Την απόφαση των αρχών του Σουδάν να απελευθερώσουν τη νεαρή γυναίκα που καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή ασπάστηκε τον Χριστιανισμό ανακοίνωσε το Σάββατο αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Η 27χρονη καταδικάστηκε, επίσης, και σε 100 χτυπήματα με μαστίγιο για μοιχεία, επειδή παντρεύτηκε χριστιανό, κάτι που απαγορεύεται στο Σουδάν και καθιστά τον γάμο ανυπόστατο.

Η 27χρονη Μίριαμ Ιμπραήμ γέννησε μια κόρη που την ονόμασε Μάγια μέσα στη φυλακή, ενώ παρέμεινε έγκλειστη μαζί με τον 20 μηνών γιο της, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία από την πρώτη στιγμή ζητούσε την άμεση απελευθέρωσή της. Σύμφωνα με την «Daily Telegraph», που επικαλείται δηλώσεις του συζύγου της Daniel Wani, η Ιμπραήμ γέννησε την Τρίτη δεμένη με μια αλυσίδα στο κρεβάτι της γυναικείας φυλακής όπου κρατείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νεαρή μητέρα θα απελευθερωθεί σε λίγες ημέρες, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Αμπντουλάχ Αλζάρεγκ, γραμματέας στο Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε στο BBC πως το Σουδάν εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία και δεσμεύεται να προστατεύσει τη γυναίκα.

Πριν από λίγες ημέρες, δικαστήριο στο Χαρτούμ του Σουδάν είχε καταδικάσει την 27χρονη έγκυο σε θάνατο διά απαγχονισμού με την κατηγορία της αποστασίας, επειδή άφησε το Ισλάμ και ασπάστηκε τον χριστιανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σου δώσαμε τρεις μέρες περιθώριο για να αναιρέσεις την απόφασή σου, αλλά επιμένεις ότι δεν θέλεις να επιστρέψεις στο Ισλάμ. Σε καταδικάζω σε θάνατο διά απαγχονισμού» είπε στη γυναίκα ο δικαστής.

Από την πρώτη στιγμή, οι αντιδράσεις για την απόφαση από τη Διεθνή Κοινότητα ήταν θυελλώδεις. Εκτός από τη Διεθνή Αμνηστία, οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ολλανδίας και του Καναδά κάλεσαν σε κοινή δήλωσή τους το Σουδάν να σεβαστεί το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέξει ελεύθερα τη θρησκεία της.

Περίπου 50 άτομα διαδήλωσαν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου κατά της ποινής. «Όχι στην εκτέλεση της Μαριάμ», «Τα θρησκευτικά δικαιώματα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα» έγραφαν τα πανό που κρατούσαν. Ένας από τους διαδηλωτές κάλεσε, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους που υποστήριζαν τη Μαριάμ, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, πραγματοποιώντας καθιστικές διαμαρτυρίες ωσότου αφεθεί ελεύθερη η γυναίκα.

Από την άλλη, υπήρχαν και κάποιοι ισλαμιστές συγκεντρωμένοι, οι οποίοι φώναζαν «Αλλάχ Ακμπάρ» («Ο θεός είναι μεγάλος»).

Περίπου 100 άτομα είχαν πάει στο δικαστήριο για να ακούσουν την απόφαση, μεταξύ αυτών και Δυτικοί διπλωμάτες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Ίσαγκ ανατράφηκε ως χριστιανή ορθόδοξη, θρησκεία της μητέρας της, διότι ο μουσουλμάνος πατέρας της ήταν απών όταν μεγάλωνε. Στη συνέχεια παντρεύτηκε έναν χριστιανό Νοτιοσουδανό.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης