Σημαντική δοκιμασία για τον πρωθυπουργό του Κοσόβου και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Χασίμ Θάτσι αλλά και για την προσέγγιση Πρίστινας – Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούνται οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή.

Η Δύση ελπίζει ότι οι εκλογές θα ενισχύσουν την ιστορική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την Ε.Ε. και των διαβουλεύσεων μεταξύ Κοσόβου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει για τις εκλογές αν θα υπάρξει προσέλευση στις κάλπες των Σέρβων του βορείου Κοσόβου, οι οποίοι απείλησαν με μποϊκοτάζ, κάτι που θα καθιστούσε την εκλογική διαδικασία ανυπόληπτη. Ωστόσο, ο εν λόγω κίνδυνος αποφεύχθηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στο βόρειο Κόσοβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι τελικά θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Σημειώνεται ότι μία μέρα πριν είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα πάρουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση.
Παρότι η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενθαρρύνει τη σερβική κοινότητα να μετάσχει στις εκλογές, για να ενισχύσει τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κόσοβο, που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο του 2013 και η οποία της επέτρεψε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ε.Ε.

Η Βουλή του Κοσόβου έχει συνολικά 120 αντιπροσώπους και οι Σέρβοι, όπως και οι εκπρόσωποι άλλων μη αλβανικών κοινοτήτων, έχουν διασφαλισμένες 10 έδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκλογές θεωρούνται δοκιμασία για τον Χασίμ Θάτσι, πρώην αρχηγό του αποκαλούμενου «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», ο οποίος εντάχθηκε στην πολιτική και κυβέρνησε το Κόσοβο για μία επταετία, ενώ επέβλεψε την υιοθέτηση της διακήρυξης για την ανεξαρτησία, το 2008.

Ο Θάτσι ζήτησε πρόωρες εκλογές – οι τακτικές βουλευτικές εκλογές προβλέπονταν τον Νοέμβριο- όταν οι Σέρβοι βουλευτές στη Βουλή του Κοσόβου εμπόδισαν ψηφοφορία για τη συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων.

«Ο Θάτσι φοβήθηκε μήπως η αντιπολίτευση ενωθεί σε μία ψηφοφορία για πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησής του πριν από τις τακτικές εκλογές» ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής Χαλίλ Ματόσι στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η προεκλογική εκστρατεία επισκιάστηκε από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στο Κόσοβο, όπου το ποσοστό ανεργίας φθάνει το 35% και μεταξύ των νέων ανέρχεται στο 55%, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.

Ο Χασίμ Θάτσι ανησυχεί ακόμη περισσότερο για το ποσοστό φτώχειας, καθώς περίπου 1,8 εκατ. κάτοικοι, δηλαδή το 50% του πληθυσμού, θεωρούνται φτωχοί και το 12% ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Για τον λόγο αυτόν ο Χ. Θάτσι στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας έθεσε την οικονομία και τη μάχη κατά της διαφθοράς.

«Με επιτυχία κλείσαμε δύο σημαντικά κεφάλαια για τη χώρα μας κι αυτά είναι η ελευθερία και η ανεξαρτησία από τη Σερβία. Τώρα πρέπει να διεξαγάγουμε μία τρίτη μάχη: οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών» τόνισε στη διάρκεια της εκστρατείας.

Υποσχέθηκε ότι η μελλοντική κυβέρνηση θα δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας με την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οικονομικό σχέδιο το οποίο σύμφωνα με αναλυτές δεν είναι ρεαλιστικό.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου του Χασίμ Θάτσι θα νικήσει και πάλι στις εκλογές και ο ισχυρότερος αντίπαλός του για τον πρωθυπουργικό θώκο είναι ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου (LDK) Ίσα Μουστάφα.
Με βάση δημοσκόπηση που διεξήχθη στο τέλος Μαΐου το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 31,2% και στη δεύτερη θέση είναι η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου με 25,5%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το αντιπολιτευόμενο Κίνημα «Αυτοδιάθεση» με 14,3% και ακολουθεί η Συμμαχία για Νέο Κόσοβο με 9%.

Στις δεύτερες πρόωρες εκλογές στο Κόσοβο από την ανεξαρτησία του, την Κυριακή 8 Ιουνίου παίρνουν μέρος 1.235 υποψήφιοι από 18 πολιτικά κόμματα, επτά πρωτοβουλίες πολιτών, τέσσερις συνασπισμούς κομμάτων και ένας ανεξάρτητος υποψήφιος.

Μεταξύ άλλων στην εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν πέντε πολιτικοί φορείς που εκπροσωπούν τη σερβική κοινότητα, έξι που εκπροσωπούν τη βοσνιακή, δύο την τουρκική, δύο την κοινότητα των Ρομά και δύο την κοινότητα των Γκοράνι.

Στο Κόσοβο δικαίωμα ψήφου έχουν 1,78 εκατ. ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων 34.000 θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό δικαίωμα.

Την εκλογική διαδικασία θα επιτηρήσουν 400 παρατηρητές. Τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 07.00 και θα κλείσουν στις 19.00.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης