Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, θέλει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως αναφέρει το Κρεμλίνο, ο Πούτιν σκοπεύει κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αυστρία να ζητήσει εξηγήσεις από τους εκπροσώπους της ΕΕ σχετικά με τον αγωγό, η κατασκευή του οποίου έχει τεθεί εν αμφιβόλω εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

«Το θέμα πρέπει να ξεκαθαριστεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιούρι Ουτσάκοφ, διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου. «Είναι προφανές ότι το θέμα θα αναφερθεί στο τρέχον πλαίσιο. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί την Αυστρία την Τρίτη και να παραστεί στην υπογραφή μιας συμφωνίας με την αυστριακή ενεργειακή εταιρεία OMV για την κατασκευή του τμήματος του Σάουθ Στριμ που θα περνά από τη χώρα.

Το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού South Stream έχει αναλάβει μια κοινοπραξία που απαρτίζεται από την Gazprom με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος ENI και ο γαλλικός EDF. Η κατασκευή του αγωγού, το κόστος της οποίας εκτιμάται στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεκίνησε το 2012, ενώ αυτός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ήδη από το τέλος του 2015. Ο αγωγός αυτός θα συνδέει την Ρωσία με την Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρακάμπτοντας την Ουκρανία και θα συνεχίζει προς την Ελλάδα και την Ιταλία, την Σερβία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία και ενδεχομένως την Αυστρία.

Εδώ και μερικούς μήνες ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί το σχέδιο αυτό καθώς σύμφωνα με την ίδια δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά την ενέργεια και την ανταγωνιστικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και υπό την πίεση των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον η Βουλγαρία ανέστειλε πρόσφατα τις εργασίες κατασκευής του τμήματος του αγωγού που περνά από το έδαφός της, φέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στη συνέχιση του έργου. Η Σερβία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να συνεχίσει τα έργα κατασκευής.

Η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί στη Βιέννη «δεν θα επιλύσει την κατάσταση όμως θα γείρει λίγο την ζυγαριά προς την πλευρά της Gazprom, καθώς η Αυστρία είναι ένα πιο σημαντικό μέλος της ΕΕ από τη Βουλγαρία ή τη Σερβία και η άποψή της θα εισακουστεί», εκτίμησε ο Ρώσος αναλυτής Βαλέρι Νεστέροφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης