Στη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία προχώρησε πάλι η Μόσχα, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι βλέπουμε τώρα μια νέα ρωσική στρατιωτική ενίσχυση -τουλάχιστον μερικές χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Ράσμουσεν και έκανε λόγο για «μια πολύ λυπηρή οπισθοδρόμηση».

«Εάν αναπτύσσονται για να κλείσουν τα σύνορα και να σταματήσουν τη ροή όπλων και μαχητών (προς την Ουκρανία) αυτό θα είναι ένα θετικό βήμα. Αλλά δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Φαίνεται πως η Ρωσία διατηρεί ανοικτή την επιλογή να επέμβει περαιτέρω στην Ουκρανία. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απαντήσει σθεναρά αν η Ρωσία επέμβει περαιτέρω στην Ουκρανία. Αυτό θα σημάνει βαθύτερες… οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας οι οποίες θα έχουν ένα πολύ βλαπτικό αποτέλεσμα για τη ρωσική οικονομία» τόνισε ο Ρασμούσεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων ενόπλων στις ανατολικές επαρχίες μετά το «όχι» στην πρόταση του Κιέβου να κάνει το πρώτο βήμα για εκεχειρία.

Υπογράφεται η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα υπογράψει το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. «Θα υπογράψω (το οικονομικό σκέλος) και θα δώσω τέλος στη διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας σύνδεσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού παρουσίασε τον νέο υπουργό Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν στους δημοσιογράφους. Ο διορισμός του Κλίμκιν -διαπραγματευτής του Κιέβου με τη Μόσχα- είχε επικυρωθεί νωρίτερα από το Κοινοβούλιο.

Ο Ποροσένκο ελπίζει πως η παρουσία του Κλίμκιν στου υπουργείο Εξωτερικών θα ηρεμήσει τους φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία και θα τους πείσει να συζητήσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο.

Να σημειωθεί ότι η Μόσχα ζητούσε επίμονα την αποπομπή του προκατόχου του Κλίμκιν, Αντρίι Ντέστιτσα, ο οποίος είχε μιλήσει με εξαιρετικά υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τον Ρώσο πρόεδρο, προκαλώντας διπλωματική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ποροσκένκο σκοπεύει να στείλει τον νέο υπουργό Εξωτερικών της χώρας στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα για να παρουσιάσει το ειρηνευτικό σχέδιο στους ευρωπαίους υπουργούς.

Ο Κλίμκιν σχολίασε από την πλευρά του: «Οι προτεραιότητές μας είναι προφανείς: το ειρηνευτικό σχέδιο και η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ».

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας υπό τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ είχε υπογράψει το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας αυτής στις Βρυξέλλες στις 21 Μαρτίου. Το σκέλος αυτό αναγνώριζε, μεταξύ άλλων, «τις προσδοκίες του ουκρανικού λαού να ζει σε μια χώρα που θα βασίζεται σε αξίες, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου».

Το Κίεβο είχε αναβάλει την υπογραφή του οικονομικού σκέλος της συμφωνίας γιατί προέβλεπε την άρση των δασμών που είχαν στόχο να προστατεύσουν από τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό τη γεωργία και τη χαλυβουργία της ανατολικής Ουκρανίας.

Η εφημερίδα Wall Street Journal είχε αναφέρει σε άρθρο της ότι ο Ποροσένκο σκόπευε να καθυστερήσει την υπογραφή της συμφωνίας έως ότου η Ουκρανία καταφέρει να ξεπεράσει την ύφεση και μέχρι να διευθετηθεί η κρίση με τους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Ωστόσο, με την πιθανότητα εκεχειρίας με τη Ρωσία να έχει απομακρυνθεί, ο ουκρανός πρόεδρος είναι λογικό να θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς του με την ΕΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης