως πανάκια για ότι συμβαίνει… Είναι η πιο εύκολη δικαιολογία που έχω ακούσει ποτέ, ειδικά από τη στιγμή που δεν μπορείς να πεις συγκεκριμένα τι εννοείς. Δεν κοιτάζεις τον καθρέφτη να πεις τι έκανα λάθος. Τρώμε γκολ και λες ότι δεν είχα καλή ψυχολογία και όχι ότι αδράνησα… Αυτό δεν είναι κριτική, είναι η κατάθεση της πραγματικότητας. Ένας ποδοσφαιριστής χάνει ένα γκολ, μένει 2-3-4 δευτερόλεπτα και το σκέφτεται, την ώρα που ο αντίπαλος μπορεί να βγάζει αντεπίθεση. Αυτό είναι το πρόβλημα, η συγκέντρωση… Εμείς οι Έλληνες νομίζω ότι έχουμε ακόμη ένα αρνητικό. Επικεντρωνόμαστε μόνο στα αρνητικά και δημιουργούμε αρνητική αύρα γύρω από την ομάδα. Αυτό που πάντα κάνω είναι να έχω ρεαλισμό και να τον μεταδίδω στους ποδοσφαιριστές, χωρίς να περνάω τα όρια της κακομοιριάς. Νομίζω ότι οι παίκτες στα δύο τελευταία παιχνίδια έδειξαν ότι έτσι είναι τα πράγματα… Χωρίς δικαιολογίες, χωρίς ψυχολογίες, έδειξαν τί μπορούν να κάνουν. Άτρωτοι δεν είμαστε, αλλά ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο για κάθε ομάδα να μας κερδίσει».

-Εδώ στην Βραζιλία σας θυμούνται για το 2004. Πως νιώθετε που πλέον υπάρχει ακόμη ένας λόγος για να σας μνημονεύουν;
«Η Ελλάδα είναι γνωστή στον κόσμο, όχι τόσο για το 2004, αλλά λόγω κουλτούρας, επιστήμης και του πολιτισμού που μετέδωσε σε όλο τον κόσμο. Το 2004 ήταν τεράστια επιτυχία. Νομίζω ότι μόνο η Ελλάδα και η Δανία είναι μοναδικές που το έχουν κατακτήσει. Ήταν πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την έζησα. Το χάρηκα, αλλά λυπήθηκα επειδή το έχασε η Πορτογαλία. Αλλά ήμουν περισσότερο χαρούμενος, γιατί από τη στιγμή που δεν το πήρε η πατρίδα μου ήθελα να το πάρει η Ελλάδα. Για το τώρα, νομίζω ότι γράφουμε ιστορία. Το ξέρετε αυτό… Είναι όμως μία ιστορία που έχει γραφτεί. Είναι παρελθόν και δεν θέλουμε να μείνουμε σε αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Το παιχνίδι έγινε πιο απρόβλεπτο λόγω των αλλαγών; Ο Σαμαράς είναι επιθετικός ή εξτρέμ;
«Επιθετικός είναι, αλλά δεν είναι το κλασσικό φορ, το βαρύ που θα πάρει όλες τις μπάλες με την πλάτη και θα προσπαθήσει να κερδίσει φάουλ. Για εμένα επιθετικός είναι και ο Λάζαρος και ο Φετφατζίδης και ο Σαλπιγγίδης. Υπάρχουν όμως και άλλοι επιθετικοί, πιο στατικοί, που παίζουν πιο μέσα στην περιοχή και δεν βγαίνουν εκτός για να ζητήσουν την μπάλα. Οπότε επιθετικός είναι ο Σαμαράς, όχι όμως ο κλασσικός. Δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν ξέρω αν έκανε το παιχνίδι μας πιο απρόβλεπτο. Έκρινα ότι αυτή η τακτική ήταν πιο σωστή και ότι θα δημιουργούσαμε πιο πολλά ρήγματα… Ξέραμε που έπρεπε να χτυπήσουμε. Λέγαμε ότι θέλαμε να χτυπήσουμε στις αντεπιθέσεις και αυτό απέδωσε πολύ καλά. Αν αντιμετωπίζαμε ομάδα με αμυντικούς προσανατολισμούς, τότε θα είχαμε κάνει διαφορετική επιλογή επιθετικού. Θα είχαμε φορ περιοχής και όχι κινητικό επιθετικό».

-Έχουμε νέα για τον Παναγιώτη και τον Ορέστη; Η Ελλάδα είναι μέσα για να σώσει την τιμή της Ευρώπης. Που αποδίδεται αυτό το πράγμα;
«Ο Κονέ είναι οριστικά εκτός Μουντιάλ γιατί έχει μυϊκό τραυματισμό. Δεν προλαβαίνει να τον ξεπεράσει και να είναι έτοιμος. Από την άλλη του Καρνέζη η περίπτωση είναι διαφορετική, καθώς απλά μπλοκαρίστηκε η σπονδυλική του στήλη. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσει και θα είναι έτοιμος. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η Ελλάδα και η επιτυχία της. Δεν θέλω να την συγκρίνω με τις άλλες αποτυχίες. Είναι τεράστια επιτυχία από μόνη της. Δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με τους άλλους. Σίγουρα είναι λυπημένοι. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο πως η επιτυχία αυτή θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Αν δούμε το θέμα σε τεχνικούς όρους, βλέπουμε γιατί στην αμερικανική ήπειρο δεν έχει καταφέρει να το κερδίσει ευρωπαϊκή ομάδα. Έχει να κάνει με τις κλιματικές συνθήκες και τα ταξίδια. Δεν το χρησιμοποιώ όμως ως δικαιολογία. Είναι όμως κάτι που επηρεάζει. Θα πρέπει να σταθούμε όμως και στην εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει οι αμερικάνικες ομάδες όπως η Κόστα Ρίκα, η Χιλή, η Ουρουγουάη… Δεν μιλάμε για τις κλασσικές, την Βραζιλία και την Αργεντινή. Η Κόστα Ρίκα βρέθηκε στον όμιλο του θανάτου. Όλοι θεωρούσαν την Κόστα Ρίκα σκοτωμένη. Είναι καλή ομάδα και δεν τα κατάφερε από τις κλιματικές συνθήκες. Πέρασε με το σπαθί της. Θα την αντιμετωπίσουμε και ελπίζουμε να συνεχίσουμε…».

Σάμαρης σε Κάμπελ: «Ο καλύτερος, που θα είναι η Ελλάδα, θα κερδίσει!»

Μετά τον Φερνάντο Σάντος τη… σκυτάλη στη συνέντευξη Τύπου πήρε ο Ανδρέας Σάμαρης, ο οποίος στην πρώτη του συμμετοχή στην Εθνική ομάδα κατάφερε να σκοράρει.

«Σίγουρα με βοήθησε το γεγονός ότι είχα λιγότερο άγχος. Η προπόνηση και στον Ολυμπιακό, αλλά και εδώ στην Εθνική για ένα μήνα και κάτι με κράτησε σε υψηλό επίπεδο παρότι δεν είχα αγώνες εδώ και δυόμισι μήνες. Με βοήθησαν και οι συμπαίκτες μου να εγκλιματιστώ γρήγορα στις συνθήκες του αγώνα. Πήρα το κλίμα από την Ελλάδα κι όσο περνούν οι μέρες θα συνειδητοποιούμε καλύτερα τι έχει γίνει. Θα προσπαθήσω να παραμείνω ταπεινός και να δουλεύω σκληρά στην προπόνηση γιατί αποδίδει», είπε αρχικά ο μέσος του Ολυμπιακού και ρωτήθηκε για την φήμη που αποκτούν οι Έλληνες παίκτες μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου:

«Τέτοια ματς βοηθούν τους Έλληνες ποδοσφαιριστές να φανούν παγκοσμίως. Η Ακτή Ελεφαντοστού έχει παίκτες με παγκόσμιο βεληνεκές και ίσως γι’ αυτό χθες και η εξέδρα να ήταν λίγο εναντίον μας. Όμως η ελληνική ομάδα είναι ομάδα, δεν στηρίζεται σε αστέρες και ατομικές ενέργειες. Η ομαδική προσπάθεια νίκησε το ατομικό ταλέντο. Ίσως το χθεσινό ματς να ήταν η αρχή για τους Έλληνες παίκτες να φανούν περισσότερο στο εξωτερικό».

Για το που μπορεί να φτάσει η Εθνική, είπε: «Όλοι πιστεύουμε πως η ομάδα μας μπορεί να πάει πιο μακριά. Εγώ πιστεύω σε αυτή την ομάδα και σε αυτό το καλό κλίμα. Δίνουμε δύναμη ο ένας στον άλλον κι αυτό είναι που μας έδωσε τη νίκη χθες, που όπως ήρθε στο 93’. Θα μπορούσε να είχε έρθει και νωρίτερα. Στόχος μας ήταν να περάσουμε στους ‘16’. Το καταφέραμε και έχουμε την ελπίδα να συνεχίσουμε κι άλλο. Θέλουμε να φτάσουμε όσο πιο μακριά μπορούμε».

Για τον συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό, Τζόελ Κάμπελ, είπε: «Δεν θα τον πάρω τηλέφωνο, αν κι έχω τον αριθμό του. Δεν υπάρχει λόγος. Αν τον έπαιρνα θα του έλεγα ‘ο καλύτερος, που θα είναι η Ελλάδα, θα κερδίσει’ (γέλια)».

Για την ήττα στην πρεμιέρα και την αντίδραση της Εθνικής, σχολίασε: «Η καλή εικόνα που είχαμε απέναντι στην Κολομβία παρότι χάσαμε μάς έδωσε πίστη. Πιστέψαμε πως μπορούσαμε να το κάνουμε. Στα επόμενα δύο ματς αυτό που χρειαζόταν ήταν να βγάλουμε χαρακτήρα. Είχαμε και την ελληνική ψυχή, που φάνηκε στα παιχνίδια μας. Ήμασταν ομάδα σε όλα μας κι αυτό μας βοήθησε να πάρουμε τα ματς που θέλαμε».

Όταν ρωτήθηκε για τον… φόβο να θεωρηθεί η Κόστα Ρίκα εύκολος αντίπαλος, απάντησε: «Για να βγεις πρώτος σε έναν τόσο δύσκολο όμιλο πάει να πει πως έχεις καλή ομάδα. Εμείς θα σεβαστούμε τον αντίπαλο, κατανοούμε πως είμαστε στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου και μία από αυτές είναι η Κόστα Ρίκα. Έτσι θα την αντιμετωπίσουμε κι όχι σαν έκπληξη. Ίσως ο κόσμος να πιστέψει πως θα είναι εύκολος αντίπαλος, αλλά δεν είναι έτσι και σίγουρα πρόκειται για καλύτερη ομάδα από την Ακτή Ελεφαντοστού. Για μας δεν υπάρχει περίπτωση να είμαστε χαλαροί και να υποτιμήσουμε τον αντίπαλο».

Τέλος, κλήθηκε να αφιερώσει το γκολ που πέτυχε: «Αφιερώνω το γκολ σε όσους με βοήθησαν, στην οικογένειά μου και πάνω από όλα σε όλους τους Έλληνες που το είχαν ανάγκη. Μακάρι να σκοράρω και την Κυριακή, αλλά όποιος κι αν το βάλει το γκολ, όλοι μαζί θα το πανηγυρίσουμε όπως και χθες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης