Σκηνές εμφυλίου πολέμου βιώνει το Ιράκ, με τις συγκρούσεις ανάμεσα στους σουνίτες Τζιχαντιστές αντάρτες και τους υπόλοιπους Ιρακινούς, που είναι στην πλειοψηφία τους Σιίτες, να μαίνονται σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της χώρας.

Οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας και συνεχίζουν να διευρύνουν το μέτωπο έναντι των τακτικών δυνάμεων. Τουλάχιστον 44 κρατούμενοι φέρονται να έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της Δευτέρας από επίθεση των Τζιχαντιστών στην πόλη της Μπακούμπα, η οποία βρίσκεται 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης και έχει μετατραπεί σε νέο κρίσιμο πεδίο μάχης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα τον γύρο του κόσμου κάνουν φωτογραφίες της Washington Post που απεικονίζουν μαζικές εκτελέσεις στρατιωτών της ιρακινής πολεμικής Αεροπορίας από τους αντάρτες,

Η πληροφορία για τη δολοφονία των 44 κρατουμένων στην Μπακούμπα δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε πως οι αντάρτες επιτέθηκαν σε φυλακή βόρεια της Βαγδάτης και σκότωσαν εν ψυχρώ τους σιίτες κρατούμενους, ωστόσο Ιρακινοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι κρατούμενοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση στην Μπακούμπα έρχεται μία ημέρα αφότου οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ (ΙΚΙΛ) και του Λεβάντε κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ταλ Αφάρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Οι μαχητές του ΙΚΙΛ έχουν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό του τη Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, και το Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Παράλληλα, σε ένα ακόμα δείγμα της διαίρεσης που κυριαρχεί στη χώρα, ο πρωθυπουργός της αυτόνομης Κουρδικής περιοχής δήλωσε στο BBC πως έχει αμφιβολίες για τη δυνατότητα του Ιράκ να μείνει ενωμένο μετά τις επιδρομές των σουνιτών ανταρτών. Εκτίμησε πως καλύτερη λύση θα ήταν οι σουνίτες του Ιράκ να δημιουργήσουν τις δικές τους αυτόνομες περιοχές και επέκρινε την υπό τους σιίτες κυβέρνηση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι για τις πολιτικές αποκλεισμού που ακολούθησε, οι οποίες έκαναν τους σουνίτες «να αισθάνονται παραμελημένοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στρατολογούν μέχρι και… μικρά παιδιά

Εικόνες που έρχονται από τη Βαγδάτη δείχνουν μικρά παιδιά και εφήβους να έχουν πάρει τα όπλα και να δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν την πόλη τους, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των σουνιτών. Τα στρατολογημένα παιδιά δείχνουν στο φακό πως γνωρίζουν απόλυτα τον χειρισμό αυτόματων πολυβόλων.

Παρόμοιες εικόνες, με παιδιά και εφήβους σε ρόλο επίδοξων μαχητών, έρχονται και από την Μπάρσα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Ιράκ, 340 μίλια βορειοανατολικά από τη Βαγδάτη.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Νούρι αλ-Μαλίκι ανακοίνωσε ότι η Ιρακινή κυβέρνηση θα παραχωρήσει στρατιωτικό εξοπλισμό σε όσους πολίτες επιθυμούν να πολεμήσουν. Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε, οι εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ιρακινής κυβέρνησης ανέρχονται σε χιλιάδες. Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε αεροπορικές επιδρομές με στόχο τους αντάρτες.

Την ίδια ώρα ο κυβερνήτης της κυρίως σιιτικής νότιας ιρακινής επαρχίας Ντι Καρ δήλωσε σήμερα ότι η περιοχή του έχει αποστείλει 5.000 εθελοντές για να σταματήσουν την προέλαση σουνιτών τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της χώρας.



Έκλεισαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας

Παράλληλα αξιωματούχοι του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας στο Μπαϊτζί δήλωσαν την Τρίτη ότι έκλεισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου και απομάκρυναν το ξένο προσωπικό από αυτό. Βεβαίωσαν ωστόσο ότι το προσωπικό παραμένει στον χώρο του διυλιστηρίου και ότι ο στρατός εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο των κτηρίων του.

«Λόγω των πρόσφατων επιθέσεων από μαχητές με οβίδες, η διοίκηση του διυλιστηρίου αποφάσισε να απομακρύνει τους ξένους εργαζομένους για την ασφάλειά τους και επίσης να κλείσει εντελώς τις παραγωγικές μονάδες ώστε να αποφύγει την εκτεταμένη βλάβη που θα μπορούσε να προκληθεί», δήλωσε ένας αρχιμηχανικός του διυλιστηρίου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα φυσικού αερίου, βενζίνης και κηροζίνης για την κάλυψη της εσωτερικής ζήτησης για περισσότερο από έναν μήνα.


Στο Ιράκ έφτασε ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκνταντί

Εν τω μεταξύ, στο Ιράκ κατέφτασε, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκνταντί, ηγέτης του ΙΚΙΛ και ο «νούμερο ένα» στη λίστα με τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους του κόσμου.

Ελάχιστα είναι γνωστά για αυτόν όμως η επιρροή του είναι τεράστια και πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει ήδη ως τον επόμενο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η παρουσία τους στο Ιράκ προκαλεί διεθνή ανησυχία για το μέλλον των επιχειρήσεων του ΙΚΙΛ.

«Όχι» σε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ λέει το Ιράν

Στο διπλωματικό επίπεδο της κρίσης, η Τεχεράνη εμφανίστηκε την Τρίτη κατηγορηματικά αντίθετη σε στρατιωτική επέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι κατηγορηματικά αντίθετη με μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση αυτή τη στιγμή στο Ιράκ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Αφχάμ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna, προσθέτοντας ότι «τα πρόσφατα γεγονότα έχουν ως στόχο να μεταβάλουν την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ και σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αυτή και να διαταράξουν την έκβαση των πρόσφατων εκλογών».

Η Τεχεράνη έχει δηλώσει έτοιμη να βοηθήσει την Βαγδάτη στην αντιμετώπιση της επίθεσης των σουνιτών Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, χωρίς όμως να στείλει χερσαίες δυνάμεις, ενώ οι ιρανικές αρχές επέμειναν παράλληλα ότι οι ιρακινές δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.

Ο στρατός των ΗΠΑ εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στις αμερικανικές διπλωματικές εγκαταστάσεις στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, καθώς η ιρακινή κυβέρνηση επιδιώκει να αποκρούσει την προέλαση ισλαμιστών μαχητών.

Κατηγορίες για τη Σαουδική Αραβία

 Η κυβέρνηση του Ιράκ κατηγόρησε την Τρίτη τη Σαουδική Αραβία ότι υποστηρίζει οικονομικά τις οργανώσεις των εξεγερμένων στο Ιράκ.

«Την θεωρούμε (τη Σαουδική Αραβία) υπεύθυνη για την οικονομική και την ηθική βοήθεια που δέχονται οι οργανώσεις (των εξεγερμένων)» αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι.

Σύμφωνα με το γραφείο του Μαλίκι, το σουνιτικό βασίλειο πρέπει επίσης «να θεωρηθεί υπεύθυνο για τα επικίνδυνα εγκλήματα που διαπράττονται” από αυτές τις οργανώσεις.

Η Σαουδική Αραβία είχε ήδη κατηγορήσει ανοικτά τη Δευτέρα, τον ιρακινό πρωθυπουργό, ο οποίος είναι σιίτης, ότι οδήγησε το Ιράκ στη χείλος της αβύσσου εφαρμόζοντας μια πολιτική αποκλεισμού των σουνιτών και είχε ζητήσει να σχηματισθεί κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.

Διαβάστε επίσης: Ιράκ: Οι σουνίτες αντάρτες του ΙΚΙΛ απωθήθηκαν στην Μπακούμπα
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014, 12:32

Ο εμφύλιος στο Ιράκ: Οι αντάρτες προελαύνουν
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014, 12:38

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης