Είναι γνωστό ότι η ηλιοθεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ειδικά όταν κάποιος δεν φορά αντηλιακό και κάθεται με τις ώρες στον ήλιο.

Ωστόσο, ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έκθεση στον ήλιο -πάντα με μέτρο- κάνει καλό στην υγεία και μάλιστα μπορεί να «προλάβει» τις καρδιακές ασθένειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έρευνα Ιταλών επιστημόνων, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πιο σοβαρές σε ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D, η οποία είναι γνωστή ως «η βιταμίνη του ήλιου».

Στη μεγαλύτερη ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα βρέθηκε ότι οι 7 στους 10 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε στεφανιογραφία εμφάνιζαν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», οι ασθενείς που είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά βιταμίνης D στον οργανισμό τους είχαν δύο φορές περισσότερες φραγμένες αρτηρίες, συγκριτικά με εκείνους που εμφάνιζαν φυσιολογικά επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα πρόσφατα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D θα μπορούσε να είναι η αιτία και όχι συνέπεια της σκλήρυνσης των αρτηριών. Παρότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες, ίσως η αύξηση της φυσικής βιταμίνης D να αποτελεί μέρος της πρόληψης για τις καρδιαγγειακές ασθένειες» ανέφερε η καρδιολόγος Dr Monica Verdoia από το Πανεπιστήμιο Eastern Piedmont στη Novara της Ιταλίας.

Η Verdoia παρουσίασε την έρευνά της, στην οποία συμμετείχαν 1.484 ασθενείς, σε συνέδριο του American College of Cardiology στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: dietplus

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης