Με τρεις σημαντικούς ηγέτες του Ιράκ, συνομίλησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με σκοπό να επισημάνει τη σπουδαιότητα της ενότητας ενάντια στη δράση των ανταρτών του ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε), καθώς και να τονίσει την άμεση ανάγκη για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, τον πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου, Οσάμα αλ Νουτζαϊφί και τον πρόεδρο της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε κάθε τηλεφωνική επικοινωνία, ο αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη για εθνική ενότητα ως όπλο για την αντιμετώπιση της απειλής που προβάλει το ΙΚΙΛ ενάντια σε όλες τις κοινότητες του Ιράκ, για τον συντονισμό της προώθησης θεμάτων ασφαλείας και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης σύμφωνα με το σύνταγμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τις επιλογές για την «ενίσχυση της ασφάλειας» στο Ιράκ, παρέθεσε στους ηγέτες του κογκρέσου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ζήτησε τις απόψεις τους.

«Ο πρόεδρος ενημέρωσε σχετικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της απειλής που προβάλει το ΙΚΙΛ, προτρέποντας τους ηγέτες του Ιράκ να συνεργαστούν για την ενότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, μετά από τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο που διήρκησε περίπου 1 ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ομπάμα ενημέρωσε τους ηγέτες του κογκρέσου για τις προσπάθειες των ΗΠΑ προκειμένου να ενισχύσουν την ικανότητα των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ ώστε να αντιμετωπίσει την απειλή από το ΙΚΙΛ, «συμπεριλαμβανομένων των επιλογών για την ενίσχυση της ασφάλειας».

Πηγές: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης