Ξεχωριστή λάμψη αναμένεται να έχει φέτος το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα.

Δύο πολύ μεγάλες μορφές της σκηνοθεσίας, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και ο Ατόμ Εγκογιάν, θα δώσουν το παρών, στο πλαίσιο του Πανοράματος, από τις 22/10 μέχρι την πρώτη του νέου μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κόπολα θα παρευρεθεί στην αθηναϊκή “αβάν πρεμιέρ” της νέας του ταινίας, “Τέτρο”, την πρώτη Νοεμβρίου στο “Παλλάς”, και κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα, θα παραδώσει “μάστερ κλας” στις αίθουσες του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, στην Πειραιώς.

Ο Καναδός Ατόμ Εγκογιάν, επίσης θα παρακολουθήσει με το ελληνικό κοινό, στις 31/10, στο “Παλλάς”, τη νέα του ταινία “Χλόη”.

Το “Πανόραμα” εξασφάλισε φέτος σε πρώτη προβολή, ταινίες των Τζιμ Τζάρμους (“Στα όρια του ελέγχου”), Ζακ Οντιάρ (“Ένας προφήτης”), Μάρκο Μπελόκιο (“Vincere”), Αντρέι Βάιντα (“Γλυκιά έξαψη”), Εμίλ Κοστουρίτσα (“Μαραντόνα”) και άλλες ενδιαφέρουσες ευρωπαϊκές ταινίες του 2009, πριν βγουν στις αίθουσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο διαγωνιστικό τμήμα του “Πανοράματος” θα προβληθούν δέκα ταινίες μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές “Χρυσόσκονη”, της Μαργαρίτας Μαντά και “Guilt”, του Βασίλη Μαζωμένου.

Θα υπάρξει ξεχωριστό αφιέρωμα στον κυπριακό κινηματογράφο, με ταινίες γύρω από τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της Κύπρου, ενώ τις πύλες του θα ανοίξει το Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”, στην Πειραιώς 260, μαζί με τις μικρού μήκους ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και τις επίσης μικρού μήκους των ΙΕΚ “Ακμή”.

Το πρόγραμμα του φετινού πανοράματος ολοκληρώνεται με οκτώ ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1970, του Αλέξη Δαμιανού, Θόδωρου Αγγελόπουλου, Παντελή Βούλγαρη και άλλων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης