Διάφορους διπλωματικούς διαύλους άνοιξε η Κίνα προκειμένου να προειδοποιήσει τη Βόρεια Κορέα να μην πραγματοποιήσει μια τέταρτη πυρηνική δοκιμή. Η Βόρεια Κορέα – η οποία ανανέωσε τις απειλές της για «αντίμετρα» εναντίον αυτού που αντιλαμβάνεται ως εχθρική στάση των ΗΠΑ απειλώντας τακτικά ότι θα τις καταστρέψει μαζί με τη Νότια Κορέα – βρίσκεται ήδη υπό καθεστώς αυστηρών κυρώσεων που της έχει επιβληθεί με αρκετές αποφάσεις του ΟΗΕ αρχίζοντας από το 2006.

Παρόλα αυτά, έχει αψηφήσει την πίεση να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυραύλων και πυρηνικών όπλων. Σημειώνεται ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε ήταν το Φεβρουάριο του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κίνα είπε στη Βόρεια Κορέα πως δεν υπάρχει δικαιολογία για μια νέα πυρηνική δοκιμή και πως δεν θα πρέπει να την πραγματοποιήσει», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης που ενημερώθηκε από Κινέζους αξιωματούχους.

Οι πηγές τόνισαν ακόμα πως η Κίνα χρησιμοποίησε διπλωματικούς διαύλους στο Πεκίνο και την Πιονγκγιάνγκ, για να μεταφέρει στη Βόρεια Κορέα την ανησυχία της σχετικά με το ενδεχόμενο μια τέταρτης πυρηνικής δοκιμής.

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος διπλωματικός και οικονομικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, αν και οι τρεις πυρηνικές δοκιμές συνοδευόμενες από αρκετές απειλές για χρήση στρατιωτικής ισχύος, θέτουν σε δοκιμασία την υποστήριξη του Πεκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ελπίδα να χρησιμοποιήσει η Κίνα την επιρροή της προκειμένου να υποχρεώσει την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της. Σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις, πάντως, αξιωματούχοι του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησαν επανειλημμένα απ’ όλα τα μέρη να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» στην κορεατική χερσόνησο, χωρίς να στρέψουν το δάχτυλο μόνο στη Βόρεια Κορέα…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης