Στους ταραγμένους καιρούς που ζει η Ευρώπη, οι Κύπριοι πολίτες εκλέγουν σήμερα τους έξι εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι κάλπες άνοιξαν στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα. Έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μέχρι τις 15.00 ψήφισε περίπου το 28,2% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων σε όλη την Κύπρο, δήλωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Αν. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Νικολαΐδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε ότι στην Λευκωσία ψήφισε το 33% σε σύγκριση με το 39% των Ευρωεκλογών του 2009, στην Λεμεσό το 29% σε σύγκριση με το 35% των Ευρωεκλογών του 2009, στην Αμμόχωστο το 27% σε σύγκριση με 33% των Ευρωεκλογών του 2009, στην Λάρνακα το 31% σε σύγκριση με 36% το 2009, στην Πάφο το 30% σε σύγκριση με 37% το 2009 και στο εξωτερικό το 32% σε σύγκριση με το 38% το 2009.

Να σημειωθεί ότι στις Βουλευτικές του 2011, σε αντίστοιχο χρόνο, είχαν ψηφίσει στην Λευκωσία 55%, στην Λεμεσό 58%, στην Αμμόχωστο 51%, στην Λάρνακα 57%, στην Πάφο 64% και στο εξωτερικό 40%.

Στις Προεδρικές Εκλογές του 2013 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν: Στη Λευκωσία 61%, στη Λεμεσό 62%, στην Αμμόχωστο 62%, στην Λάρνακα 64%, στην Πάφο 62% και στο εξωτερικό 40%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Νικολαΐδης διευκρίνισε ότι η συμμετοχή -αν εξαιρεθούν τα ειδικά εκλογικά κέντρα για τους Τ/κ- ανέρχεται σε 31% σε σχέση με το 36,31% που ήταν την ίδια ώρα στις Ευρωεκλογές του 2009.

Ο Έφορος υπογράμμισε την σημασία αυτών των εκλογών για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την ολόκληρη την ΕΕ.

«Ως Γενικός Έφορος Εκλογής οφείλω για άλλη μια φορά, να καλέσω τον κόσμο να ψηφίσει», είπε.

«Εύχομαι και ελπίζω οι συμπολίτες μας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και να κλείσουν τα αυτιά τους σε αντίθετες φωνές, οι οποίες ανεύθυνα, τους καλούν σε αποχή», συμπλήρωσε και υπενθύμισε ότι οι κάλπες κλείνουν κανονικά στις 6 το απόγευμα.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των Τ/κ σε αυτές τις Ευρωεκλογές, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 1.321 Τ/κ πολίτες της Δημοκρατίας, επί συνόλου 58.637, που είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο.

Ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι για πρώτη φορά Τ/κ πολίτες της Δημοκρατίας, οι οποίοι διαμένουν στις μη ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, έχουν περιληφθεί αυτόματα στον ειδικό κατάλογο των Ευρωεκλογών και έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Tο ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες μέχρι τις 12:00 έχει ανέλθει στο 18% σε σύγκριση με το 26,4% στις Ευρωεκλογές του 2009.

Στο εξωτερικό το ποσοστό μέχρι τις 12:00 ανήλθε στο 13% σε σύγκριση με το 18% που ήταν στις Ευρωεκλογές του 2009, το 14% κατά τις Βουλευτικές Εκλογές το 16% κατά τις Προεδρικές του 2013.

Στο μεταξύ, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως μέχρι αυτή την ώρα η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά σε όλα τα εκλογικά κέντρα και επικρατεί παντού απόλυτη τάξη και ηρεμία.

Τα ποσοστά μέχρι τις 10.00 το πρωί:
8% στη Λευκωσια σε σύγκριση με τις ευωεκλογές του 2009 που ήταν 15%
6% στη Λεμεσό σε σύγκριση με 13% το 2009
5% στην Αμμόχωστο σε σύγκριση με 12%
Λάρνακα και Πάφος 7% σε σύγκριση με 14%
Στα εκλογικά κέντρα για τους Τουρκοκύπριους μόλις το 0,4% έχει ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Πρόεδρος: Οι πολίτες να δώσουν δυναμικά το «παρών» τους

Έκκληση στον κόσμο για να ψηφίσει απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Λατίνειο Λύκειο στη Λεμεσό.

Σήμερα, τόνισε, είναι η μέρα της Ευρώπης και των Ευρωπαίων πολιτών που καλούνται να αναδείξουν το νέο ευρωκοινοβούλιο. Η αποχή σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδυναμώνει τη φωνή για μια αποτελεσματικότερη Ευρώπη ενώ αυτό που ως Κύπριοι διεκδικούμε, επισημανε, είναι η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

«Ας δώσουμε», συνέχισε «με τη ψήφο μας, ισχυρή εντολή στους έξι ευρωβουλευτές και ισχυρή φωνή μέσα στην Ευρώπη», καλώντας τους πολίτες να κάνουν επιλογές που θα βοηθήσουν την πατρίδα μας. Απο την ψηφοφορία τόνισε εξάλλου, θα εξαρτηθεί και η εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν.

Α. Νεοφύτου: Η κυπριακή κοινωνία στέλνει μήνυμα οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά της

Η κυπριακή κοινωνία στέλνει σήμερα το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να φτιάξει μια καλύτερη Κύπρο για τα παιδιά της, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως στη Λευκωσία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνά η κοινωνία, αυτές οι Ευρωεκλογές έχουν ξεχωριστή σημασία γιατί πολλές από τις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας λαμβάνονται στην Ευρώπη.

«Για αυτό και έχει σημασία οι Ευρωβουλευτές μας να είναι ικανοί, άξιοι, με κύρος και με διεθνή και ευρωπαϊκή αναγνώριση, για να μπορέσουν να δώσουν τις μάχες να φέρουν τα καλά της Ευρώπης στην Κύπρο, αλλά ταυτόχρονα, να δώσουν τις μάχες για μια καλύτερη Ευρώπη, πιο δίκαιη, πιο αλληλέγγυα. Μια Ευρώπη που θα στέκεται δίπλα στην Κύπρο και θα σέβεται τον αγώνα μας για εθνική επιβίωση και οικονομική ανόρθωση», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε στη συνέχεια ότι αυτές τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε κάνοντας τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και τις οποίες θα έπρεπε από καιρό να είχαμε από μόνοι μας κάνει.

«Την ίδια ώρα ζητούμε και απαιτούμε και η Ευρώπη να διορθώσει τα λάθη της, γιατί εκτός από τα δικά μας λάθη πληρώσαμε και λάθη της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πίστη ότι σήμερα η κοινωνία μας θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη, ότι σφραγίζει την πορεία σωτηρίας και σταθεροποίησης της χώρας, το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να νοικοκυρέψουμε το κράτος μας, και το μήνυμα πως θα φτιάξουμε μια καλύτερη Κύπρο για τα παιδιά μας.

Ερωτηθείς αν δυσκολεύτηκε να επιλέξει ανάμεσα στους υποψήφιους, είπε: «Εμείς του ΔΗΣΥ έχουμε πρόβλημα από τους εξαίρετους έξι, ποιους δύο να ψηφίσουμε».

Α. Κυπριανού: Ο λαός να στείλει ισχυρό μήνυμα προς την Μέρκελ και τους συνεργάτες της

Έκκληση προς τον κυπριακό λαό να συμμετάσχει μαζικά στις σημερινές εκλογές και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς την κ. Μέρκελ και τους συνεργάτες της, απηύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού προέβη στην δήλωση αυτή αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού στο Στρόβολο, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, τη μητέρα του η οποία βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι, καθώς και από στελέχη και μέλη του κόμματος του.

«Σήμερα κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τον κυπριακό λαό. Εύχομαι η σημερινή μέρα να κυλήσει ομαλά όπως ομαλά κύλησε ολόκληρη η προεκλογική εκστρατεία και εύχομαι ο κυπριακός λαός να συμμετάσχει μαζικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, έτσι ώστε με τη δική του ψήφο να πει τον δικό του λόγο και τη δική του άποψη για το πώς θα πρέπει να εξελιχθούν τα πολιτικά ζητήματα», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι ποιες πολιτικές αποφάσεις θα ενισχυθούν και ποια πορεία θα ακολουθήσει μελλοντικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ποια δεδομένα θα διαμορφωθούν σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες προώθησης και επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, με τρόπο που θα επανενώνεται το νησί μας εφόσον απελευθερωθεί. Και βέβαια, ιδιαίτερη σημασία θα έχει αυτή η εκλογική αναμέτρηση και για το ποιες πολιτικές θα ακολουθηθούν στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να μπούμε σε αναπτυξιακή πορεία. Η έκκληση μου, λοιπόν, προς τον κυπριακό λαό είναι να συμμετάσχει μαζικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην κ. Μέρκελ και τους συνεργάτες της» συμπλήρωσε.

«Να εκφράσει την ισχυρή του βούληση και θέληση, να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της επίτευξης λειτουργικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό και ταυτόχρονα να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα πρέπει με τις οικονομικές πολιτικές που θα ακολουθήσουμε να δημιουργήσουμε προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο, για τα παιδιά μας», είπε επίσης ο κ. Κυπριανού.

«Η έκκληση μου, λοιπόν, είναι μαζική συμμετοχή, άσκηση του δημοκρατικού μας δικαιώματος και να κοιτάζουμε πάντα μπροστά», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση πόσο δύσκολο είναι για τον επικεφαλής ενός κόμματος να επιλέξει μόλις δύο από τους εκλεκτούς του κόμματος για να διεκδικήσουν μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σίγουρα είναι πολύ δύσκολο «αλλά εφόσον υπάρχουν οι νομοθεσίες είμαστε υποχρεωμένοι να τις τηρούμε και έτσι, ο καθένας από εμάς, πρέπει να κάνει τη δική του επιλογή».

Ν. Παπαδόπουλος: Όλοι οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες

Τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες κάλεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Ανδρέα, στη Λευκωσία.

Χρειάζεται τόνισε, υπεύθυνη διεκδίκηση για αυτά που αξίζουν στους Κύπριους Ευρωπαίους.Ο κ. Παπαδόπουλος προσήλθε γύρω στις 8.30 πμ στο εκλογικό κέντρο Γ`, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τα παιδιά του, υποψήφιους Ευρωβουλευτές, στελέχη και υποστηρικτές του ΔΗΚΟ.

«Σήμερα, ως Κύπριοι πολίτες και ως Ευρωπαίοι πολίτες ασκούμε το ιερό δικαίωμα της ψήφου και οφείλουμε να θυμόμαστε ότι όταν ο κυπριακός λαός θέτει στόχους τους πετυχαίνει», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μετά τη άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Κάλεσε, τέλος, όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν, ώστε «όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν, να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο, για την Ευρώπη, για την Κύπρο, για τη ζωή μας».

ΥΠΕΞ: Η μέρα αυτή ανήκει στους πολίτες

O Υπουργός Εξωτερικών και για εννέα χρόνια ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 10 και 45 στο δημοτικό σχολείο Ελένειο στο κέντρο Άλφα συνοδευόμενος  από τη σύζυγο του.

Ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην κάμερα του ΑΝΤ1 τόνισε ότι αυτή η μέρα ανήκει στους πολίτες, καθώς αυτοί είναι που θα καθορίσουν με την ψήφο τους την μελλοντική πορεία του τόπου. Ανέφερε επίσης πως ο ρόλος των Ευρωβουλευτών είναι σημαντικός αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προώθησης και τις εθνικής υπόθεσης της Κύπρου αλλά και της προάσπισης της καθημερινής ζωής των πολιτών στα θέματα εκείνα τα οποία αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και όχι στην Λευκωσία.

Οι Ευρωεκλογές ευκαιρία να σταλούν ισχυρά μηνύματα, λέει ο Γ. Ομήρου

Οι Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να αναδείξουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχοντας την ευκαιρία να στείλουν ισχυρά μηνύματα για την οικονομία, την κατεύθυνση της ΕΕ και το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου προσήλθε στις 11.00 πμ στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο, στη Λευκωσία, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο κέντρο Β`, πλαισιομένος από υποψήφιους Ευρωβουλευτές και στελέχη του Κινήματος.

Γ. Περδίκης: Ελπίζω το μήνυμα αυτών των εκλογών να είναι μήνυμα διεκδίκησης

Γ. Λιλλήκας: Οι πολίτες να στείλουν στο ΕΚ αυτούς που υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε σήμερα τους πολίτες να στείλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτούς που ξέρουν να διεκδικούν τα δικαιώματα της Κύπρου και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους.

Ο κ. Λιλλήκας προέβη σε δηλώσεις αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Λύκειο Ακροπόλεως, στο Στρόβολο, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Βαρβάρα και στελέχη και υποστηριχτές της Συμμαχίας.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η δημοκρατία για να λειτουργήσει ομαλά και αποτελεσματικά απαιτεί τη συμμετοχή των πολιτών. Για να έχει ποιότητα η δημοκρατία θα πρέπει οι πολίτες να συμμετέχουν με κριτικό πνεύμα και ελεύθερη σκέψη, γι` αυτό καλούμε τους πολίτες να λάβουν μέρος σ` αυτή τη δημοκρατική διαδικασία».

Δ. Συλλούρης: Ψηφίζουμε για αυτά που θέλουμε να ζητήσουμε από την Ευρώπη

Για όλα όσα μπορούμε να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη μέσα από τη ψήφο μας στις Ευρωεκλογές, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Λύκειο Δασούπολης, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «σήμερα η Ευρώπη μας δίδει το δικαίωμα να ψηφίσουμε για εμάς, να ψηφίσουμε για αυτά που θέλουμε να ζητήσουμε από την Ευρώπη, για αυτά που θέλουμε να προγραμματίσουμε μέσα στην Ευρώπη».

Όπως είπε, μας δίδει το δικαίωμα να ψηφίσουμε για προγράμματα και δράσεις με τα οποία θα μπορέσουν να βρουν δουλειά οι άνεργοι, θα μπορέσουμε να λύσουμε τα οικονομικά μας προβλήματα, να προωθήσουμε τη λύση του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και να αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο σε συνεργασία με την Ευρώπη.

Κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες απηύθυνε και ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης

Ο κύριος Λυσσαρίδης ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Ομολογητών τόνισε ότι οι εκλογές είναι η υπέρτατη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η Κύπρος εκλέγει μόλις 6 ευρωβουλευτές, είναι σημαντικό να εκλεγούν οι ικανότεροι.

Ακόμη και μια φωνή στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντική, είπε, καθώς προωθούνται τα συμφέροντα της Κύπρου και για αυτό είναι σημαντικό ο λαός να επιλέξει τους καλύτερους.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου κάλεσε το λαό να προσέλθει μαζικά και να ψηφίσει στις σημερινές ευρωεκλογές.

Σε δήλωσή του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Γραφείο του Κοινοτικού Συμβουλίου στο Πολιτικό, ο κ. Χρίστου κάλεσε «τον κυπριακό ελληνισμό να προσέλθει μαζικά στις κάλπες και μέσω του ιερού δικαιώματος της ψήφου να τιμωρήσει αυτούς που μας κατάντησαν ικέτες και ζητιάνους των Ευρωπαίων και των διεθνών τοκογλύφων».

Δημήτρης Χριστόφιας: Ζητούμενο ο κυπριακός λαός να ψηφίσει 

Μήνυμα προς τον κυπριακό λαό να προσέλθει στην κάλπη και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα απηύθυνε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας την ώρα που ο ίδιος ασκούσε το εκλογικό του δικαίωμα.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ψήφισε σήμερα μαζί με τη σύζυγο του Έλση και μέλη της οικογένειας του στο Α` Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας στην Έγκωμη.

Γ. Βασιλείου: Τα προβλήματα δεν μας τα προκάλεσε η Ευρώπη

Χωρίς προβλήματα η ψηφοφορία των Τουρκοκυπρίων σε 50 εκλογικά κέντρα στις ελεύθερες περιοχές

Ομαλά συνεχίζεται η ψηφοφορία και στα 50 εκλογικά κέντρα που έχουν λειτουργήσει στις ελεύθερες περιοχές για τους Τουρκοκύπριους που διαμένουν στα κατεχόμενα. Δικαίωμα ψήφου έχουν 59 χιλιάδες τουρκοκύπριοι οι οποίοι έχουν κυπριακές ταυτότητες νέου τύπου.

604.000 ψηφοφόροι

Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι σχεδόν 604.000 ψηφοφόροι εκ των οποίων οι 59.637 είναι Τουρκοκύπριοι, που έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για πρώτη φορά, χωρίς προηγούμενη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, επιδεικνύοντάς απλώς την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις πέντε εκλογικές περιφέρειες της ελεύθερης Κύπρου και στο εξωτερικό θα λειτουργήσουν συνολικά 1087 εκλογικά κέντρα. Ωστόσο η Υπηρεσία Εκλογών, ακολουθώντας πανευρωπαϊκή οδηγία, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα μετά τα μεσάνυχτα.

Οι Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι πρέπει να προσκομίζουν πολιτική ταυτότητα ή εκλογικό βιβλιάριο, οι Τουρκοκύπριοι πολιτική ταυτότητα νέου τύπου και οι κοινοτικοί το έγγραφο με το οποίο ενεγράφησαν στον εκλογικό κατάλογο.

Το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο θα λειτουργήσει στην Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στη Βρετανία με 774 ψηφοφόρους και το μικρότερο στην κοινότητα Παλιόμυλου της επαρχίας Λεμεσού, με 39 ψηφοφόρους.

Δικαίωμα ψήφου στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν συνολικά 6.198 ψηφοφόροι, ενώ δώδεκα κάλπες λειτουργούν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, έξι στη Βρετανία και μία στο Βέλγιο.

Ομαλά η διαδικασία σε όλες τις επαρχίες

Η διαδικασία της ψηφοφορίας εξελίσσεται ομαλά σε όλες τις επαρχίες, Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και ελεύθερης Αμμοχώστου.

Στη Λάρνακα λειτουργούν συνολικά 171 εκλογικά κέντρα, περιλαμβανομένων και 4 κέντρων που θα λειτουργήσουν για τους Τουρκοκύπριους που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές. Οι ψηφοφόροι της πόλης και επαρχίας Λάρνακας ανέρχονται στις 92.574 εκ των οποίων οι 1.463 είναι Κοινοτικοί.

Στην ελεύθερη Αμμόχωστο λειτουργούν συνολικά 47 εκλογικά κέντρα στους τέσσερις Δήμους και τις πέντε κοινότητες της εκλογικής περιφέρειας ελεύθερης Αμμοχώστου στα οποία έχουν κατανεμηθεί οι 30,911 ψηφοφόροι. Οι κοινοτικοί εκλογείς ανέρχονται στα 574 άτομα.

Συνολικά, στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 152,125 από τους οποίους 150,640 Ελληνοκύπριοι, 301 Τουρκοκύπριοι και 1,184 κοινοτικοί.

Στους έξι Δήμους της Μείζονος Λεμεσού λειτουργούν 177 εκλογικά κέντρα για 107,023 εκλογείς και 121 εκλογικά κέντρα στις κοινότητες, για 45,102 εκλογείς. Το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο, με 765 εκλογείς, λειτουργεί στο Γραφείο του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλώδιας. Το μικρότερο εκλογικό κέντρο βρίσκεται στην κοινότητα Παλαιόμυλου, με μόλις 39 εκλογείς.

Στο Δήμο Λεμεσού λειτουργούν 108 εκλογικά κέντρα για 64,179 εκλογείς, στο Δήμο Αγίου Αθανασίου 13 εκλογικά κέντρα για 8,053 εκλογείς, στο Δήμο Γερμασόγειας 10 εκλογικά κέντρα για 6,265 εκλογείς, στο Δήμο Πολεμιδιών 23 εκλογικά κέντρα για 13,540 εκλογείς, στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς 15 εκλογικά κέντρα για 9,609 εκλογείς και στο Δήμο Ύψωνα 8 εκλογικά κέντρα για 5,377 εκλογείς.

Στην εκλογική περιφέρεια Πάφου λειτουργουν 129 εκλογικά κέντρα εκ των οποίων 31 στον Δήμο Πάφου, 7 στο Δήμο Γεροσκήπο, 3 στο Δήμο Πέγειας, και 3 στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς.

Τα υπόλοιπα 85 εκλογικά κέντρα λειτουργουν στις Κοινότητες.Στην εκλογική περιφέρεια Πάφου θα ψηφίσουν 51. 423 ψηφοφόροι, από τους οποίους οι 48.309 είναι Κύπριοι περιλαμβανομένων 167 Τουρκοκύπριοι που διαμένουν μόνιμα στην Πάφο.

Μετάδοση αποτελεσμάτων

Από τις 18:00 θα αρχίσει η μετάδοση των exit poll. Στις 21:00 θα γίνει η πρώτη επίσημη εκτίμηση του ποσοστού συμμετοχής, στις 22:00 η πρώτη προβολή κατανομής εδρών στη νέα Ευρωβουλή με βάση τα exit poll, ενώ από τις 23:00 θα αρχίσει η παρουσίαση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Η μετάδοση των επίσημων αποτελεσμάτων θα καθυστερήσει επειδή στην Ιταλία οι κάλπες θα κλείσουν στις 23:00

Η τελική και η ακριβής κατανομή των εδρών στο ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Επί ποδός 1.600 μέλη της Αστυνομίας

Για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών εργάζονται σήμερα 1600 αστυνομικοί.

Από χθες το πρωί ξεκίνησαν οι περιπολίες γύρω από εκλογικά κέντρα και γραφεία υποψηφίων και πολιτικών κομμάτων ενώ διαίτερη έμφαση θα δοθεί στα εκλογικά κέντρα όπου ψηφίζουν οι τουρκοκύπριοι εκλογείς.

Σύμφωνα με το σχέδιο ενεργείας που έχει εκπονηθεί από την Αστυνομία, για τις ευρωεκλογές υπάρχουν σε ετοιμότητα και εφεδρείες, αλλά και αντιοχλαγογικές ομάδες για αντιμετώπιση τυχόν απρόοπτων συμβάντων.

Στο Αρχηγείο λειτουργεί από το πρωί και το κέντρο κρίσεως υπό τον αρχηγό της αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, ο οποίος έχει και το γενικό πρόσταγμα.

Σε ό,τι αφορά τις αφίσες των υποψηφίων δεν υπήρξαν, όπως διαβεβαιώνει η Αστυνομία, οποιεσδήποτε καταγγελίες.

Πηγή: ant1wo

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης