Βασικά σημεία συνέντευξης Γιάννη Μώραλη, υποψήφιου Δημάρχου Πειραιά και επικεφαλής του Συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» στη ΝΕΡΙΤ 

«Στόχος μας να ανατρέψουμε την κατάσταση στον Πειραιά». 
Στόχος μας ήταν να ανατρέψουμε τα πράγματα στον Πειραιά. Αν με το άκουσμα του συνδυασμού μας έγινε ανατροπή, τότε τον πρώτο στόχο τον έχουμε πετύχει. Βέβαια η ανατροπή για να ολοκληρωθεί πρέπει να κερδίσουμε και τις εκλογές. Η αλήθεια ήταν ότι ήταν ξαφνικό για τους Πειραιώτες. Έγινε 40 ημέρες πριν από τις εκλογές την τελευταία στιγμή. Δεν έχουμε συνηθίσει, τουλάχιστον σε μεγάλους δήμους, να τίθενται υποψηφιότητες τόσο νωρίς. Ήταν όμως μια διαδικασία στην οποία είχαμε μπει αρκετό καιρό πριν, πολλοί άνθρωποι εκπρόσωποι φορέων της πόλης και της επιχειρηματικότητας, των επιστημόνων και του αθλητισμού. Η συζήτηση αυτή διήρκεσε αρκετούς μήνες και είχε έναν άξονα. Ότι όλοι εμείς διαπιστώναμε ότι τα πράγματα στον Πειραιά παραμένουν στάσιμα. Κρίναμε ότι πρέπει να υπάρξει μια ανατροπή, να υπάρξει ένα υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, όπως και σε άλλους δήμους της χώρας. Ένα ψηφοδέλτιο ενωτικό, με μια διαφορετική λογική, χωρίς κόμματα και χωρίς χρίσματα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε επιτυχημένους ανθρώπους στον Δήμο»
Γίνεται μια συζήτηση από τους αντιπάλους μας τις τελευταίες ημέρες, η οποία πρέπει να τελειώνει. Ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία ανάγκη να διεκδικήσει το δήμο ως φορέας. Άνθρωποι όμως επιτυχημένοι στον Ολυμπιακό, το να μπορέσουν να μεταφέρουν κάποια στοιχεία σύγχρονης διοίκησης στο Δήμο του Πειραιά νομίζω είναι και θεμιτό και σωστό και αυτό θέλουμε να κάνουμε.
«Επιτυχημένοι άνθρωποι στον τομέα τους, μόνο να προσφέρουν μπορούν σε μια πόλη που αγαπούν»
Ο αντίπαλός μας ο κ. Μιχαλολιάκος και κάποιοι άλλοι λένε ότι μπορεί εγώ ως Δήμαρχος να εξυπηρετήσω κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα, του κ. Μαρινάκη και του κ. Κόκκαλη. Στη χώρα μας 30-40 χρόνια όσοι επιθυμούσαν να εξυπηρετήσουν προσωπικά τους συμφέροντα ήταν πίσω από την κουρτίνα. Δεν ήταν ποτέ  μπροστά. Εδώ οι συγκεκριμένοι δύο κύριοι βγαίνουν μπροστά, εκτίθενται στον κόσμο του Πειραιά και ζητούν σταυρό. Κανείς, ο οποίος βγήκε στην πρώτη γραμμή, δεν εξυπηρέτησε δικά του συμφέροντα. Αντίθετα, πρέπει να ξεπεράσουμε ιδεοληψίες  και να δούμε ότι τέτοιοι άνθρωποι επιτυχημένοι στον τομέα τους, μόνο να προσφέρουν μπορούν σε μια πόλη που αγαπούν. Δεν έχουν καμία δουλειά ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Κόκκαλης με το ελληνικό δημόσιο ώστε  να μπορέσουν να ωφεληθούν από την ανάμειξή τους στα κοινά. 
«Οι πολίτες δεν είναι αναποφάσιστοι, είναι αποφασισμένοι να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στα κόμματα» 
Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων στα γκάλοπ. Για εμένα αυτοί οι πολίτες δεν είναι αναποφάσιστοι, είναι αποφασισμένοι να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στα κόμματα. Εμείς έχουμε δυνατότητα να μιλήσουμε στο κοινό αυτό. Όπου υπάρχει ένα ικανό ψηφοδέλτιο που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα σε μια πόλη και δεν άγεται και φέρεται από κόμματα, αυτό θα υποστηριχθεί. Αυτή είναι η πεποίθησή μου και η ευχή μου. 
«Πρώτο πρόβλημα του Πειραιά είναι η ανεργία»
Για εμάς το μεγαλύτερο θέμα στον Πειραιά είναι η ανεργία. Κάποιοι λένε μα αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης.  Ο Δήμος μπορεί να κάνει πολλά, έχει πολλές αρμοδιότητες για να δημιουργήσει αναχώματα σε αυτή την πολύ μεγάλη ανεργία, όπως το να μπορέσει να πάρει κονδύλια χρηματοδότησης από το υπάρχον και το νέο ΕΣΠΑ, να κρατήσει τον τουρίστα στον Πειραιά. Γιατί αν ο τουρίστας μείνει 4-5 ώρες στον Πειραιά θα δοθεί μια δυναμική στην αγορά, θα κλείσουν λιγότερες επιχειρήσεις, θα ανοίξουν νέες επιχειρήσεις-θα τις βοηθήσουμε να ανοίξουν. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα ο τουρισμός για τον Πειραιά το οποίο μένει ανεκμετάλλευτο. Καμία δημοτική αρχή και ειδικά η τελευταία δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για το θέμα αυτό. Όπως το να έρθει σε επαφή με tour operators, να βγάλει ένα φυλλάδιο που να αναδεικνύει τα ωραία σημεία του Πειραιά, να κάνει μια διαφήμιση, ένα μάρκετινγκ, είμαστε στο 2014 όχι στο 1970. 
 «Σκοπός είναι να μειωθούν τα συσσίτια επειδή ο κόσμος θα έχει να φάει από τη δουλειά του»
Ακούω από τον κ. Μιχαλολιάκο να λέει: «Κανείς Πειραιώτης δεν μένει χωρίς τροφή, έχουμε τα συσσίτια». Σκοπός δεν είναι να συντηρούμε τα συσσίτια ή να τα αυξάνουμε. Ο σκοπός είναι να μειωθούν επειδή ο κόσμος θα έχει να φάει από τη δουλειά του.  Βεβαίως θα υπάρξει ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας, σε άμεση συνεργασία με την Μητρόπολη Πειραιώς η οποία κάνει ένα εξαιρετικό έργο και πρέπει να το ενδυναμώσουμε. 

«Θα αξιοποιήσουμε Ολυμπιακό Νόμο για τους χώρους στάθμευσης»
Εμείς αυτό που λέμε στο πρόγραμμά μας είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε τον Ολυμπιακό νόμο για τους χώρους στάθμευσης ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Δεν είναι εύκολο να γίνει ένας χώρος στάθμευσης, ειδικά όταν μια πόλη είναι χτισμένη πάνω σε μια αρχαία πόλη. Εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες και υπάρχει μια γραφειοκρατική διαδικασία. Με τον Ολυμπιακό νόμο επισπεύδονται αυτές οι διαδικασίες και θα τον χρησιμοποιήσουμε, γιατί πραγματικά η στάθμευση είναι μεγάλο πρόβλημα στο Πειραιά. 
«Ως συνδυασμός δεν στηρίζουμε κανέναν σε οποιαδήποτε άλλη εκλογική αναμέτρηση, ως πρόσωπα ο καθένας έχει τις πολιτικές προτιμήσεις του»
Είτε στην περιφέρεια,  είτε σε οποιονδήποτε άλλο Δήμο δεν στηρίζουμε τον Α ή τον Β. Ως πρόσωπα ο καθένας έχει προτιμήσεις, προσωπική πολιτική άποψη. Ως συνδυασμός είμαστε έξω από τη λογική αυτή της αντιπαράθεσης. Το ότι στη χώρα μας κάνει εντύπωση το να βρεθούν σε ένα εστιατόριο ο κ. Μαρινάκης με την κα. Δούρου και να κάτσουν 5-10 λεπτά μαζί, είναι ενδεικτικό της αντίληψης που επικρατεί. Εμείς δεν έχουμε συνηθίσει να κινούμαστε με αυτή τη λογική. Είναι λογικές παλαιοκομματικές και αγκυλώσεις που δεν μας εκφράζουν. Εμείς δεν φοβόμαστε να κάτσουμε την μια μέρα με την κα Δούρου, την άλλη με τον κ. Σγουρό, την τρίτη μέρα με τον κ. Κουμουτσάκο. Φιλοδοξούμε να ασχοληθούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση  και πρέπει μεταξύ μας να υπάρχει μια κοινωνικότητα και μια συζήτηση. 
 «Ο κ. Μιχαλολιάκος δεν έκανε τίποτα για να μην φύγουν τα δικαστήρια εκτός Πειραιά»
Νούμερο 6 έργο στο φυλλάδιο του κ Μιχαλολιάκου είναι ότι:  «Κρατήσαμε τα δικαστήρια στον Πειραιά». Δεν μπορούμε να παίζουμε με τον πολίτη. Έχει δρομολογηθεί ήδη η μεταφορά των δικαστηρίων από την κυβέρνηση εκτός Δήμου Πειραιά. Το γνωρίζουν όλοι. Γιατί έχει δρομολογηθεί η μεταφορά; Επειδή δεν πήρε καμία πρωτοβουλία ο Δήμος σε αυτή την κατεύθυνση.  Και αναρωτιέμαι… θα μπορούσε ο κ. Μιχαλολιάκος με το χρίσμα της ΝΔ να πάει κόντρα σε μια επιλογή της κυβέρνησης; Εμείς θα μπορέσουμε. 
«Υπάρχουν εικόνες εγκατάλειψης στον Πειραιά»
Ο απερχόμενος Δήμαρχος επαίρεται ότι 129 έργα αυτή τη στιγμή αλλάζουν τον Πειραιά. Καλώ οποιονδήποτε πολίτη του Πειραιά να μου πει αν έχει υπόψη του αυτά τα 129 έργα που διαφημίζει ο κ. Μιχαλολιάκος. Εγώ δεν μπορώ να βρω ούτε 9 έργα. Αυτό είναι υποτιμητικό για τους πολίτες του Πειραιά, γι’ αυτό μιλάω για παλαιοκομματισμό. 
«Ο κ. Μιχαλολιάκος δεν διεκδίκησε ευρωπαϊκά κονδύλια»
Ένα μεγάλο πρόβλημα της νυν δημοτικής αρχής είναι ότι δεν διεκδίκησε από την περιφέρεια σημαντικά κονδύλια που θα μπορούσε να είχε πάρει. Σας επαναλαμβάνω, χώρους στάθμευσης να  φτιάξουμε θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Πολιτιστικά φεστιβάλ να κάνουμε στις γειτονιές του Πειραιά δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης