Ελεύθεροι φέρονται να αφέθηκαν ορισμένοι από τους Τούρκους που κρατούνταν όμηροι από Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, όπως μετέδωσαν νωρίτερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk και την ανακοίνωση συνδικαλιστικής ένωσης, πρόκειται για τους 31 οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι απήχθησαν την Τρίτη, την ώρα που παρέδιδαν φορτίο με βενζίνη σε εργοστάσιο ενέργειας στη Μοσούλη. Παράλληλα, σε δημοσίευμά της, η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» αναφέρει ότι όλοι οι Τούρκοι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την τουρκική κυβέρνηση για την απελευθέρωση των ομήρων. Αν αληθεύει η πληροφορία του CNN Turk, αυτή την στιγμή εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι σχεδόν 50 μέλη του διπλωματικού προσωπικού του τουρκικού προξενείου της Μοσούλης.
Ρωσία: Πλήρης η αποτυχία ΗΠΑ και Βρετανίας
Η προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών ανταρτών στο Ιράκ απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και καταδεικνύει την πλήρη αποτυχία της αμερικανικής και της βρετανικής επέμβασης στο Ιράκ, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ δείχνει την πλήρη αποτυχία της περιπέτειας που ξεκίνησαν πρώτα από όλους οι ΗΠΑ και η Βρετανία και της οποίας έχασαν οριστικά τον έλεγχο» δήλωσε ο Λαβρόφ. «Τίθεται εν αμφιβόλω η ενότητα του Ιράκ» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ανησυχεί «γι’αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ».
Κατά την προέλασή τους, οι σουνίτες αντάρτες οι οποίοι κατέλαβαν αυτήν την εβδομάδα την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, προήλασαν την Τετάρτη στην πόλη Μπαϊτζί, στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας, πυρπολώντας το δικαστήριο της πόλης και το αστυνομικό τμήμα.
Το διυλιστήριο παραμένει ωστόσο, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του ιρακινού υπουργού Πετρελαίου Αμπντούλ Καρίμ Λουάιμπι, υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Το Ιράκ δεν εισάγει καύσιμα και τα αποθέματα βενζίνης και ντίζελ είναι ασφαλή, σημείωσε επίσης ο Λουάιμπι.
«Το διυλιστήριο του Μπαϊτζί φυλάσσεται πλήρως από τις ειδικές δυνάμεις και λειτουργεί κανονικά τώρα» συμπλήρωσε και αξιωματούχος του διυλιστηρίου.
Αξιωματούχοι της ασφάλειας δήλωσαν παράλληλα ότι επιπλέον ειδικές δυνάμεις εστάλησαν για να φρουρήσουν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Μπαϊτζί χθες, στις οποίες εκτός του διυλιστηρίου περιλαμβάνεται και ένας μεγάλος σταθμός παραγωγής ενέργειας.
Υπουργός γλίτωσε από επίθεση
Την ίδια ώρα ο υπουργός ο οποίος είναι αρμόδιος για τους πεσμεργκά, τις δυνάμεις ασφαλείας του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, γλίτωσε από επίθεση που είχε στόχο την αυτοκινητοπομπή του στην επαρχία του Κιρκούκ, δήλωσε Κούρδος αξιωματικός.
Ο Τζαάφαρ Μουστάφα είχε μόλις επιθεωρήσει κουρδικές μονάδες νοτιοδυτικά της πόλης του Κιρκούκ, όταν σημειώθηκε έκρηξη, η οποία προκάλεσε τον θάνατο ενός μέλους των πεσμεργκά, διευκρίνισε ο στρατηγός Σίρκο Ραούφ.
Οι ιρακινές κουρδικές δυνάμεις ανέλαβαν σήμερα τον έλεγχο του Κιρκούκ και των περιχώρων του προκειμένου να τα προστατεύσουν από πιθανή επίθεση των σουνιτών ανταρτών οι οποίοι προελαύνουν στην χώρα.
Έλλειψη απαρτίας στο κοινοβούλιο
Την ίδια ώρα, λόγω έλλειψης απαρτίας, το ιρακινό κοινοβούλιο δεν κατάφερε να συγκληθεί σήμερα προκειμένου να ψηφίσει, κατόπιν σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην χώρα.
«Το κοινοβούλιο δεν κατάφερε να συγκληθεί εκτάκτως σήμερα λόγω έλλειψης απαρτίας» δήλωσε ο βουλευτής Άμαρ Τοχμέ.
Για να πραγματοποιηθεί η έκτακτη αυτή συνεδρίαση του κοινοβουλίου χρειαζόταν να είναι παρόντες 165 βουλευτές, ενώ αυτοί που είχαν συγκεντρωθεί ήταν 128, διευκρίνισε.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι και το γραφείο του προέδρου της χώρας Τζαλάλ Ταλαμπανί είχαν καταθέσει κοινό αίτημα στο κοινοβούλιο για να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα.
Οι περισσότεροι από αυτούς που μποϊκοτάρισαν τη συνεδρίαση προέρχονται από παρατάξεις σουνιτών και Κούρδων, οι οποίες αντιτίθενται στο να δοθούν έκτακτες εξουσίες στον Σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ.
Η ματαίωση της συνεδρίασης καταδεικνύει τις δυσλειτουργίες του ιρακινού κοινοβουλίου, το οποίο έχει ψηφίσει πολύ λίγα σημαντικά νομοθετήματα τα τελευταία χρόνια, ενώ τα μέλη του δεν δείχνουν μεγάλη προσήλωση στο έργο του.
Οι τζιχαντιστές της ISIL προελαύνουν τώρα προς την Βαγδάτη.
Διαβάστε επίσης; Παιδιά ενός κατώτερου Θεού
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014, 11:01