Η «Ορθόδοξη Εκκλησία: Μια αρχαία πίστη σε ένα σύγχρονο κόσμο» είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει αυτή την Πέμπτη, ο Δρ Νίκος Τρακάκης, λέκτορας της Φιλοσοφίας στο Αυστραλιανό Καθολικό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Σύμφωνα με τον κ. Τρακάκη, η Ορθόδοξη Εκκλησία φέρνει μια πλούσια ιστορία και παράδοση. Αυτό είναι εμφανές από την εκπληκτική Βυζαντινή κληρονομιά της, που γέννησε Αγίους και θεολόγους του διαμετρήματος του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, (θεωρείται ως ο μεγαλύτερος θεολόγος του 4ου αιώνα) και του Μάξιμου του Ομολογητή, ο οποίος “ξεχωρίζει ως ο πολυγραφότερος εκκλησιαστικός συγγραφέας και η σημαντικότερη θεολογική μορφή στον ανατολικό αλλά και στο δυτικό Χριστιανισμό κατά τον έβδομο αιώνα “(αυτά είναι τα λόγια δύο Αυστραλών μελετητών, των Bronwen Neil και Pauline Allen).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Βυζαντινή περίοδο βλέπουμε επίσης και την άνθηση της θρησκευτικής εικονογραφίας και αρχιτεκτονικής, τη δημιουργία της συγκλονιστικής και εμπνευσμένης εκκλησιαστικής μουσικής και ποίησης, την εξύψωση ενός βαθιά πνευματικού μοναστικού πολιτισμού, και την εξάπλωση του Χριστιανισμού.

Αλλά την ίδια στιγμή κάτι τραγικό συμβαίνει στη Βυζαντινή Εκκλησία. Αρχίζει όλο και περισσότερο να αποξενώνεται από τη Δυτική Λατινόφωνη Εκκλησία, σε σημείο όπου το 1054 ο Πάπας Λέων ΙΧ και Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Μιχαήλ Κηρουλάριοςεκατέρωθεν αφόρισαν ο ένας τον άλλον. (Οι αναθεματισμοί του 1054 αμοιβαία αποσύρθηκαν μόλις τελευταία, το 1965).

Σήμερα η Ορθοδοξία έχει παγκοσμιοποιηθεί λόγω της μετανάστευσης από την «καρδιά» της Ορθοδοξίας (κυρίως τα πρώην Βυζαντινά, Οθωμανικά και Ρωσικά αυτοκρατορικά εδάφη) προς τη Δυτική Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, και φυσικά την Αυστραλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά η εξάπλωση της Ορθοδοξίας, ιδίως στις κοσμικές και τεχνολογικά προηγμένες χώρες, όπως η Αυστραλία, θέτει επίσης πολλές προκλήσεις. Πώς τα πάει η εκκλησία; Πώς ανταποκρίνεται σε αυτές τις προκλήσεις ενός μοντέρνου και μεταμοντέρνου κόσμου; Είναι η εκκλησία, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, ακόμα προσκολλημένη στο Βυζάντιο, λαχταρώντας έναν χαμένο κόσμο Βυζαντινής θρησκευτικής τάξης και μεγαλείου;

Ο Δρ Νίκος Τρακάκης είναι ανώτερος λέκτορας Φιλοσοφίας στο Αυστραλιανό Καθολικό Πανεπιστήμιο.

Η διάλεξη θα δοθεί στην αίθουσα της Φιλανθρωπικής Ενωσης Ιθακήσιων (2ος όροφος, 329Elizabeth St., Melbourne), την Πέμπτη 12 Ιουνίου, στις 7.00μμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Ανταπόκριση: Μπάμπης Πετράκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης